Filmul care l-a inspirat pe un nord-coreean să fugă din țară: ”Totul era o minciună”

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
soldat nord coreean
AFP

Un refugiat nord-coreean care trăiește în prezent în Londra a povestit în presa din Marea Britanie cum a reușit să scape de regimul de la Phenian.

Bărbatul, în vârstă de 28 ani, numit în presa britanică, John Choi, a mărturisit că în adolescență a văzut un film cu James Bond, introdus pe ascuns în Coreea de Nord din China.

Părinții săi au fugit în China pe când el avea 9 ani, în urma unei perioade de foamete în țară, care a lăsat în urmă 500.000 de morți, relatează express.co.uk. După ce a fost abandonat de părinți, a trăit pe străzi.

Cinci ani mai târziu, pe când avea 14 ani, a avut ocazia să vadă un film cu James Bond, adus pe furiș din China.

”Mi-am dat seama că totul era o minciună. Aveam în jur de 14 ani și am văzut un film cu James Bond adus de niște persoane din China. Mă întreb acum dacă erau creștini pentru că unii dintre ei ne-au dat haine, dulciuri, mâncare și ne-au povestit despre cum era viața în China. Prindeam semnale TV din China dacă mișcam antenele. Am văzut un film sud-coreean și am rămas uimit că oamenii puteau avea câte 2 mașini. În Coreea de Nord toate mașinile erau ale statului” a relatat bărbatul.

A decis să fugă din țară și după ce a fost refuzat de armata nord-coreeană pentru că avea părinți fugari. John a mărturisit că societatea nord-coreeană este bazată pe un sistem asemănător castelor. Cele de jos, unde intră şi copiii fugarilor, sunt tratate ca ”niște gunoaie”.

”Am vrut să intru în armată, dar mi-au spus că nu pot pentru că tatăl meu a scăpat și și-a trădat țara” a mărturisit el.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO