Fenomenul bizar care a pus stăpânire pe Chicago. Locuitorii au fost treziţi în miez de noapte

Ultima actualizare: 01-02-2019 10:24

Statele Unite au avut parte şi joi de frig polar, cu minime între minus 29 şi minus 46 de grade Celsius în Midwest.

Ca şi cum gerul de afară nu era de ajuns, autorităţile din Michigan şi Minnesota au cerut populaţiei să reducă temperatura din case la 18 grade, pentru că rezervele de gaze s-au împuţinat semnificativ.

Americanii mai au în faţă câteva zile cu ger chinuitor, dar apoi vremea se va schimba dramatic. La Chicago, de exemplu, luni sunt prognozate plus 10 grade Celsius.

Poate nimic nu ilustrează mai bine frigul extrem care a pus stăpânire pe mare parte din America, decât fotografia unui pompier, la capătul unei intervenţii. Are ţurţuri în barbă şi mustaţă, iar casca şi uniformă îi sunt acoperite de un strat gros de gheaţă, care îl fac să arate ca o statuie.

A fost atât de frig în Midwest, încât un chirurg din Minneapolis spune că vin oameni cu degerături de gradul IV, unde rana a ajuns până la os.

A fost încă o zi de frig neîndurător în Midwest. În Milwakee, minima a fost de minus 31 de grade, iar la Minneapolis s-au atins minus 31, cu o temperatură resimţită de minus 39. Iowa a stabilit un nou record, cu minus 34 de grade, în timp ce în Illinois, minimă a fost de minus 35 de grade.

La Chicago au fost minus 30 de grade Celsius, cu doar două grade peste cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată în metropolă. Iar localnicii au aflat că expresia "ger de crapă pietrele" nu e doar o metaforă.

Peste noapte, locuitorii din Chicago au început să audă zgomote ciudate, bufnituri cunoscute se pare drept "crio-seisme", un fenomen natural care se produce când apa din sol îngheaţă din cauza scăderii bruşte a temperaturii, determinând crăparea solului şi sunetele respective."

E atât de frig încât a îngheţat şi iadul. Adică un orăşel din Michigan numit Hell, în româneşte Iad.

Cu aşa nume, toată lumea din oraş se întrece în glume şi jocuri de cuvinte.

"-Probabil că echipa noastră e în finală, fiindcă a îngheţat iadul."
"-Să nu spui niciodată "când o îngheţa iadul".
"-De ce?"
"-Fiindcă a îngheţat iadul."
"-Ne place aici. Avem bucăţica noastră de iad."

Între timp, valul de frig începe să se aşeze şi peste nord-estul Statelor Unite. În statul New York, o furtună de zăpadă care a adus un strat de jumătate de metru de nea a lăsat loc gerului arctic.

Temperaturile vor rămâne periculos de scăzute în nord-est şi pe parcursul weekend-ului. În schimb, încep să crească uşor de vineri în Midwest.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO