Actiunile europene au inchis in crestere. Corespondentul Paul Angelescu, LIVEBLOG Atena
Europa rasufla usurata, cel putin deocamdata. Grecii au votat duminica pentru a doua oara in sase saptamani, intr-un scrutin legislativ care s-a transformat intr-un test al nervilor privind ramanerea tarii lor in Zona Euro.
Cronologia evenimentelor - marti - 19 iunie 2012
ora 23:00 Stanga moderata greaca va sustine guvernul de coalitie dar nu va participa la formarea acestuia
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Liderul micului partid grec de stanga democratica favorabil zonei euro, Dimar, a anuntat marti seara ca isi va acorda votul de incredere unui guvern de coalitie pentru a sprijini redresarea tarii, relateaza AFP.
"Vom acorda guvernului un vot de incredere, insa nu vom participa la formarea acestuia", a spus Fotis Kouvelis in fata sustinatorilor sai, conform agentiei de presa ANA.
Kouvelis a facut aceasta declaratie in cursul unei reuniuni a conducerii partidului sau menita sa ia o hotarare cu privire la o eventuala participare la guvernul de coalitie in curs de formare in Grecia.
Mai multi membri ai Dimar refuza sa se alature unui guvern care ar fi condus de liderul partidului de dreapta Noua Democratie ce a castigat alegerile legislative duminica fara a obtine majoritatea absoluta.
ora 20:30 Evangelos Venizelos: O noua coalitie guvernamentala ar putea fi formata miercuri in Grecia
O noua coalitie guvernamentala ar putea fi formata miercuri in Grecia, afirma liderul socialist grec Evangelos Venizelos, citat de AFP.
"Un Guvern trebuie format cat mai curand posibil", a declarat fostul ministru al Finantelor.
ora 19:30 Actiunile europene au inchis in crestere
Actiunile marilor companii europene au incheiat tranzactiile de marti in crestere, pentru a treia sedinta consecutiv, in conditiile in care Grecia se apropie de formarea unui guvern, iar Spania si-a atins tinta propusa la vanzarea unor titluri de Trezorerie, relateaza Bloomberg.
Informatiile au compensat declinul peste asteptari al increderii investitorilor germani in economie, cel mai amplu din ultimii 14 ani. Indicele Stoxx Europe 600 a urcat cu 1,6%, cel mai ridicat nivel dupa 11 mai, dar este cu 8,9% sub maximul anului, atins pe 16 martie.
"Pietele s-au stabilizat si asteapta mai multe discutii despre viitorul zonei euro, in special problema datoriilor Spaniei. Alegerile din Grecia au avut loc saptamana trecuta, iar pietele asteapta acum noul guvern, sperand la ceva mai bun", a declarat Yves Maillot, director pentru investitii la compania Robeco Gestions in Paris.
Spania a vandut titluri de Trezorerie in valoare de 3,04 miliarde de euro, usor peste nivelul maxim stabilit pentru licitatie.
Cererea pentru titlurile pe 12 luni a fost de 2,16 ori oferta, comparativ cu 1,84 ori la licitatia de acum o luna. Indicii nationali au crescut pe toate cele 18 burse europene occidentale, cu exceptia Islandei.
Indicele londonez FTSE 100 a crescut cu 1,8%, DAX al bursei din Frankfurt cu 1,8%, iar CAC 40 cu 1,6%. La Madrid, indicele Ibex 35 a urcat cu 2,67%, iar indicele ASE al bursei din Atena cu 3,34%.
ora 18:00 Miliardarul Doland Trump vede oportunitati de achizitii in toata Europa, inclusiv in Grecia
Europa, marcata de criza datoriilor, este o mare sansa pentru investitorii care cauta terenuri ieftine si oportunitati unice de achizitii, inclusiv in Grecia, potrivit miliardarului american Donald Trump, care se asteapta ca zona euro sa se destrame pana la urma, relateaza CNBC.
"Poti sa cumperi terenuri pe nimic, poti obtine orice pe nimic. Trebuie doar sa astepti o perioada, dar sunt o multime de oportunitati in Europa. Nu exista nicio indoiala", a spus Trump.
El a adaugat ca este interesat sa investeasca in Europa.
"Ma gandesc la ceva, este ridicol, de ras si totusi ma gandesc sa fac ceva acolo cu un grup foarte destept, exista o oportunitate", a spus Trump.
Comentariile sale au avut loc in conditiile in care investitorii au primit bine rezultatul alegerilor de duminica din Grecia, castigate de conservatorii Noua Democratie, pro-euro, care vor forma probabil o coalitie de guvernare cu partidul socialist Pasok si cu partidul mai mic Stanga Democrata.
