Adly Mansour a depus juramantul de presedinte interimar al Egiptului. Ce experienta profesionala are

Egipt

Judecatorul Adly Mansour, seful Curtii Constitutionale, a depus juramantul, joi, ca presedinte interimar al Egiptului, dupa demiterea lui Mohamed Morsi de catre armata.

Presedinte al Curtii Constitutionale de doar cateva zile, judecatorul Adly Mansour a fost desemnat miercuri de armata sa conduca cea mai populata tara araba, succedandu-i presedintelui islamist demis Mohamed Morsi, relateaza AFP.

Adly Mansour va fi la conducerea unei tari divizate dupa mai multe zile de manifestatii de amploare si sangeroase, in care s-au confruntat opozanti si sustinatori ai primului presedinte ales democratic al Egiptului. Ca o ironie a sortii, acest judecator a fost numit presedintele Curtii Constitutionale chiar de Morsi la jumatatea lui mai, functie pe care a preluat-o de doua zile.

Acest sexagenar, tatal a trei copii, a obtinut o bursa pentru a studia la prestigioasa scoala Nationala de Administratie (ENA) din Paris inainte de a-si incepe cariera judiciara sub regimul lui Hosni Mubarak. El a lucrat in tribunale religioase, incadrate de statul egiptean, unde emitea fatwa sau decrete pe teme religioase, dar si in tribunale civile si penale.

Spre deosebire de principalii lideri ai opozitiei - precum laureatul premiului Nobel pentru Pace Mohammed ElBaradei sau fostul liderl al Ligii Arabe Amr Moussa - numele sau nu a aparut niciodata printre potentialii succesori ai lui Morsi. Acest anonimat relativ i-a interesat probabil pe militarii dornici sa avanseze o figura neutra pentru a asigura tranzitia care se anunta dificila.

Citește și
Egipt
Mohamed Morsi, primul presedinte ales democratic in Egipt, a fost demis de armata
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Acest judecator de statura mica si cu mustata, in varsta de 67 de ani, ar fi putut sa treaca probabil pe langa manifestantii reuniti de duminica pentru a cere plecarea lui Morsi fara sa fie recunoscut.

Portetul sau nu a figurat niciodata printre cele afisate in timpul reuniunilor opozantilor regimului Fratilor Musulmani, care au culminat miercuri cu anuntul sosirii sale la putere, la conducerea unui Guvern de tranzitie.

Mohammed ElBaradei, "vocea" opozitiei egiptene

Mohammed ElBaradei, ales de opozitia egipteana pentru a o reprezenta in procesul de punere in aplicare a tranzitiei politice anuntate de armata, este popular printre militantii prodemocratie pentru luptele sale impotriva lui Hosni Mubarak, apoi a lui Mohamed Morsi, relateaza AFP.

Fost director al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), cunoscut ca o persoana integra si austera, el este de acum "vocea" Frontului 30 iunie care reuneste cele mai importante partide si miscari ostile presedintelui islamist Mohamed Morsi, inlaturat de la putere, miercuri, de armata.

Frontul i-a incredintat marti responsabilitatea de a "asigura punerea in executare a revendicarilor poporului egiptean si pregatirea unui scenariu care urmareste realizarea unei foi de parcurs (a opozitiei) pentru o tranzitie politica".

Miercuri, el a declarat ca foaia de parcurs prezentata de armata "raspunde revendicarilor poporului", dupa ce s-a intalnit in cursul zilei cu seful institutiei militare, generalul Abdel Fattah al-Sissi.

Opozant al regimului Mubarak, apoi critic vehement al consiliului militar care a asigurat conducerea tarii timp de 16 luni dupa inlaturarea acestuia, fostul director al AIEA (1997-2009) a primit premiul Nobel pentru Pace in 2005, pentru munca sa si cea a organizatiei impotriva proliferarii armelor nucleare. In 2012, el a renuntat la cursa prezidentiala egipteana, acuzand puterea militara de tranzitie, condusa in perioada respectiva de maresalul Hussein Tantawi, ca perpetueaza sistemul represiv de altadata.

