Fidel Castro a murit la 90 de ani. Noua zile de doliu national in Cuba si funeralii pe 4 decembrie

×
Codul embed a fost copiat

Fidel Castro, fostul lider cubanez, a murit la varsta de 90 de ani, a anuntat fratele sau, actualul presedinte, Raul Castro, intr-o alocutiune la televiziunea de stat.

 

UPDATE 12:40 Consiliul de Stat a luat decizia ca funeraliile sa aiba loc duminica, 4 decembrie, la Santiago de Cuba. In timpul zilelor de doliu vor fi intrerupte orice activitati si spectacole publice, a anuntat executivul cubanez. Dupa funeraliile de la 4 decembrie, guvernul cubanez va organiza o procesiune de patru zile, timp in care cenusa liderului revolutiei comuniste cubaneze va traversa intreaga insula pentru ca admiratorii lui Fidel Castro sa isi ia ramas bun de la cel pe care il supranumisera "Liderul Maxim".

UPDATE 12:30 La cateva ore dupa anuntul decesului liderului cubanez Fidel Castro, in varsta de 90 de ani, locuitorii Havanei nu reactionasera, pentru ca putini aflasera de anuntul presedintelui Raul Castro transmite EFE. Conform traditiei, locuitorii Havanei se aduna in noaptea de vineri spre sambata pe faleza pentru a se plimba, sta de vorba cu prietenii, a asculta muzica pe malul marii. Conform EFE, nimeni nu parea sa stie ca Fidel Castro a murit, desi Cuba a decretat noua zile de doliu.

Alocutiunea televizata a presedintelui Raul Castro in care a anuntat decesul fratelui sau, Fidel, a avut loc la miezul noptii, o ora la care multi cubanezi deja dorm. Mai mult, interventia sa nu a fost anuntata, iar televiziunea de stat cubaneza, desi a reluat de mai multe ori discursul lui Raul Castro, nu a difuzat niciun program special.

Citește și
Fidel Castro
Fidel Castro, aparitie rara in public. Discursul tinut in fata elevilor de la o scoala din Havana
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

UPDATE 12:00 In Cuba au fost decretate noua zile de doliu national dupa decesul fostului presedinte Fidel Castro, transmite AFP, citand un anunt oficial de la Havana. Trupul neinsufletit al lui Fidel Castro, liderul revolutionar cubanez decedat vineri seara la Havana, la varsta de 90 de ani, va fi incinerat sambata, anuntase anterior fratele sau, actualul presedinte, Raul Castro. 'Potrivit vointei exprimate de camaradul Fidel, ramasitele sale pamantesti vor fi incinerate in primele ore ale zilei de sambata', a declarat actualul presedinte, la televiziunea de stat.

UPDATE 8:00 - Trupul neinsufletit al lui Fidel Castro, liderul revolutionar cubanez decedat vineri seara la Havana, la varsta de 90 de ani, va fi incinerat sambata, a anuntat fratele sau, actualul presedinte, Raul Castro, transmite AFP.

"Potrivit vointe exprimate de camaradul Fidel, ramasitele sale pamantesti vor fi incinerate in primele ore ale zilei de sambata", a anuntat actualul presedinte, la televiziunea de stat. 'Organizarea omagiului funebru care ii va fi adus va fi precizata" ulterior, a adaugat Raul Castro in scurta alocutiune, incheiata cu cuvintele binecunoscute ale lui "El Comandante": "Pana la victorie, intotdeauna!" ("Hasta la victoria, siempre").

___________________________________

Liderul istoric al Revolutiei cubaneze a decedat in noaptea de vineri, 25 noiembrie, la ora 22:29, a anuntat fratele sau, vizibil emotionat, precizeaza EFE. Presedintele cubanez a precizat ca in urmatoarele ore vor fi facute publice informatiile privind inmormantarea lui Fidel Castro, care a fost vazut pentru ultima oara pe 15 noiembrie, cand l-a primit la resedinta sa pe presedintele Vietnamului, Tran Dai Quang.

Fidel Castro a condus Cuba pentru aproape jumatate de secol inainte de a preda puterea fratelui sau, Raul, in 2008.

Sustinatorii sai l-au considerat ca fiind omul care a redat Cuba poporului, dar adeversarii sai l-au acuzat de reprimarea brutala a opozitiei.

In luna aprilie a sustinut un discurs in ultima zi a Congresului Partidului Comunist, scrie BBC. El a spus ca ideile comuniste inca sunt valabile si ca poporul cubanez va fi victorios.

Sarbatorit cu fast la Havana la implinirea a 90 de ani

Pe 13 august, ziua in care a implinit 90 de ani, mii de de cubanezi au dansat de la primele ore ale diminetii de sambatape ritmuri de salsa.

