Fetita roma, al carei caz a starnit un scandal imens in Franta, a fost inmormantata. Mesajul scris pe cladirea primariei

×
Codul embed a fost copiat

Maria Francesca, fetita de etnie roma care a murit subit in ziua de Craciun, in Franta, a fost inmormantata luni intr-o comuna de la marginea Parisului.

Dar scandalul starnit de acest caz nu s-a stins. In centrul acestei polemici morbide este un primar de comuna, care a refuzat sa permita inhumarea copilei in cimitirul din localitatea pe care o conduce.

Dupa ce ziaristii francezi au aflat de caz, primarul Christian Leclerc a pus paie pe foc cu seninatae: a sustinut ca cimitirul nu mai are locuri si ca au prioritate cei care isi platesc impozitele. Abia de aici incolo scandalul a luat proportii ca un bulgare de zapada rostogolit.

Politicieni, dar si organizatii care militeaza impotriva rasismului si a discriminarii au fost vehementi. S-a vorbit de "o rusine nationala". Seful guvernului francez a scris pe Twiter ca "a refuza unui copil inmormantarea din cauza originii ii intineaza memoria, dar insulta si valorile pe care e cladita Franta".

Avocatul poporului s-a declarat bulversat si s-a sesizat din oficiu, anuntand o ancheta. "Trebuie sa aflam adevarul, apoi sa incadram faptele, daca e cazul, si, dupa aceea, sa stabilim consecintele", a spus Jacques Toubon, avocatul poporului.

Citește și
tigani Franta
"Este rasism, xenofobie si stigmatizare". Cazul unui bebelus rom care a nascut revolta in Franta
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

In fata puhoiului de acuzatii, primarul Christian Leclerc si-a cerut scuze, intr-un comunicat. A dat vina pe o neintelegere administrativa. Ba a tinut neaparat ca Maria Francesca sa-si doarma odihna de veci in comuna lui. Prea putin si prea tarziu. Parintii fetitei i-au transmis luni dimineata ca nu schimba din nou aranjamentele de inhumare.

Inmormantarea a avut loc luni la pranz in Wissous, o comuna invecinata, al carei primar s-a oferit inca de ieri sa acopere gafa omologului sau din Champlan.

Semn al furiei, noaptea trecuta fatada primariei din Champlan a fost mazgalita de un grafitti acuzator. "Leclerc si Valls, acelasi rasism de stat", s-a putut citi inainte ca angajatii sa stearga inscriptia.

Stabiliti de peste 8 ani in Franta, parintii Mariei stau intr-o tabara ilegala de la marginea comunei Champlan. Si-ar fi dorit sa poata ajunge in fiecare zi sa se reculeaga la mormantul fetitei lor.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Reactia francezilor dupa refuzul unui primar de a ingropa un bebelus rom:
Reactia francezilor dupa refuzul unui primar de a ingropa un bebelus rom: "Suntem scarbiti". Cine sunt parintii fetitei

Refuzul unui primar francez, Christian Leclerc, de a ingropa in localitatea sa un bebelus rom, a creat un val de indignare si revolta atat in presa franceza cat si in randul politicienilor.

"Este rasism, xenofobie si stigmatizare". Cazul unui bebelus rom care a nascut revolta in Franta

Primarul de dreapta din Champlan, un oras de la periferia de sud a Parisului, a refuzat miercuri ca un nou-nascut rom decedat in a doua zi de Craciun sa fie inhumat in localitatea sa.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.