PROTESTE IN TURCIA, cu Paul Angelescu din Istanbul. Erdogan, asteptat in tara de mii de manifestanti

×
Codul embed a fost copiat

CLICK AICI PENTRU LIVE VIDEO DIN ISTANBUL | In Turcia, scuzele cerute de vicepremier pentru violenta fortelor de ordine n-au domolit deloc furia protestatarilor.

LIVE UPDATE DIN ISTANBUL, JOI, 6 IUNIE:

CLICK AICI PENTRU LIVE VIDEO DIN ISTANBUL

 

Ora 15:10 Cateva zeci de persoane s-au adunat, joi, in fata Ambasadei Turciei din Capitala, pentru a-si exprima solidaritatea cu protestatarii din Turcia, afisand mesaje precum "Nu cedati" si "We are çapuling too", cu referire la sloganul manifestantilor turci.

Citește și
turcia
Vicepremierul turc le prezinta scuze manifestantilor raniti la protestele din Turcia
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Oamenii care au dorit sa participe la aceasta actiune, organizata de ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei, s-au adunat, in jurul orei 11.00, in fata Ambasadei Turciei de la Bucuresti, unde au ramas timp de peste o ora, intre gardurile puse de jandarmi si sub paza acestora.

"E un protest cuminte, ca la Bucuresti. Dar e normal sa fie cuminte, intrucat e o actiune prin care ne exprimam solidaritatea fata de protestatarii turci, care fac un lucru minunat. In Bucuresti exista foarte multe situatii similare cu Parcul Gezi. Vrem sa transmitem si romanilor mesajul sa se lupte pentru drepturile lor", a spus Doina Vela, reprezentanta a societatii civile.
 

Ora 14:00 Premierul Recep Tayyip Erdogan trebuie sa se intoarca joi, dupa trei zile petrecute in Magreb, in Turcia, unde este asteptat de catre zeci de mii de manifestanti care de sapte zile ii cer demisia, relateaza AFP.

La intoarcerea din Tunis, seful Guvernului islamo-conservator isi va gasi tara in plina agitatie, a doua zi dupa o puternica mobilizare sindicala si noi ciocniri intre politie si contestatari, la Ankara.

De vineri, cand a inceput o miscare de contestare fara precedent la adresa lui, Erdogan afiseaza, spre deosebire de presedintele Abdullah Gül si numarul doi al Guvernului sau Bülent Arinç, o fermitate de neclintit in fata "extremistilor", care-i imputa alunecarea spre autoritarism si il acuza ca vrea sa islamizeze societatea turca.

Luni, aflat in vizita la Rabat, premierul i-a sfidat pe manifestanti, afirmand ca "situatia este pe cale sa se calmeze". "Cand ma voi intoarce din vizita, problemele se vor rezolva", a declarat el, provocator.

Miercuri insa, zeci de mii de persoane au defilat pe strazile marilor orase ale tarii, mai ales la Istanbul si Ankara, la apelul a doua sindicate puternice de stanga. Ei au cerut demisia lui Erdogan.

La Ankara, capitala Turciei, politia a facut din nou uz de gaze lacrimogene si tunuri de apa, miercuri, pentru a dispersa miile de manifestanti.

In schimb, la Istanbul, nu s-a semnalat vreun incident violent, pentru prima data de cand are loc miscarea de contestare.

Aceasta a inceput in urma denuntarii unui proiect de amenajare urbana a Pietei Taksim, situata in centrul metropolei turce.

Incidente au fost semnalate miercuri, la Rize, o localitate situata la malul Marii Negre (nord-est), intre contestatari si sustinatori ai Partidului Justitiei si Dezvoltarii (AKP), aflat la putere din 2002. Potrivit postului de televiziune CNN Türk, sute de persoane au atacat 25 de tineri care pregateau o manifestatie impotriva Guvernului.

Aparatorii lui Erdogan au ramas pana la acel eveniment discreti, dar premierul a mentionat de mai multe ori ca se bucura de sprijinul unei largi parti a populatiei - AKP a obtinut 50% din sufragii la alegerile generale din 2011 -, iar adversarilor sai le va oferi ocazia sa-si exprime doleantele la alegerile locale din 2014.

- Cerinte

Pentru a evita o confruntare, vicepremierul Huseyin Celik le-a cerut miercuri sustinatorilor AKP sa nu vina sa-l intampine pe premier la aeroport, probabil cel din Istanbul, la intoarcerea din Tunisia, vineri seara. "Premierul nu are nevoie sa-si etaleze puterea", a spus Celik.

