Cel putin 36 de morti dupa reizbucnirea violentelor in Egipt. Turismul a primit lovitura de gratie

×
Codul embed a fost copiat

Atmosfera ramane extrem de tensionata la Cairo, unde demonstrantii anti-Morsi si Fratii Musulmani isi mentin inclestarile.

Cel putin 36 de oameni au murit vineri in violentele dintre cele doua tabere sau in confruntarile cu armata, care incearca sa tina sub control manifestatiile in favoarea presedintelui inlaturat.

Daca islamistii insista pe caracterul pasnic al actiunii lor, oponentii sustin ca sunt atacati cu arme automate si bate. Violentele s-au extins in total in sapte orase, iar in nordul Sinaiului, islamistii au atacat sediului guvernatorului si si-au ridicat propriul steag pe cladire.

La Cairo, demonstratiile pro si anti-Morsi au fost organizate la o distanta sigura una de alta, dar, in cursul serii, cele doua tabere s-au intalnit pe podul 6 Octombrie.

Ca si cum l-ar fi auzit, au aparut blindatele armatei.

Citește și
Egipt
Adly Mansour a depus juramantul de presedinte interimar al Egiptului. Ce experienta profesionala are
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Militarii sunt intimpinati ca niste eliberatori, desi nu e vorba de vreo invazie straina la mijloc.

Confruntari au avut loc si la Alexandria, si cu un bilant mult mai sangeros decat la Cairo.

Intre timp, continua controversele cu privire la natura evenimentelor de miercuri seara.

Khaled Fahmy, profesor la Universitatea Americana din Cairo:
"Aceasta este o revolutie. Armata n-ar fi putut sa faca aceasta fapta curajoasa fara sprijinul a 12-15 milioane de oameni care au iesit in strada."

Sustinatorii lui Mohammed Morsi nu se urnesc de langa cartierul general al Garzilor Republicane, unde se crede ca ar fi tinut fostul presedinte.

Sunt controlati de gardul de sarma ghimpata si de prezenta masiva a soldatilor.

Deocamdata armata sta retrasa, iar multimea cheama la calm. Din cand in cand auzim scandari de genul: "Soldatii si egiptenii sunt toti frati!"

Instabilitatea politica si violentele par sa fi dat lovitura de gratie turismului egiptean, oricum firav in ultimii 3 ani.

Acelasi pustiu pretutindeni: in bazare, la piramide, in restaurante.

Update ora 13:55 Scutierii erau prezenti in mai multe intersectii si pe poduri, cu furgonete si inarmati, a constatat un jurnalist al AFP. Vehiculele fortelor de ordine arborau portrete cu generalul Abdel Fattah al-Sissi, artizanul ultimatumului in urma caruia presedintele Mohamed Morsi a fost inlaturat de la putere, miercuri, si erau acoperite cu cartonase rosii pe care se puteau citi slogane impotriva fostului presedinte.

Tensiunea era in continuare perceptibila in jurul Universitatii din Cairo, pe malul de vest al Nilului, unde Fratii Muslmani au instalat baricade si arborau portrete ale presedintelui demis, in fata fortelor de securitate. Un pod care duce la acest cartier, unde traficul era controlat de politie si de civilii anti-Morsi, era plin cu pietre si resturi de pneuri arse, o marturie a confruntarilor violente din cursul noptii si din primele ore ale diminetii.

Accesul in piata Tahrir era controlat de opozatii lui Morsi inarmati cu bastoane, care verificau vehiculele private si autobuzele. Calmul prevala totusi in piata, unde cateva sute de persoane erau prezente sambata dimineata, dupa ce isi petrecusera noaptea in corturi instalate in zona centrala. Numerosi vanzatori ambulanti ofereau bauturi si hrana la fata locului.

Multi dintre ei vindeau afise cu portretul oficial al generalului Sissi in uniforma si afise cu Morsi a carui fata era barata cu o cruce rosie.

Update ora 7:30

Miscarea islamista Fratii Musulmani avertizeaza ca va continua protestele pasnice fata de inlaturarea presedintelui Mohamed Morsi, denuntand lovitura de stat militara, conform liderului suprem al organizatiei, Mohamed Badei.

"Denuntam lovitura de stat militara. Vom continua revolutia pentru reinstaurarea in functie a lui Mohamed Morsi. Vom face dreptate", a declarat Mohamed Badei, conform CNN, intr-un discurs rostit la Cairo, indemnand sustinatorii sa nu se implice in confruntari cu armata.

Potrivit unor surse oficiale, fostul presedinte Mohamed Morsi este detinut la o unitate militara a Garzii Republicane din Cairo.

Vineri, sute de mii de persoane au participat la doua mitinguri separate la Cairo, unul in favoarea lui Mahomed Morsi, celalalt impotriva presedintelui inlaturat de armata.