In acelasi timp, atentia este indreptata catre Spania, ale carei randamente ale obligatiunilor au urcat la un nivel record, din cauza temerilor legate de subcapitalizarea bancilor, care ar putea avea nevoie de un ajutor de peste 100 de miliarde de dolari, suma aprobata recent de liderii din zona euro.
"Spania este un loc uimitor. Este o tara mare, care are febra, acesta este momentul sa profiti", a spus Trump.
Opinia miliardarului fata de finantele europene ramane pesimista, dar nu la fel ca a celor care prognozeaza ca criza datoriilor din Grecia, Spania si alte tari va provoca o recesiune mondiala.
"Ma astept ca multe tari sa revina la propriile lor monede", a mai spus Trump, adaugand ca lumea va merge mai departe, iar impactul nu va fi chiar atat de mare cum se anticipeaza.
ora 17:00 Grecii incep sa-si duca din nou banii la banci
Banii retrasi din bancile elene in contextul crizei datoriilor au inceput sa revina, treptat, in depozite la institutiile de credit dupa ce rezultatul alegerile parlamentare de duminica a calmat temerile ca tara ar putea parasi zona euro, afirma bancheri din Grecia, citati de Kathimerini.
Grecii panciati, care au retras din conturi cate 800 milioane de euro pe zi inaintea alegerilor, au inceput sa aduca inapoi o parte din banii pastrati in propria locuinta, au spus bancherii.
"Hemoragia s-a oprit", a afirmat un bancher. Una dintre bancile elene care inainte de alegeri inregistra iesiri de 30 de milioane de euro pe zi, bani ce erau dusi acasa de greci sau pastrati in cutii de valori, a constatat luni o schimbare rapida a trendului.
"Au venit inapoi circa 15 milioane de euro", a spus bancherul. Un al treilea bancher a afirmat ca sunt intrari de depozite in sume de pana la 10.000 de euro, ale grecilor cu economii mici, insa nu au fost aduse inapoi si sume mari, de peste 50.000 de euro.
"Nu am avut retrageri de depozite luni si ne asteptam la aceeasi situatie si marti. Rezultatul alegerilor a ajutat", a spus bancherul.
Depozitele din bancile elene au scazut constant de la declansarea crizei datoriilor la sfarsitul anului 2009, iar institutiile de credit depind pentru lichiditati de fonduri de la Banca Centrala Europeana si Banca Greciei.
De la inceputul anului 2010, bancile din Grecia au pierdut depozite de 72 de miliarde de euro, circa 30% din total. Ritmul retragerilor s-a accelerat puternic dupa alegerile parlamentare anticipate din mai, in care coalitia stangii radicale (Syriza) s-a situat pe locul al doilea in preferintele alegatorilor.
Syriza a afirmat ca nu va respecta anagajamentele de austeritate ale Greciei in acordul de ajutor financiar extern, situatie in care statul s-ar fi aflat in pericol de a intra in incapacitate de plata si de a parasi zona euro.
In urma noilor alegeri anticipate de duminica, partidele care au promis sa respecte conditiile programului de ajutor extern au obtinut suficiente mandate pentru a putea forma guvernul.
In Romania sunt prezente mai multe institutii de credit din Grecia, EFG Eurobank prin Bancpost, National Bank of Greece prin Banca Romaneasca, precum si Piraeus Bank, Alpha Bank si ATEbank sub brand propriu.
ora 16:00 Alegatorii greci vor fi "recompensati" pentru sustinerea partidelor pro-euro prin stabilirea unor termeni mai avantajosi ai programului de salvare a Greciei, aflata in al cincilea an de recesiune, transmite Bloomberg.
Un prim pas va fi atunci cand viitorul guvern va solicita modificarea programelor de sustinere in valoare cumulata de 240 de miliarde de euro, ceea ce va conduce la o revizuire a tintelor de performante economice, pana in luna septembrie, a declarat luni un oficial european, la Bruxelles.
ora 15:30 EUObserver: Criza din zona euro, un test al "metodei Merkel" - Criza din zona euro reprezinta un test al metodei propuse de cancelarul Germaniei, Angela Merkel, adepta austeritatii bugetare si masurilor calculate, cu impact pe termen lung, comenteaza publicatia electronica EUObserver.
ora 13:00 Socialistii si stanga moderata intra in a doua zi de negocieri - Liderul socialist Evanghelos Venizelos a inceput marti discutii cu Fotis Kouvelis, liderul stangii moderate, in cea de a doua zi de negocieri, in Grecia, in vederea formarii unui Guvern de coalitie condus de dreapta.
ora 11:00 Liderii statelor G20 pun accentul pe stabilizarea bancilor in discutiile privind criza din Europa
Liderii statelor G20, organizatia celor mai mari 20 de economii ale lumii, reuniti in Mexic, au pus accentul pe stabilizarea bancilor in discutiile despre criza financiara din Europa, iar capacitatea de finantare a FMI a fost aproape dublata, la 456 miliarde dolari, transmite Bloomberg.
