Fratia Musulmana sustine ca 34 dintre membrii sai au fost ucisi in aceasta dimineata
Politia si armata egipteana incercau, luni dimineata, sa disperseze in forta o adunare a sustinatorilor presedintelui inlaturat de armata, Mohamed Morsi, din fata sediului Garzii Republicane din Cairo.
"Am vazut cu propriii mei ochi oamenii asupra carora s-a tras", a declarat unul dintre manifestanti. El a adaugat ca fortele de ordine au urmarit ulterior numerosi manifestanti.
Un alt manifestant a anuntat ca fortele de ordine au tras in aer cu munitie de razboi si au lansat numeroase grenade lacrimogene. "Sunt multi raniti, dar nu avem inca un numar exact", a continuat el.
"Ei vor sa determine manifestantii sa plece", acestia afirmand ca isi vor continua manifestatiile "pe o durata nelimitata", a apreciat el.
Conform Reuters, un purtator de cuvant al Fratiei Musulmane a declarat ca 34 dintre membrii sai au fost ucisi, luni, in aceste confruntari cu armata. Aceste informatii nu au putut fi, deocamdata, verificate.
Vineri, in acelasi loc, patru islamisti au fost ucisi in schimburi de focuri cu armata. Sustinatorii Fratilor Musulmani, miscare din care provine Morsi, s-au mobilizat masiv de zece zile in diferite zone din Cairo pentru a apara "legitimitatea" fostului sef al statului, primul presedinte ales democratic din istoria tarii.
Miercuri seara, armata l-a demis pe Morsi in urma unor manifestatii de o amploare inedita in Egipt. Fortele de securitate au lansat apoi o vasta campanie de arestari in randul membrilor puternicei confrerii, incarcerand mai multi lideri ai sai de rang inalt.
Zeci de mii de egipteni s-au adunat duminica in piata Tahrir pentru a apara "legitimitatea poporului"
Duminica, in piata Tahrir din Cairo, zeci de mii de manifestanti s-au adunat pentru a apara "legitimitatea poporului" si a isi arata sustinerea fata de decizia armatei de a il alunga pe Mohamed Morsi in urma manifestatiilor masive ostile fata de fostul presedinte, relateaza AFP.
In timp ce la sol o mare de steaguri a acoperit piata plina de lume, pe cer, avioane de vanatoare au survolat regulat, lasand in urma lor fum in culorile steagului egiptean. Cu toate acestea, tot la Cairo, islamistii, partizanii presedintelui decazut, au continuat sa se mobilizeze pentru a apara ei insisi "legitimitatea" primului presedinte ales democratic din istoria tarii.
Intr-un cortegiu care se indrepta in directia emblematicei piete, o pancarta afirma, in engleza: "Egiptul a avut parte de o revolutie populara, nu o lovitura de stat".
In apropiere, Yasser, de profesie inginer, afirma ca destituirea lui Morsi nu este "contrara democratiei deoarece 30 de milioane de persoane au iesit in strada pentru a isi exprima furia". El mai spunea ca asteapta "declaratia constitutionala" care trebuie sa lanseze "noul Egipt in care toata lumea sa fie integrata". "Fratia musulmana are un partid si trebuie sa poata participa la viitorul Egiptului", asigura el.
Dupa suspendarea Constitutiei si destituirea miercuri a presedintelui Morsi, inlocuit de liderul inaltei curti constitutionale, armata a dus o campanie de arestari in randul liderilor din Fratia musulmana, din care face parte si Morsi care este inca arestat.
La fel declara si Magda, o profesoara iesita in strada "pentru a arata lumii ca aceasta este o revolutie populara si nu o lovitura de stat care l-a inlaturat pe Morsi".
In piata Tahrir este desfasurat un drapel gigant pe care este scris "Pleaca" - un slogan scandat la adresa presedintelui islamist la 30 iunie, in cursul primelor manifestatii masive anti-Morsi, caruia i se reproseaza ca a acaparat puterea si conducea tara doar pentru profitul islamistilor. Poze cu generalul Abdel Fattah al-Sissi, liderul armatei care a anuntat indepartarea lui Morsi, sunt vizibile aproape peste tot.
In cealalta tabara sunt afisate in schimb portrete ale lui Morsi, asa cum este cazul in fata Gardei republicane, unde patru islamisti au fost ucisi vineri si unde sustinatorii lor au lansat duminica un sit-in. Separati cu ajutorul blindatelor armatei sau cu sarma ghimpata, o multime de barbati si femei isi striga furia fata de armata.
"Militarii au furat legitimitatea si votul meu. Sunt tradatori si hoti", afirma Ahmed Mohamed, un student venit din Assiout (sud).
Morsi, primul presedinte egiptean care nu face parte din rangurile armatei, a fost ales in iunie 2012 la conducerea celei mai populate dintre statele arabe, dupa 16 luni de tranzitie in cursul careia liderii militari au condus direct tara. "Voi pleca atunci cand Morsi se va intoarce si va incepe sa curete institutiile statului si armata", sustine, Ahmed el-Morsi, un dentist venit din Dakhliya.
Hassan Siam, un avocat venit din Ismailiya, in zona canalului Suez, asigura la randul sau: "este o lovitura de stat militara si o vom combate pana la ultima suflare".
"Nu vom recunoaste noul presedinte. Avem un singur presedinte legitim si ales, Morsi", declara Emad Sayed, la trei zile dupa nominalizarea lui Adly Mansour ca presedinte interimar si in timp ce tratative sunt in curs pentru a numi liderul viitorului guvern de tranzitie.
In diverse locatii din capitala, mii de islamisti au ridicat baricade si au instalat baraje, blocand principalul drum care duce la aeroport.
Sursa: Mediafax, Reuters
Etichete: egipt, armata, cairo, arest, Mohamed Morsi, Piata Tahrir,
Dată publicare:
08-07-2013 07:47