Trei jurnalisti Sky News, la un pas de moarte in Mosul. Stuart Ramsay: Un zgomot asurzitor si masina s-a ridicat de pe pamant


Ultimul update: Luni 20 Martie 2017 06:47
Data publicarii: Vineri 17 Martie 2017 08:54
Categorie: Stiri externe

O echipa a televiziunii britanice Sky News a scapat ca prin urechile acului de un atentat sinucigas la Mosul, pe linia frontului unde armata irakiana lupta cu jihadistii din gruparea terorista Stat Islamic.

"O lumina orbitoare, un zgomot asurzitor si masina noastra s-a ridicat de pe pamant." - asa a descris momentul corespondentul de razboi, Stuart Ramsay.

Doar cateva secunde au facut diferenta intre viata si moarte pentru echipa de la Sky News, formata din trei jurnalisti. In imaginile filmate de o drona a jihadistilor si postate pe internet este marcata pozitia masinii jurnalistilor britanici. Apoi se produce enorma deflagratie.

Dialog din masina: "Sunteti ok? Da."

Jurnalist: "Asadar, tocmai s-a produs o enorma explozie. Cred ca este un obuz de mortier care a lovit chiar langa masina noastra."

A fost de fapt un atentat sinucigas cu vehicul capcana. Jurnalistii britanici, care au fugit de tirurile unor lunetisti, apucasera sa urce intr-un autoturism blindat si sa se puna la adapost cu doar cateva clipe inaintea detonarii bombei artizanale, la Mosul.

Dupa explozie, mitralierele unui elicopter de atac au tras la sol, rafala dupa rafala, pe stradutele de unde jurnalistii abia scapasera.

Stuart Ramsay, jurnalist: "Ne ascundem printre daramaturi acum. Incercam sa gasim o cale sa scapam de aici. Deocamdata insa este imposibil sa ne miscam. E multa actiune in jurul nostru."

Profitand de un moment de acalmie au luat-o la fuga, cu riscul de a ajunge iar in bataia pustii vreunui lunetist.

Stuart Ramsay, jurnalist: "Cu adevarat ziua aceasta a devenit foarte lunga. A trebuit sa ne furisam ca sa ne putem pune la adapost. Incercam acum sa ajungem la pozitiile ocupate de soldati. Ei nu stiu unde ne aflam. Dar, bineinteles, ei au fost vizati de acel enorm atentat sinucigas. E haos."

Mai tarziu s-au intors in piata din Mosul unde a avut loc explozia. Si-au dat seama ca un buldozer a preluat o mare parte din forta exploziei si probabil acel utilaj greu le-a salvat viata.

VIDEO PROTVPLUS.RO