Marile economii emergente si-au crescut contributia la resursele FMI, la summit-ul G20 de la Los Cabos, Mexic, unde discutiile au fost dominate de criza datoriilor de stat din zona euro si de posibile masuri de restaurare a increderii in moneda unica.
Presedintele Barack Obama si cancelarul german Angela Merkel s-au intalnit in ajunul summit-ului, dupa un schimb de replici in prealabil privind asumarea responsabilitatii pentru criza din Europa.
SUA si statele europene fac presiuni asupra Germaniei si cancelarului Merkel, incercand sa determine cea mai mare economie europeana sa accepte masuri suplimentare pentru rezolvarea crizei.
"Presedintele a fost incurajat de ceea ce a auzit privind discutiile din Europa despre strategiile pe care le urmeaza pentru a solutiona criza", a declarat la Los Cabos purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney.
O intalnire separata intre Obama si liderii celor patru tari europene din G20, Germania, Franta, Italia si Spania, a fost anulata dupa ce participantii la summit au convenit ca au discutat destul despre criza, a declarat o sursa apropiata situatiei.
China, Brazilia, Mexicul, India si Rusia au anuntat contributii suplimentare la FMI pentru a consolida "a doua linie de aparare", a declarat intr-un comunicat directorul general al institutiei, Christine Lagarde.
China va aduce 43 miliarde dedolari, potrivit agentiei Xinhua, iar celorlalte patru state le revin contributii de cate 10 miliarde de dolari.
"Exista ingrijorari ca mecanismele de aparare disponibile ar putea fi inadecvate pentru a face fata revarsarii efectelor crizei. Resursele care pot fi mobilizate in prezent de Europa si de FMI sunt mai mici decat ceea ce estimam cu un an in urma, iar criza este mai serioasa", a declarat, la summit, premierul indian Manmohan Singh.
Costul de finantare a Spaniei pe 10 ani a crescut in ultimele zile la niveluri record de la introducerea euro, depasind pragul psihologic de 7% la care Grecia, Portugalia si Irlanda au solicitat finantare externa de la UE si FMI. Rezultatul "pro-euro" al alegerilor de duminica din Grecia nu a calmat tensiunile din piata, randamentele obligatiunilor spaniole continuand sa urce luni.
Guvernul spaniol a cerut weekendul trecut o linie de finantare de 100 miliarde euro de la statele zonei euro pentru salvarea bancilor din Spania, solicitare acceptata in principiu de ministrii Finantelor din zona euro. Germania continua sa respinga categoric posibilitatea introducerii obligatiunilor comune la nivelul zonei euro, cat si cresterea cheltuielilor publice pentru a stimula economia.
Intre timp, Obama a afirmat recent ca criza din zona euro incetineste rata de crestere a numarului de locuri de munca din SUA. Europa face eforturi pentru "a rupe cercul vicios" dintre banci si datoriile guvernamentale, care agraveaza criza Spaniei, a declarat Lael Brainard, negociatorul sef pe probleme internationale al Trezoreriei Statelor Unite.
"Vedem o tranzitie notabila a discutiilor din Europa catre stimularea cresterii economice si progresul catre uniunea financiara", a afirmat oficialul american.
Statele euro din cadrul G20 isi vor asuma in fata partenerilor internationali angajamentul de a proteja uniunea monetara, potrivit unor extrase dintr-o varianta in lucru a comunicatului pregatit pentru finalul summit-ului din Mexic, care se va incheia marti.
Tarile G20 membre ale zonei euro "vor lua toate masurile necesare pentru a apara integritatea si stabilitatea uniunii, pentru a imbunatati conditiile din pietele financiare si a rupe spirala antrenata intre datoriile de stat si banci", potivit documentelor citate.
Liderii UE se vor reuni peste 10 zile la Bruxelles, unde sunt asteptate discutii privind o mai puternica integrare politica si economica la nivelul zonei euro.
Merkel s-a distantat insa de propunerile privind o uniune bancara, afirmand ca masuri precum asigurarea in comun a depozitelor sau obligatiuni unice la nivelul zonei euro nu pot asigura disciplina fiscala si cresterea competitivitatii economice. Totodata, Merkel a respins zvonurile ca conditiile din acordul de finantare a Greciei ar putea fi relaxate.
"Este important ca noul guvern sa respecte angajamentele asumate. Aceste masuri de reforma nu pot fi relaxate", a afirmat cancelarul german.
