Este oficial. Rusia a anunțat că a renunțat la acuzațiile penale împotriva lui Evgheni Prigojin
Ancheta în cazul revoltei armate a mercenarilor lui Evgheni Prigojin, inițiată de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei FSB la 23 iunie, a fost închisă, marți, după ce s-a constatat ”încetarea activităților infracționale”.
Anunțul oficial a fost făcut de centrul de relații publice al FSB, citat de agenția rusească de știri TASS, controlată de Kremlin.
"Ancheta privind cauza penală, deschisă de departamentul de investigații al Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse la 23 iunie, în temeiul articolului 279 din Codul penal privind răzvrătirea armată, a constatat că participanții acesteia au încetat la 24 iunie acțiunile lor care vizau în mod direct săvârșirea infracțiunii. Ținând cont de acest lucru și de alte circumstanțe relevante pentru anchetă, autoritatea de anchetă a emis o rezoluție de încetare a cauzei penale la 27 iunie", a anunțat FSB.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În seara zilei de 23 iunie, Evgheni Prigojin, fondatorul grupării Wagner, a anunțat pe canalul său Telegram că unitățile sale paramilitare au fost atacate și a acuzat conducerea militară a Rusiei.
Ministerul Apărării a respins aceste acuzații ca fiind false.
Unitățile Wagner care îl susțineau pe Prigojin s-au îndreptat spre Rostov pe Don și spre Moscova, iar FSB a deschis un dosar de anchetă privind revolta armată.
Președintele rus Vladimir Putin, într-o alocuțiune televizată, a descris acțiunile Wagner drept ”trădare”.
Ulterior, printr-un acord cu președintele rus Vladimir Putin, președintele belarus Alexander Lukașenko a vorbit cu Prigojin, iar convoaiele soldaților Wagner au făcut cale întoarsă și s-au întors în taberele de campanie.
Ulterior, Kremlinul a precizat că dosarul penal împotriva lui Prigozhin va fi abandonat și i se va permite să se mute în Belarus.
Potrivit purtătorului de cuvânt prezidențial Dmitri Peskov, autoritățile Rusiei nu vor urmări în justiție soldații Wagner pentru participarea la răzvrătire, având în vedere realizările lor pe linia frontului.