Sambata, insusi Erdogan a mentionat acest fapt. "Daca vor sa organizeze reuniuni, in cazul unei miscari sociale, cand vor aduna 20 de persoane, eu voi aduna 200.000", a avertizat el, "iar, cand vor fi 100.000, eu voi mobiliza un milion de membri ai partidului meu".

In pofida discursului conciliant din ultimele doua zile, in absenta lui Erdogan, al vicepremierului Bülent Arinç, manifestantii au ramas foarte hotarati.

Miercuri, o delegatie a reprezentantilor contestarii a trimis pe adresa lui Arinç o lista de cerinte, printre care demiterea sefilor de politie din marile orase, inclusiv Istanbul si Ankara, sau eliberarea persoanelor retinute.

Marti, Arinç a prezentat scuze celor care au fost victime ale violentelor politistilor si a dat asigurari ca Guvernul turc a invatat "lectii" din aceste evenimente.

Doua persoane, manifestanti, au fost ucise de la inceputul miscarii si alte 4.177 ranite, dintre care 61 foarte grav, in Turcia, a anuntat miercuri seara secretarul general al sindicatului medicilor de la Istanbul, Ali Cerkezoglu. Ultimul bilant anunta doar "peste 300" de raniti.

Utilizarea in exces a fortei de catre politia turca a continuat sa provoace numeroase critici, mai ales in strainatate.

Ministrul de Externe, Ahmet Davutoglu, i-a dat asigurari marti seara omologului sau american John Kerry ca tara sa nu este "o democratie de categoria a doua", potrivit unui diplomat turc.
Doua mari voci turce s-au ridicat impotriva puterii. Orhan Pamuk, decernat cu Premiul Nobel pentru Literatura in 2006, a denuntat atitudinea "represiva" a puterii, in timp ce pianistul Fazil Say, condamnat recent la doua luni de inchisoare pentru postari pe Twitter critice la adresa religiei musulmane, a participat la un "concert" de caserole la Izmir (sud).

Ora 07:00 La o saptamana de la debutul protestelor din Turcia, situatia nu pare sa se linisteasca.

Politia a folosit si miercuri noapte gaze lacrimogene si tunuri de apa in Ankara, Istanbul si Rize, pentru a-i pune pe fuga pe manifestanti.

Pana acum, doua persoane au murit si peste o mie au fost ranite, in timp ce 3.300 au ajuns in arest - potrivit cifrelor organizatiilor umanitare.

turcia lapte
Autoritatile sustin insa ca aceste cifre sunt umflate si vorbesc de "aproximativ 300 de raniti", majoritatea politisti.

Intre timp, manifestantii au cerut demisia responsabililor din politie, acuzata de uz excesiv de forta.

In parcul Gyz, de unde a pornit totul in urma cu o saptamana, sute de protestatari au dat foc miercuri noapte baricadelor.

Politia a incercat sa-i disperseze folosind tunurile de apa si gazele lacrimogene, asa cum a procedat in fiecare noapte.

La fel s-a intamplat si in parcul Kugulu, aflat la 100 de metri de ambasada Americii din Ankara.

"Eliberati strazile, ajung revolutionarii", au strigat oamenii toata ziua, in asteptarea premierului Erdogan, care va ajunge azi in tara.

"Erdogan trebuie sa inteleaga ca si liderii alesi democratic au puteri limitate si n-ar trebui sa treaca peste anumite limite", spune analistul Mustafa Akyol.

Si la Istanbul au continuat protestele.

Pe timpul noptii insa, nu prea reusesc sa tina piept autoritatilor.

"Protestatarii au amenajat si un cort de prim ajutor cu ce aveau pe acasa. Laptele se bea pentru durerea provocata de gazul lacrimogen, sucul de lamaie se toarna in ochi pentru a ameliora usturimea." - transmite Paul Angelescu.

Miercuri seara, in Rize, oras din estul tarii, de pe coasta Marii Negre, spiritele s-au incins din nou si manifestantii s-au ciocnit cu suporterii lui Erdoan.

PROTESTELE DIN TURCIA, LIVE VIDEO 24/24 PRIN TELEVIZIUNEA TURCIA HALKTV


Live broadcasting by Ustream

UN GRUP DE "MUSULMANI ANTICAPITALISTI" A CITIT VERSETE DIN CORAN IN PIATA GEZI DIN ISTANBUL

Un grup de aproximativ 30 de "musulmani anticapitalisti" a fost ovationat miercuri seara de manifestanti in Parcul Gezi, la Istanbul, dupa ce a citit versete din Coran cu ocazia unei sarbatori religioase si a ridiculizat Guvernul islamo-conservator turc, relateaza AFP.

O tanara care purta val a citit cateva versete, in araba, iar dupa aceea in turca, marcand astfel noaptea sacra de Miraç, ascensiunea profetului Mohamed la ceruri alaturi de ingerul Gabriel.