Alegerile de duminica din Grecia au fost castigate la limita de partidele Noua Democratie si PASOK, care vor forma probabil un guvern fidel programului fiscal si economic convenit cu UE, FMI si BCE.
China si Indonezia, doua dintre cele mai mari economii emergente, au dat tonul intalnirii din Mexic aratandu-se exasperate de criza datoriilor de stat din zona euro, care dureaza de doi ani si reprezinta o amenintare tot mai serioasa pentru cresterea economica mondiala.
A venit timpul "sa ne asiguram ca facem cu totii ceea ce este necesar pentru a stabiliza sistemul financiar mondial", a declarat presedintele SUA, insa liderii europeni au protestat, afirmand ca nu sunt exclusiv responsabili pentru incetinirea cresterii economice globale.
Premierul italian Mario Monti a spus ca nimeni nu crede ca UE este "singura sursa a problemei", notand ca "criza isi are originile in dezechilibre din alte tari, inclusiv din SUA".
ora 10:00 FT: Extremismul ameninta sa puna stapanire pe Grecia
Violentele zilnice din Grecia si intrarea in Parlament a numerosi extremisti dupa alegerile de duminica demonstreaza pericolul care planeaza asupra democratiei elene, afirma un profesor grec intr-un articol publicat de Financial Times si intitulat "Inapoi in anii '30: ciocanul, secera si svastica".
In pofida victoriei stranse obtinute de un partid de centru la alegerile de duminica, aproape in fiecare zi izbucnesc violente extremiste la Atena sau in alte zone ale tarii: neonazisti impotriva imigratiei, anarhisti si militanti de stanga.
Situatia din Grecia aminteste de Republica de la Weimar: violenta (si banalizarea ei), ura, furie, polarizare, teama, disperare si resemnare, sustine Aristides Hatzis, profesor asociat de drept si economie la Universitatea din Atena, detinatorul blogului GreekCrisis.net, potrivit paginii electronice a Financiale Times.
Rezultatele electorale demonstreaza pericolul in care este pusa democratia greaca. Partidul de centru-dreapta Noua Democratie a castigat alegerile, dar Parlamentul, pentru prima data in istoria Greciei, va fi plin de extremisti. In afara de neonazisti si partidul comunist stalinist, mai este si Syriza, formatiune al carei lider este un admirator al lui Mao Zedong, Fidel Castro si Hugo Chavez.
In plus, cei trei protagonisti ai unui incident violent transmis in direct la televiziune saptamana trecuta au fost, de asemenea, alesi in Parlament.
De la castigarea independentei, la sfarsitul anilor '20, Grecia a fost apropiata de Occident si in special de Marea Britanie, care a protejat-o pana cand a fost inlocuita de Statele Unite la sfarsitul anilor '40.
Grecia a fost intotdeauna de partea castigatoare in razboaiele care au urmat, iar cresterea sa economica din perioada 1929-1980 a fost rasplatita cu intraea in UE in 1981, explica profesorul Hatzis. Sistemul politic grec de dupa 1981 a fost insa marcat de populism, nepotism, centralizare si coruptie.
De aceea grecii le-au pedepsit in cele din urma pe cele doua mari partide (Noua Democratie si Pasok), pentru ca au plonjat Grecia intr-o criza economica ingrozitoare cu datorii si deficite uriase si au transformat-o intr-un stat ineficient, nepregatit pentru reforma si subjugat de interese speciale, continua el.
Populatia greaca este dezamagita, saraca, exasperata si foarte inspaimantata. Pare sa alunece in aceeasi capcana, recompensand demagogia, oportunismul politic si ignoranta aroganta.
Reactia sa imediata a fost sa voteze partide ca Syriza, nationalisti de dreapta si populisti ca Grecii Independenti si Zori de Aur. Aceste partide au devenit motoare pentru nemultumirea populara, strangand 41 la suta din voturi.
"Grecia se afla doar la un pas de revolte civile si colaps total. Nu merita acest lucru. Europa are puterea de a ne impinge in prapastie dar are si abilitatea de a ne trage inapoi de pe marginea prapastiei si de a ne salva. Aceasta nu este doar o decizie economica; este in mare parte o decizie politica. O greseala fatala va urmari Europa pentru totdeauna", conchide profesorul grec.
ora 08:00 Cursa contra-cronometru a lui Samaras pentru a forma un guvern - Prima intalnire pe care a avut-o Antonis Samaras dupa castigarea alegerilor a fost cu liderul stangii radicale, Syriza, Alexis Tsipras, care a anutat ca "nu doreste sa participe la acest guvern".
ora 07:41 G20 afirma in proiectul de comunicat final ca "Grecia este si va ramane in zona euro" insa ca ea "trebuie sa isi respecte angajamentele" pentru redresarea situatiei sale economice si financiare, a declarat luni presedintia franceza, citata de AFP.
