FMI anunță că economia noastră va încetini anul acesta, la fel ca a altor ţări din Europa. Care sunt principalele motive
Economia noastră va încetini anul acesta la fel ca a altor ţări din întreaga Europă. Creşterea la noi va ajunge la cel mult 2,2%, estimează Fondul Monetar Internațional, în cel mai nou raport al său.
Este o înrăutățire față de prognoza anterioară, pe măsură ce economiștii au evaluat mai dur planurile României de a-și reduce deficitul bugetar uriaș.
Pe de altă parte, întreaga Uniune Europeană se află într-o situație dificilă cu Germania - locomotiva sa - în recesiune.
În ultimul an, prognozele Fondului Monetar Internațional pentru țara noastră au arătat o frânare continuă a economiei.
În octombrie anul trecut, estimarea pentru 2023 era de creștere economică de 3,1%, apoi, în primăvară, s-a redus la 2,4%, ca acum să se ajungă și mai jos - la 2,2%. Asta înseamnă o înjumătățire față de avansul din 2022.
Motivele sunt în principal criza costurilor ridicate cu energia și prelungirea războiului din Ucraina - ambele au ținut sus inflația, care abia în vară a scăzut. Recent, și măsurile fiscale ale Guvernului alimentează îngrijorările.
Christian Năsulea, Profesor Economie Mondială: ”Cu ultimul pachet de măsuri fiscale adoptat de Guvern și în lipsa unor reforme care să arate reforme și reducerea cheltuielile publice, perspectivele economiei României s-au înrăutățit mai mult în general decât perspectivele economiei la nivel global pentru că piețele își pierd încrederea că statul român va face ce trebuie pentru ca economia să rămână pe un curs bun”.
Probleme sunt și la nivel european. În Germania - locomotiva economiei europene - producția industrială a scăzut din nou, în august, iar economiștii vorbesc în acest caz de o recesiune mai profundă decât se anticipa.
De altfel, pentru întreaga Zonă Euro, FMI estimează un avans la economiei de doar 0,7% anul acesta față de 2022.
Situația nu este grozavă nici în restul lumii - estimările sunt că avansul pentru economia globală va fi de 3% anul acesta.
Pierre-Olivier Gourinchas, economistul şef al FMI: "Economia globală este în curs de revenire, după pandemie și invazia Rusiei în Ucraina. Deși arată reziliență remarcabilă, creșterea rămâne înceată și inegală. Economia globală a rămas în urmă, nu sprintează."
Statele Unite ale Americii, de pildă, are o creștere prognozată la 2,1%, pe măsură ce consumul și investițiile private și-au mai revenit.
China, pe de altă parte, marcată de o criză imobiliară puternică și cu o industrie slăbită, rămâne un factor de risc pentru economia lumii.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: fmi, europa, economia romaniei, incetinire economica,
Dată publicare:
10-10-2023 19:44