Orator mediocru dar animat de convingeri democratice afirmate, fostul functionar international s-a intors triumfal in tara la inceputul lui 2010, fiind intampinat de sute de sustinatori pe aeroportul din Cairo. Foarte rapid, el a incercat sa uneasca opozitia in jurul unui proiect de reforma si si-a castigat aliati din randul tinerilor educati, intelectualilor si clasei medii urbane, care vor forma avangarda revoltei impotriva lui Mubarak.

In acelasi timp, el sufera de o lipsa de vizibilitate in Egiptul profund, iar puterea lanseaza in perioada respectiva o campanie virulenta impotriva lui, prezentandu-l drept deconectat de la realitatea egipteana, chiar un agent strain. In presa apar fotografii cu fiica sa Laila in costum de baie sau de la casatoria acesteia, unde se serveste vin, de natura sa socheze societatea musulmana conservatoare.

Inca de la inceputul revoltei impotriva lui Mubarak, acesta merge in piata Tahrir si promite "inceputul unei noi epoci". In toamna lui 2011, in timp ce Cairo se confrunta cu noi manifestatii impotriva puterii conduse de fortele armate, el se declara pregatit sa preia conducerea unui "Guvern de salvare nationala". Tahrir, unde merge printre manifestanti, ii aduce un nou triumf, dar apelul sau ramane fara urmari.

El fondeaza un partid, al-Dostour, si devine unul dintre principalii purtatori de cuvant ai opozitiei laice fata de Mohamed Morsi, provenit din randul Fratilor Musulmani.

Mohamed ElBaradei este nascut la 17 iunie 1942 la Cairo, tatal lui fiind avocat si sef al baroului national. "Tatal meu m-a invatat ca trebuie sa iti mentii principiile. El (...) promova libertatile civice si drepturile omului".

Dupa diploma in drept obtinuta la Universitatea din Cairo, el intra in 1964 in diplomatie si este trimis la Geneva si New York. El face parte din echipa de negociatori care incheie tratatul de pace cu Israelul, la Camp David. In 1980, el isi incepe cariera la ONU si este trimis in Irak dupa primul razboi din Golf pentru a destructura programul nuclear irakian.

In 1997, el preia conducera AIEA, un post care ii confera o notorietate internationala si in acelasi timp un statut de adversar al Washingtonului referitor la Irak si apoi Iran. Inainte ca Statele Unite sa invadeze Irakul in 2003, el a pus la indoiala faptul ca Saddam Hussein conduce un program nuclear secret, ceea ce a exasperat Statele Unite dar i-a conferit o anumita aura in alte tari. Faptele i-au dat ulterior dreptate.

Casatorit si tatal a doi copii, el a primit in 2006 "medalia Nilului", cea mai inalta distinctie din Egipt.
 

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Democratia de la Cairo. Cum s-au descurcat egiptenii un an de zile, dupa caderea lui Hosni Mubarak
Democratia de la Cairo. Cum s-au descurcat egiptenii un an de zile, dupa caderea lui Hosni Mubarak

In seara zilei de 3 iulie 2013, armata l-a demis pe Mohamed Morsi, primul presedinte ales democratic in Egipt si l-a inlocuit cu presedintele Curtii Constitutionale, Adly Mansour, generand ingrijorare in strainatate.

Mohamed Morsi, primul presedinte ales democratic in Egipt, a fost demis de armata
Mohamed Morsi, primul presedinte ales democratic in Egipt, a fost demis de armata

Dupa cateva zile fierbinti, armata a intervenit miercuri seara si l-a indepartat de la putere pe presedintele egiptean Mohamed Morsi, a carui demisie era ceruta in strada de zeci de mii de oameni.

Proteste in Egipt. 16 morti si 200 de raniti dupa un atac asupra sustinatorilor presedintelui Morsi
Proteste in Egipt. 16 morti si 200 de raniti dupa un atac asupra sustinatorilor presedintelui Morsi

16 persoane au fost ucise in noaptea de marti spre miercuri, cand barbati neidentificati au atacat o adunare a sustinatorilor presedintelui egiptean Mohamed Morsi la Cairo, a anuntat Ministerul Sanatatii, citat de AFP.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.