Cronologia evenimentelor - luni - 18 iunie 2012
ora 18:00 Europa isi trage sufletul. Grecia a evitat haosul politic si, cel putin deocamdata, un dezastru economic. Dreapta conservatoare a castigat alegerile cu un avans de trei procente in fata stangii radicale.
Iar Antonis Samaras, liderul partidului Noua democratie, a inceput consultarile pentru un guvern pe care il vrea "de consens national" si "pro-european". Corespondentul ProTV Paul Angelescu a fost azi-noapte dupa anuntarea primelor rezultate, in tabara invingatorilor.
"Poporul grec si-a exprimat dorinta sa ramana in Europa. Nu vom mai trai cu frica, iar sacrificiile grecilor vor avea si roade", a declarat Antonis Samaras, lider Noua Democratie.
Samaras a facut imediat un apel pentru "formarea unui guvern de uniune nationala".
"Nu avem niciun moment de pierdut si nici timp pentru jocuri politice. Tara are nevoie de un guvern de salvare nationala. Grecia isi va indeplini obligatiile", a declarat Samaras.
Principalul sau rival, Alexis Tsipras, omul care a facut sa tremure cancelariile occidentale, afirmand ca vrea sa incheie cura de redresare prescrisa de FMI si UE - a anuntat ca va conduce opozitia.
Socialistii de la PASOK inca mai platesc pentru guvernarea in timpul careia s-a semnat pactul cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, asa ca Venizelos si ai lui s-au clasat pe pozitia a treia.
ora 11.30 Cum comenteaza presa greaca victoria partidelor care sustin austeritatea: "Un vot de speranta".
ora 10.45 Leul s-a apreciat foarte usor, datorita rezultatului alegerilor din Grecia. In jurul orei 10:10, operatiunile se realizau la 4,4590 - 4,4600 lei/euro. Valutele din regiune erau de asemenea stabilile, dupa o usoare apreciere in debut.
ora 09.30 Bursele din Asia si moneda EURO au urcat puternic luni, datorita rezultatului alegerilor din Grecia.
ora 08.00 Moneda unica s-a apreciat instantaneu pe pietele asiatice, imediat ce Noua Democratie a fost numita invingatoare. Cu toate acestea, Berlinul ramane intrasigent.
ora 08.30 Ministrii de Finante ai zonei euro sustin "formarea rapida a unui nou guvern" in Grecia. Forumul "Eurogrupului asteapa formarea rapida a unui nou guvern grec care sa puna in aplicare programul la care Grecia si zona euro s-au angajat la inceputul anului", indica un scurt comunicat publicat duminica seara, dupa primele rezultate care arata ca dreapta conservatoare este in masura sa formeze guvernul de coalitie pro-euro.
Cronologia evenimentelor - duminica - 17 iunie 2012
Noua Democratie si Pasok vor putea forma un Guvern in Grecia - estimari oficiale
Partidul de dreapta Noua Democratie se afla pe primul loc in alegerile legislative de duminica din Grecia si poate sa formeze un Guvern cu socialistii din cadrul Pasok, potrivit estimarilor oficiale ale Ministerului de Interne, relateaza AFP. Noua Democratie a castigat 29,5% din voturi, ceea ce ii asigura 128 de mandate din totalul de 300 ale Parlamentului grec, iar partidul stangii radicale Syriza a obtinut 27,1 la suta, respectiv 72 de mandate. Socialistii din Pasok se afla pe locul al treilea cu 12,3 la suta din voturi (33 de mandate), potrivit rezultatelor anuntate de Ministerul de Interne dupa numararea a 18 la suta din buletinele de vot.
Noua Democratie se distanteaza usor de Syriza, potrivit unui sondaj actualizat
Noua Democratie (dreapta), care sustine mentinerea Greciei in zona euro, devansa cu 1,6% Syriza (stanga radicala), care se opune austeritatii, potrivit unui sondaj realizat la iesirea de la urne actualizat dupa incheierea scrutinului legislativ, difuzat de televiziunile elene, relateaza AFP. Potrivit acestui sondaj, dreapta s-ar clasa pe primul loc, dar fara sa obtina majoritatea, cu un scor cuprins intre 28,6% si 30% din voturi, obtinand astfel aproximativ 127 de mandate din totalul de 300 cate numara Parlamentul elen. De asemenea, Syriza ar obtine un scor cuprins intre 27 si 28,4%. La inchiderea urnelor, un sondaj al aceluiasi institut credita dreapta cu un avans de doar 0,5% in fata rivalului sau de extrema stanga.