Dupa o scurta rugaciune in memoria celor doua persoane decedate in cursul celor sase zile de manifestatii impotriva Guvernului premierului Recep Tayyip Erdogan, militantii din cadrul acestui mic grup, care se autointituleaza "musulmani anticapitalisti", au strigat sloganuri ca "Allah, paine si libertate" si "sa ne tinem de mana impotriva fascismului".

"Ni se spune sa nu venim aici pentru ca sunt vandali (...), dar vandalul este statul", a declarat Ihsan Eliaçik, liderul grupului, ridiculizand astfel afirmatii ale premierului Erdogan, care i-a calificat pe manifestanti drept o "banda de vandali".

"Ni se spune sa nu venim aici pentru ca sunt alcoolici, dar noi raspundem ca nu exista vreo problema cu alcoolicii, daca nu cumva se prefac", a continuat Eliaçik, denuntand astfel alte acuzatii lansate de premier.

Erdogan a impus adoptarea, in urma cu doua saptamani, a unei legi care restrange promovarea, vanzarea si consumul de alcool, dar care este necesar sa fie promulgata pentru a intra in vigoare.

FILMUL EVENIMENTELOR DE MIERCURI, 5 IUNIE:

turcia masina
"Piata Taksim e in inima Istanbulului, de o saptamana a devenit cartierul general al protestatarilor. E foarte usor sa-ti dai seama cind intri aici, vezi baricade, masini incendiate, materiale de constructie. Astfel manifestantii incearca sa blocheze accesul tunurilor de apa", transmite Paul Angelescu, corespondentul special ProTV in Istanbul.

Tunurile de apa si gazele lacrimogene sunt, de altfel, principalele metode de descurajare folosite, mai cu seama noaptea, de fortele de ordine impotriva demonstrantilor. La fel s-au petrecut lucrurile si marti noapte.

"Un car de transmisie ars apartine unei televiziuni locale. Protestatarii sunt suparati pe canalele media locale pentru ca, initial, n-au mediatziat deloc evenimentele." - Paul Angelescu.

Antipatia pentru Erdoan a adus la un loc oameni dintre cei mai diferiti: de la ecologisti, sustinatori ai drepturilor homosexualilor, pensionari, oameni de afaceri, pana la suporteri ai unor echipe de fotbal rivale.

harta proteste turcia
Si fiecare demonstrant se exprima in felul lui. Unii ticluiesc lozinci, altii danseaza ori joaca volei. Niste pensionare au maturat un autobuz ars si l-au facut primitor, asezand carti din bibliotecile personale.

Altii vin cu mancare gatita de acasa si o impart cui se nimereste in preajma.

In piata, toata lumea face fotografii si le posteaza pe Facebook, Twitter ori Instagram. O fac sistematic, mai ales de cand premierul Erdoan a declarat ca retelele de socializare "sunt un pericol pentru societate".

Tot pe Facebook a lansat un barbat un apel pentru sedinte de yoga in piata. Raspunsurile i-au depasit asteptarile.

Din parcul Gyz a inceput totul. O mana de oameni protestau impotriva desfiintarii parcului. A devenit loc de intalnire pentru oricine are ceva de obiectat. Oamenii nu vor sa plece, de teama ca va incepe taierea copacilor.

Multi protestatari apartin noii clase de mijloc a Turciei, ingrijorati ca stilul lor de viata si libertatile la care tin sunt amenintate de un prim-ministru care, desi ales democratic, se comporta ca un dictator. Ii reproseaza totul, de la masurile sociale de inspiratie islamica, pana la faptul ca sprijina opozitia siriana inarmata, implicand tara intr-un conflict strain.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Protestatarii turci au strans 55.000 de dolari pentru o reclama in New York Times
Protestatarii turci au strans 55.000 de dolari pentru o reclama in New York Times

Trei persoane din Turcia au strans online 55.000 de dolari de la 1.300 de sustinatori pentru a cumpara o pagina de reclama in publicatia New York Times.

Vicepremierul turc le prezinta scuze manifestantilor raniti la protestele din Turcia
Vicepremierul turc le prezinta scuze manifestantilor raniti la protestele din Turcia

Vicepremierul turc Bülent Arinç le-a prezentat marti scuze numerosilor manifestanti raniti in cadrul miscarii de contestare a Guvernului, care afecteaza de cinci zile toata Turcia.

Premierul care a infuriat Turcia, din cauza
Premierul care a infuriat Turcia, din cauza "islamizarii": "Nimeni nu te vrea, Tayyip"

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan este acuzat de manifestanti ca este prea conservator si ca vrea sa "islamizeze" societatea turca.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.