Fenomen ingrijorator in Japonia: Peste un milion de tineri refuza sa mai iasa din casa luni intregi
Aproximativ un milion de tineri japonezi se izoleaza luni de zile, chiar si ani, in camerele lor si refuza orice contact social, relateaza BBC News.
Anomia sociala numita Hikikomori se trateaza greu, cu medicamente si lungi sedinte de terapie. Majoritatea persoanelor cu astfel de probleme sunt de sex masculin si aleg sa se izoleze de toate cunostintele, chiar daca locuiesc in aceeasi casa cu parintii.
Ajung sa nu mai discute cu nimeni, dar nici nu mai parasesc domiciliul pentru mult timp, fiind cunoscute si cazuri in care izolarea a durat peste patru ani, trecand si intervale de sase luni in care tanarul nu s-a spalat, desi baia se afla foarte aproape de camera lui.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Cazurile analizate demonstreaza ca exista mai multe cauze ale acestui comportament dezastruos ce tine si de notele proaste de la scoala sau de dezamagirile in dragoste.
Insa, dupa un timp aceasta izolare in sine devine o trauma psihica greu de suportat, iar cel care o sufera nu mai are puterea sa se reintegreze in societate, desi isi doreste acest lucru.
La izolare duc si presiunile sociale pe care oamenii trebuie sa le suporte, cele legate de reputatie, de modul in care sunt priviti, intervenind aici si frica de a fi perceput ca un ratat.
Apoi, un lucru tipic japonez tine de relatia de co-dependenta dintre mama si fiu, in unele cazuri baietii locuind cu mamele lor pana la varsta de 30 – 40 de ani.
Insa, in schimbul faptului ca parintii isi sustin copiii pana la varste neobisnuit de inaintate, din partea copiilor se asteapta sa aiba un statut social deosebit, sa se realizeze, iar presiunea pusa de parinti duce in unele cazuri la aceste comportamente deviante ale tinerilor japonezi.
"Nu aveam probleme mintale, dar tatal meu m-a fortat sa urmez un drum pe ca nu mi-l doream. El este artist, si-a creat propria afacere, si isi dorea sa il urmez. Dar eu imi doream sa devin programator intr-o companie internationala", a afirmat Matsu, un tanar ce a suferit de anomia Hikikomori.
Acesti tineri devin violenti cu proprii parinti, iar de cele mai multe ori nu se cere ajutor de specialitate, ceea ce duce la agravarea situatiei.
In Japonia exista locuri de intalnire pentru acesti tineri unde se fac primii pasi ai recuperarii, iar apoi tratamentele continua in clinici specializate. De obicei, lucrurile se rezolva in momentul in care cel izolat reuseste sa isi gaseasca un loc de munca.