Dreapta si stanga radicala, aproape la egalitate in urma alegerilor din Grecia - exit-poll
Dreapta si stanga radicala se afla aproape la egalitate in urma alegerilor legislative de duminica din Grecia, potrivit unor sondaje realizate la iesirea de la urne. Neonazistii greci din cadrul partidului Zori de Aur raman in Parlament cu acelasi scor ca in alegerile de pe 6 mai, in urma scrutinului legislativ de duminica din Grecia, potrivit unui sondaj.
Partidul de dreapta proeuropean Noua Democratie devansa cu doar 0,5 puncte scorul partidului radical de stanga Syriza, care se opune austeritatii, potrivit unui sondaj difuzat de televiziunile grecesti duminca seara dupa inchiderea birourilor de votare, in urma unui scrutin crucial, relateaza AFP. Potrivit acestui sondaj, dreapta, care se vrea "garantul" mentinerii tarii in zona euro si care sustine totodata necesitatea "renegocierii" planului de austeritate dictat de creditorii tarii, UE si FMI, este creditata cu un scor intre 27,5 si 30,5%, in timp ce Syriza, care sustine "o anulare a acestui plan", este creditata cu un scor de 27-30%.
Alegerile din Grecia, in lipsa unei majoritati, conduc spre un Guvern de coalitie - sondaj
Niciun partid nu ar obtine majoritatea in alegerile legislative de duminica din Grecia, potrivit unui sondaj realizat duminica seara la iesirea de la urne si difuzat de televiziunile grecesti, lucru care va obliga formatiunile politice sa incerce sa formeze un Guvern de coalitie, relateaza AFP. Acest scenariu de blocaj s-a produs deja la scrutinul de la 6 mai, cind primele doua partide clasate - Noua Democratie (dreapta) si Syriza (stanga radicala) - nu au reusit sa ajunga la un acord de formare a unui Executiv de coalitie, spre marea nemultumire a europenilor si creditorilor tarii, creand o incertitudine daunatoare pentru viitorul tarii in Uniunea Europeana (UE).
FITCH: IESIREA GRECIEI DIN ZONA EURO POATE DUCE LA RETRAGERI DE DEPOZITE LA BANCILE ELENE DIN ROMANIA
O eventuala iesire a Greciei din zona euro ar putea declansa in Romania "retrageri semnificative" de depozite de la subsidiarele bancilor elene, precum si un avans al creditelor neperformante, in cazul unei deprecieri prelungite si puternice a leului, a declarat un analist Fitch.
Sediul unui post TV din Atena, evacuat in urma aruncarii a doua grenade. Reactia partidelor
Chiar daca in declin, cota de piata a bancilor elen in Romania este inca substantiala, iar Banca Nationala a Romaniei (BNR) va sustine, probabil, institutiile de credit daca apar dificultati privind lichiditatile, in timp ce o injectie directa de capital din partea statului este incerta.
S&P: Daca Grecia iese din zona euro, majoritatea companiilor elene vor intra in incetare de plati
"Fitch considera ca ar exista incertitudini ridicate in privinta unei injectii directe de capital din partea statului la subsidiarele elene, avand in vedere dificultatile politice si angajamentul pentru consolidare fiscala. Chiar daca bancile ar primi capital, aceasta ar fi considerata doar o solutie temporara", a declarat analistul Keranka Dimitrova.
Cititi articolul in continuare AICI.
LIDERUL SYRIZA S-A PREZENTAT LA VOT: "GRECIA A INVINS FRICA"
Grecia a "invins frica", a declarat duminica liderul stangii radicale (Syriza) Alexis Tsipras, dupa ce a votat la Atena, in cadrul unui scrutin hotarator pentru mentinerea tarii in zona euro. "Noi deschidem calea unei Grecii a justitiei sociale, membra cu drepturi egale a unei Europe care se schimba", a adaugat Tspiras, in varsta de 37 de ani.
Posibila sa victorie in fata dreptei este temuta in Europa, din cauza ca el respinge cura de redresare impusa de UE si FMI, care au amenintat tara cu o excludere din zona euro, in cazul in care nu isi respecta angajamentele de redresare economica.
CANDIDATUL SAMARAS A VOTAT: "INCEPE O NOUA ERA IN GRECIA"
"O "noua era" va incepe in Grecia, dupa alegerile cruciale de duminica", a apreciat liderul partidului conservator Noua Democratie, Antonis Samaras, considerat posibilul invingator al scrutinului, relateaza AFP.
"Astazi vorbeste poporul grec. Maine incepe o noua era pentru Grecia", a declarat Samaras pentru presa duminica, dupa ce si-a introdus buletinul de vot intr-o urna din orasul sau, Pylos, in Peninsula Peloponez.
