Experții americani se așteaptă la peste 134.000 de decese provocate de coronavirus până în august
Americanii se văd nevoiți să reia calculele legate de extinderea noului virus de la o zi la alta.
Dacă președintele Trump vorbea despre un total de 80.000 de morți, experții avertizează că numărul lor ar putea fi aproape dublu la sfârșitul lui august.
Doctorul Anthony Fauci spune că virusul se poate extinde "precum un incendiu", dacă oamenii nu păstrează distanța.
Guvernul SUA prezice o medie zilnică de 3.000 de morți în următoarea lună
În paralel cu ridicarea restricțiilor au început să circule două documente alarmante. Unul, obținut de jurnaliștii de la New York Times dezvăluie predicțiile guvernului american, bazate pe un model al Centrului pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor. Se estimează o medie zilnică de 3.000 de morți în următoarea lună.
În celălalt document, cercetătorii de la Universitatea din Washington preconizează că numărul deceselor va urca la 134.000 până la începutul lunii august - dublu faţă de estimările oficiale de săptămâna trecută.
Dr. Chris Murray, Universitatea Washington: „Factorul care va duce la această mare schimbare și pe care noi l-am luat în calcul a fost faptul că statele relaxează distanțarea socială.
Dr. Larry Brilliant, epidemiolog: „Nu putem să îndulcim pilula. Dacă nu deschidem economia, vom simţi presiunea, dacă o deschidem, vom simţi durerea...”
E ca o sabie cu două tăișuri. Între două rele, autoritățile se străduiesc să țină balanța în echilibru.
Dr. Anthony Fauci: „Sunt unele regiuni, comitate, zone, oraşe unde poţi ridica restricţiile. Dar sunt altele unde relaxarea restricţiilor chiar poate avea urmări periculoase. Trebuie să fim atenţi.”
Chris Christie, fost guvernator New Jersey: „Trebuie să îi lăsăm pe unii dintre aceşti oameni să revină la muncă, pentru că altfel distrugem modul de viaţă american, pentru aceste familii.”
Trezoreria SUA va împrumuta suma record de 3.000 de miliarde de dolari
Trezoreria Statelor Unite va împrumuta în cursul acestui trimestru suma record de aproape 3.000 de miliarde de dolari pentru a finanţa măsurile de susţinere a economiei.
Asta după ce în martie și aprilie datoria naţională a Statelor Unite a crescut cu 1.500 de miliarde de dolari, respectiv cu 6,4%, până la amețitoarea sumă de 24.900 de miliarde de dolari. De aici și urgența repornirii economiei.
Statul Nevada, epicentrul crizei economice
Experții consideră statul Nevada drept epicentrul crizei economice, pentru că Las vegas depinde în totalitate de turism, prin industria cazinourilor și a divertismentului.
Orașul Păcatului este acum tărâmul tăcerii. Turiștii au dispărut ca printr-o vrajă. Absolut toate cazinourile și hotelurile au fost închise.
Singurele locuri animate sunt cozile kilometrice pentru ajutoare alimentare.
Economia Nevadei și-a stins pur și simplu luminile. Nici criza din 2008 nu a lovit așa de rău.
Marilyn Kirkpatrick, chairwoman Clark County Commission: „Acum e mai rău, pentru că atunci măcar hotelurile aveau un oarecare grad de ocupare.”
Autoritățile locale caută cea mai bună strategie de revenire la viață.
Marilyn Kirkpatrick, chairwoman Clark County Commission: „Aș merge pe idea unei redeschideri lente, metodice. Pentru că absolut nimeni nu vrea să închidă din nou.”
Nevada rămâne în carantină cel puțin până pe 15 mai.
Sursa: Pro TV
Etichete: SUA, coronavirus, decese, las vegas, ajutoare alimentare,
Dată publicare:
05-05-2020 19:36