Confruntari intre sustinatori si adversari ai presedintelui Mohamed Morsi s-au inregistrat in mai multe orase din Egipt, anunta agentia de stiri Mena. La Cairo, cel putin trei persoane au fost ucise in schimburi de focuri intre sustinatori ai presedintelui demis si militari ai Garzii republicane. Incidentele au avut loc in zona Rabaa al-Aadauiya din suburbia Nasr City.

In nordul Peninsulei Sinai, sustinatorii lui Morsi au atacat o cladire guvernamentala in zona El-Arish, iar fortele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene. In orasul Ismaïliya, armata a tras focuri de avertisment pentru a-i dispersa pe sustinatorii presedintelui.

25 de persoane au murit in violentele din Egipt, dintre care 19 in confruntarile dintre sustinatorii si opozantii presedintelui Mohamed Morsi, au anuntat presa oficiala si surse din cadrul serviciilor de securitate, relateaza AFP.

Doua persoane au murit vineri seara si alte 70 au fost ranite in apropierea pietii Tahrir din Cairo, unde se confruntau sustinatori si opozanti ai lui Morsi, a anuntat televiziunea publica. Potrivit postului de televiziune, cadavrele au fost duse la un spital de campanie din emblematica piata a capitalei egiptene.

Armata egipteana a anuntat ca va interveni pentru a separa protestatarii in apropierea pietei Tahrir. "Nu vom participa. Misiunea noastra este de a proteja vietile manifestantilor", a afirmat colonelul Ahmed Ali. "Armata va interveni pentru a separa" cele doua tabere, a adaugat el.

In plus, agentia oficiala Mena a declarat ca 12 persoane au murit si alte 460 au fost ranite in confruntarile dintre sustinatorii si opozantii lui Morsi. Un oficial din cadrul serviciilor medicale din orasul de coasta a precizat pentru agentie ca majoritatea deceselor au fost provocate de gloante si alice. In Assiut (sud), o persoana a murit in ciocnirile dintre sustinatorii fostului sef al statului si fortele de ordine, care au provocat, in plus, 19 raniti, potrivit aceleiasi surse.

Anterior in cursul zilei, patru manifestanti pro-Morsi au fost ucisi in timpul unui schimb de focuri cu fortele de ordine in fata sediului Garzii Republicane, in apropiere de palatul prezidential, potrivit agentiei. Un jurnalist al AFP a vazut la fata locului doua cadavre acoperite cu un cearsaf alb si un al treilea cu un glont in cap.

Plecati dintr-o moschee din Nasr City, la periferia Cairo, mii de manifestanti islamisti au defilat in fata Garzii Republicane, cu sediul in apropierea palatului prezidential. Ei au incercat sa suspende de sarma ghimpata din jurul cladirii o fotografie a fostului sef de stat, sfidand in doua randuri avertizarile soldatilor, inainte de declansarea focurilor de arma.

Cele doua tabere au tras cu arme automate, potrivit jurnalistului, generand panica, oamenii indreptandu-se in toate directiile, printre gloante, multi raniti zacand pe jos. Islamistii au organizat "vinerea refuzului" "loviturii de stat militare" si "statului politienesc" care a arestat numerosi lideri ai Fratilor Musulmani, confreria din care provine Morsi, el insusi detinut de catre armata.

Tabara adversa a mobilizat, la randul sau, mii de manifestanti in piata Tahrir pentru a "apara revolutia din 30 iunie", o aluzie la ziua in care au avut loc importante manifestatii impotriva presedintelui demis. In acelasi timp, cinci politisti au fost ucisi de persoane inarmate in Sinai (nord-est), la scurt timp dupa moartea, in cursul zilei, a unui militar in aceasta regiune instabila, de la frontiera cu Gaza si Israel, potrivit unor surse din cadrul serviciilor de securitate.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Autoritatile egiptene au emis mandat de arestare pe numele liderului Fratilor Musulmani
Autoritatile egiptene au emis mandat de arestare pe numele liderului Fratilor Musulmani

Un mandat de arestare a fost emis, joi, in Egipt pe numele liderului Fratilor Musulmani, a anuntat o sursa judiciara, citata de AFP.

Adly Mansour a depus juramantul de presedinte interimar al Egiptului. Ce experienta profesionala are
Adly Mansour a depus juramantul de presedinte interimar al Egiptului. Ce experienta profesionala are

Judecatorul Adly Mansour, seful Curtii Constitutionale, a depus juramantul, joi, ca presedinte interimar al Egiptului, dupa demiterea lui Mohamed Morsi de catre armata.

Democratia de la Cairo. Cum s-au descurcat egiptenii un an de zile, dupa caderea lui Hosni Mubarak
Democratia de la Cairo. Cum s-au descurcat egiptenii un an de zile, dupa caderea lui Hosni Mubarak

In seara zilei de 3 iulie 2013, armata l-a demis pe Mohamed Morsi, primul presedinte ales democratic in Egipt si l-a inlocuit cu presedintele Curtii Constitutionale, Adly Mansour, generand ingrijorare in strainatate.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.