Scrutinul opune partidele favorabile austeritatii, care se prezinta ca garante ale mentinerii Greciei in zona euro, dar care cer modificari la memorandumul semnat intre Atena si creditorii sai, stangii radicale (Syriza), care vrea sa repuna in discutie masurile de austeritate impuse in schimbul acordarii unui ajutor international.
Samaras, aflat cot la cot cu opozantul sau din cadrul stangii radicala, a fost vazut ca invingator inca de joi, de catre Bursa din Atena, care dispune de sondaje nepublicate. Bursa, care a inregistrat scaderi record, a inregistrat joi o crestere de 10% intr-o singura sedinta.
GRECIA VOTEAZA: Sectiile de votare s-au deschis la 7:00 (ora Romaniei)
Sectiile de votare s-au deschis duminica dimineata in Grecia la ora locala 7.00 (7.00, ora Romaniei), in cadrul unor alegeri legislative cu valoare de test, considerate un referendum asupra euro si care vor servi la stabilirea viitorului tarii, aflata in criza, relateaza AFP.
Sectiile de votare se vor fi inchide la ora locala 19.00 (19.00, ora Romaniei), cand va fi publicat primul sondaj la iesirea de la urne, care va arata daca grecii au reusit sa departajeze o dreapta care sustine o politica de austeritate atenuata de o stanga radicala anti-austeritate, intr-un scrutin urmarit de o lume intreaga.
"In Grecia se traieste in continuare mai bine ca in Romania, in ciuda crizei"
Cei mai multi dintre romanii care au discutat cu Paul Angelescu i-au marturisit corespondentului Stirilor ProTV ca au cunostinte care deja au revenit in Romania sau se pregatesc sa faca acest pas.
Tensiunea este in crestere la Atena, mai ales ca ramanerea Greciei in Zona Euro depinde de modul in care vor vota alegatorii la scrutinul de duminica. Insa, nu doar soarta lor e in joc. Ci a noastra a tuturor. Europa e acum cu sufletul la gura, pentru ca o eventuala revenire a tarii la drahma poate insemna haos economic raspandit pe tot continentul.
Intr-un cartier al Atenei lovit de criza, Laura Ziolcovschi, romanca stabilita acolo, explica cum de salonul ei de coafura a ramas singura afacere vie din zona. A fost nevoita sa renunte la toti angajatii, asa ca incasarile i-au scazut dramatic. Fara banii de altadata, familia ei a strans cureaua cat a putut.
"Ne-am rezumat la strictul necesar. Nu mai putem iesi, nu ne mai putem permite un concediu de doi ani", a recunoscut femeia. Nu doar grija zilei de maine ii macina pe romanii din Grecia. La Atena, rata criminalitatii a atins cote alaramante.
"Aici, la banca, avem jafuri in fiecare zi Te duci dimineata, scoti bani din banca, te urmareste, iti da in cap si ti-a luat banii", a povestit Laura.
Sotul Laurei este politist, iar salariul lui a scazut de la 1.900 la 1.200 de euro pe luna. Au, insa, alte beneficii: copiii lor pot pleca 3 saptamani in tabere platite de stat, iar familiile isi pot face cumparaturile in magazine speciale, unde preturile sunt mai mici.
In centrul capitalei elene, la o taverna, Mihai e ospatar de ani buni. 3.000 de euro castiga inaintea crizei, iar acum abia daca mai ia jumatate. De frica sa nu ramana sarac lipit, Mihai si-a retras si ultimul eurocent din bancile de la Atena.
"Mi-am retras si banii, sunt in tara la ora asta. Nu mai aveam incredere la un moment dat. Nu aveam incredere ce se intampla cu banii mei", a spus Mihai.
Din 2009 incoace, grecii au scos 72 de miliarde de euro din banci, iar acum, inaintea scrutinului, au ajuns la 700 de milioane pe zi.
Matei este reprezentantul tinerei generatii. Studiaza la Politehnica din Atena si spune ca in ciuda crizei, in Grecia se traieste in continuare mai bine ca in Romania. Pana si somerii romani din Grecia sustin ca "e mai bine decat in tara", binele invocat fiind tradus in ajutorul de somaj de 500 de euro pe care il primesc lunar.
Avertisment din Germania inainte de alegerile grecesti
Unul dintre liderii conservatori germani, Wolfgang Bosbach, a avertizat sambata ca, in cazul in care stanga radicala greaca invinge in alegerile de duminica, retragerea Greciei din zona euro "va fi doar o problema de timp", relateaza AFP."Daca stanga radicala se incapataneaza sa spuna ca doreste sa obtina in intregime ajutoarele de la alte tari din zona euro, dar ca nu vrea sa faca alte lucruri in schimb, atunci va fi doar o problema de timp pana cand Grecia va iesi" din zona euro, a subliniat Bosbach, presedintele Comisiei de Politica Externa a camerei inferioare a Parlamentului german, un apropiat al cancelarului Angela Merkel.