Acesta a infruntat zece presedinti americani in cei 48 de ani pe care i-a petrecut la putere, insa in ultimul deceniu viata cubanezilor s-a schimbat radical sub conducerea fratelui sau, iar Statele Unite nu mai reprezinta eternul inamic..

La miezul noptii, cubanezii au inceput sa fredoneze ”La multi ani” in onoarea renumitului lider revolutionar. Primele petreceri au avut loc in piata Antiimperialista, situata in apropierea proaspetei ambasade a Statelor Unite, in vreme ce focurile de artificii au luminat cerul de deasupra Havanei.

Care alegorice colorate si incarcate cu dansatori de salsa au invadat promenada Malecon, intrucat carnavalul anual a fost combinal anul acesta cu un concert dedicat aniversarii lui Fidel Castro.

Cubanezii s-au intrecut in incercarea de a onora aniversarea lui ”El Comandante”, care a condus revolutia stangista din 1959 si a ridicat un regim comunist in coastele Statelor Unite, reusind sa supravietuiasca in ciuda catorva sute de tentative de asasinat.

De la o expozitie fotografica despre viata liderului cubanez revolutionar si pana la rularea unei tigari de foi cu o lungime de 90 de metri, cubanezii au trecut peste orice limita pentru cel care a fost iubit drept erou si urat drept dictator.

In vreme ce multi cubanezi l-au criticat dur pe Fidel Castro pentru limitarea libertatilor personale si implementarea unei economii sovietice controlate de catre stat, altii l-au aclamat pentru eliberarea de sub dominatia Statelor Unite si pentru accesul universal la asistenta medicala si educatie.

Fidel Castro a predat fraiele puterii fratelui sau in 2008, ca urmare a problemelor de sanatate care aproape l-au ucis. Desi a mentinut titulatura de ”Lider Istoric”, Raul Castro a devenit noul presedinte cubanez in urma cu aproape un deceniu, desi fratele sau s-a retras din viata publica inca din 2006.

In ultimul deceniu, Fidel Castro s-a aventurat rareori in atentia publica, iar imaginile surprinse de fotografii guvernamentali arata o figura fragila, care poarta mai degraba treninguri confortabile si incaltaminte sport, in detrimentul renumitei uniformei militare maslinie.

Unii cubanezi il regreta pe carismaticul lider revolutionar, care reusea sa tina discursuri interminabile pe o serie diversa de subiecte, de la energie nucleara si pana la agricultura. ”Cuvintele lui ne dadeau un sentiment de incredere”, sustine cubaneza Yadira Escudero.

Totusi, cubanezii pretuiesc schimbarile care au avut loc dupa preluarea puterii de catre presedintele pragmatic Raul Castro, de la reforma financiara, pana la apropierea de Statele Unite si acordarea unor libertati personale mult mai largi pentru cetateni, inclusiv dreptul de a calatori in strainatate.

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Discursul febril al lui Fidel Castro in fata a 1000 de
Discursul febril al lui Fidel Castro in fata a 1000 de "tovarasi": "Ideile comunistilor cubanezi vor dainui de-a pururi!"

Fidel Castro a fost aclamat la Congresul Partidului Comunist Cubanez, pe care l-a adus la putere acum mai bine de o jumatate de secol.

Fidel Castro, aparitie rara in public. Discursul tinut in fata elevilor de la o scoala din Havana
Fidel Castro, aparitie rara in public. Discursul tinut in fata elevilor de la o scoala din Havana

Dupa 9 luni de absenta, Fidel Castro a aparut din nou in public.

Fidel Castro scrie despre
Fidel Castro scrie despre "Fratele Obama": "Nu avem nevoie de cadouri din partea imperiului"

"Nu avem nevoie de cadouri din partea imperiului, afirma Fidel Castro, intr-un articol cu titlul "Fratele Obama"

Recomandări
Ministrul Sănătății anunță că se lucrează la o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat
Ministrul Sănătății anunță că se lucrează la o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat

Alexandru Rafila, a declarat joi, în contextul acuzaţiilor care i se aduc medicului Cătălin Cîrstoiu, că ar trebui făcută o declaraţie pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituţiile publice, că nu direcţionează pacienţi la privat.

Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE
Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca şi (România) efectuează astăzi percheziţii în mai multe locaţii.

Românii blocați în Dubai din cauza inundațiilor, supărați pe autoritățile române: Niciun receptor ridicat, nu au făcut nimic
Românii blocați în Dubai din cauza inundațiilor, supărați pe autoritățile române: Niciun receptor ridicat, nu au făcut nimic

236 de români blocați de aproape două zile pe Aerportul din Dubai lovit crunt de inundații au revenit joi dimineață în țară.