Extremistul Rasmus Paludan a ars un exemplar din Coran lângă ambasada Turciei din Suedia | Video
Demonstraţiile care au avut loc sâmbătă la Stockholm împotriva Turciei, în cadrul cărora extremistul Rasmus Paludan a ars un exemplar al Coranului în apropierea Ambasadei turce, au accentuat brusc tensiunile dintre Suedia şi Ankara, scrie Reuters.
"Condamnăm în termenii cei mai fermi posibil atacul josnic asupra cărţii noastre sfinte. A permite acest act anti-islamic, care îi vizează pe musulmani şi ne insultă valorile noastre sacre, sub pretextul libertăţii de exprimare, este complet inacceptabil", a reacţionat Ministerul turc de Externe.
Ministerul turc de Externe a îndemnat Suedia să ia măsurile necesare împotriva celor responsabili şi invită toate ţările să ia măsuri concrete împotriva islamofobiei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Declaraţia sa a fost emisă după ce un un militant anti-imigranţi, Rasmus Paludan, a ars un exemplar al Coranului în apropierea Ambasadei Turciei de la Stockholm. Rasmus Paludan este liderul partidului politic danez de extremă dreapta Stram Kurs (Linia dură - n.r.). Paludan, care are şi cetăţenie suedeză, a mai organizat în trecut o serie de demonstraţii în care a ars Coranul, iar anul trecut a provocat chiar trei nopţi consecutive de violenţe în Suedia din acelaşi motiv. În autorizaţia pe care a cerut-o de la poliţie pentru protestul de sâmbătă, el a spus că demonstraţia sa este organizată împotriva islamului şi împotriva încercării preşedintelui turc Tayyip Erdogan de a influenţa libertatea de exprimare în Suedia.
Un protest separat a avut loc în capitala suedeză în sprijinul kurzilor şi împotriva intenţiei Suediei de a aderara la NATO.
Iar un grup de manifestanţi pro-turci a organizat, de asemenea, un miting de sprijin în faţa Ambasadei Turciei.
Toate cele trei evenimente au avut autorizaţii din partea poliţiei.
Protest faţă de aderarea Suediei la NATO
La demonstraţia de protest faţă de candidatura Suediei la NATO şi de susţinere a kurzilor, vorbitorii au stat în faţa unui banner roşu mare pe care scria "Suntem cu toţii PKK", referindu-se la Partidul Muncitorilor din Kurdistan, care este în afara legii în Turcia, Suedia, Statele Unite şi alte ţări. Vorbitorii s-au adresat câtorva sute de susţinători prokurzi şi de stânga. "Vom continua să ne opunem cererii suedeze de aderare la NATO", a declarat pentru Reuters Thomas Pettersson, purtător de cuvânt al Alianţei împotriva NATO, unul dintre organizatorii demonstraţiei.
Poliţia a declarat că situaţia a fost calmă la toate cele trei demonstraţii.
Suedia şi Finlanda au solicitat anul trecut să adere la NATO, după invazia Rusiei în Ucraina, dar toate cele 30 de state membre trebuie să ratifice intrarea lor în alianţă. Turcia a declarat că Suedia, în special, trebuie mai întâi să adopte o poziţie mai clară împotriva a ceea ce Ankara consideră a fi "teroriştii" - în principal militanţi kurzi, dar şi un alt grup de azilanţi politici, pe care îi acuză pentru tentativa de lovitură de stat din 2016.
Vizita ministrului suedez al apărării la Ankara a fost anulată
Sâmbătă, Turcia aanunţase că din cauza lipsei de măsuri pentru a interzice protestele, anulează o vizită planificată la Ankara a ministrului suedez al apărării.
"În acest moment, vizita ministrului suedez al apărării, Pal Jonson, în Turcia, pe 27 ianuarie, a devenit lipsită de sens. Aşa că am anulat vizita", a declarat ministrul turc al apărării, Hulusi Akar.