In plus, acest oficial din cadrul Uniunii Democrat-Crestine (CDU) da asigurari ca, indiferent de votul de duminica, Grecia nu indeplineste conditiile pentru a fi membra a zonei euro.
"Tarii ii lipsesc dinamismul economiei, competitivitatea si o administratie eficienta. Si nu miliardele de euro de ajutoare sunt cele care vor schimba acest lucru in mod fundamental", a subliniat Bosbach pentru editia de duminica a publicatiei Frankfurter Allgemeine Zeitung, potrivit unor fragmente difuzate sambata.
In opinia sa, o eventuala retragere a Greciei din zona euro nu va fi hotarata "in saptamanile viitoare", dar Europa ar trebui sa ajute economic tara, in faza de tranzitie.
Analisti: Renegocierea programului de ajutor de 130 de miliarde euro pentru Grecia "e inevitabila"
O renegociere a programului de ajutor al Greciei de 130 de miliarde de euro din partea FMI si a UE este aproape inevitabila indiferent de rezultatul alegerilor de duminica, potrivit analistilor, dar toata lumea va trebui sa faca unele concesii.Pana in prezent, Fondul Monetar International si Germania, foarte influenta in politica europeana fata de Grecia, insista asupra faptului ca orice guvern nou va trebui sa respecte promisiunile facute in martie.
Dar ei nu vor avea de ales si vor trebui sa discute din nou cu Atena, care este deja in intarziere in privinta unora dintre angajamente. Citeste articolul in continuare AICI
Grecii, fata in fata cu votul care ar putea schimba soarta Europei. Cele 3 scenarii posibile daca Atena refuza sa continue reformele
Grecii se pregatesc de un vot care poate schimba fata Europei. Peste doua zile vom afla daca s-au lasat cuceriti de promisiunile extremistilor care vor sa rupa acordurile cu Uniunea Europeana si FMI.
Partidele pro-europene, in schimb, au incercat sa-i convinga pe alegatori ca saracia de acum ar fi nimic pe langa consecintele unei iesiri din zona euro.
In ultima zi de campanie electorala, corespondentul StirilorProTV, Paul Angelescu, a luat pulsul situatiei, in capitala Greciei.
Citeste mai multe pe www.incont.ro
Viitorul in zona euro, adevarata miza a alegerilor de duminica din Grecia
Consecintele acestui scrutin crucial care, prin contagiune, ar putea sa destabilizeze zona euro, vor fi cantarite imediat dupa aceea la summitul G20, la care vor lua parte luni si marti tarile bogate si puterile emergente, la Los Cabos, in sud-vestul Mexicului. Toti liderii europeni, dar si presedintele american Barack Obama, i-au avertizat pe cei noua milioane de alegatori greci asupra consecintelor votului lor atat pentru ei-insisi, cat si pentru zona euro."A fi sau a nu fi in zona euro? Aceasta este intrebarea", a declarat premierul grec Lucas Papademos, parafrazandu-l pe Hamlet, din tragedia lui Shakespeare, mai mult decat o tragedie antica greaca, pentru a rezuma "adevarata dilema" de duminica.
Cu doar doua zile inaintea scrutinului, organizat dupa cel neconcludent de la 6 mai, dreapta si stanga radicala lupta cot la cot pentru a prelua fraiele unei tari aflata intr-o profunda recesiune si criza sociala, devenita "bolnavul" Uniunii Europene (UE). Unele sondaje il prezinta ca beneficiind de un avans minim pe Antonis Samaras, in varsta de 61 de ani, liderul conservatorilor din cadrul Noii Democratii (ND), in fata lui Alexis Tsipras, in varsta de 37 de ani, liderul blocului Syriza, potrivit unui expert. Prezentand o tendinta ezitanta vineri, Bursa din Atena a inregistrat joi un salt de 10,1%, dar fara sa reuseasca sa recupereze prabusirea inregistrata de la 6 mai incoace.
Scenariul unei posibile retrageri a Greciei din zona euro - o ipoteza respinsa de 80% dintre greci - a devenit tot mai insistenta in cercurile europene si in mediile financiare, dupa 6 mai.Ultimul dintr-o serie, finalizat la inceputul lui iunie de catre Deutsche Bank, ofera detalii despre cum ar putea arata perioada de risc inalt de dupa o incetare a efectuarii platilor "inca de la sfarsitul lui iunie sau inceputul lui iulie": sesiuni extraordinare ale Parlamentului la sfarsitul saptamanii, control asupra fluxurilor de capital si retragerilor depozitelor bancare, restabilirea rolului Bancii Greciei, emiterea unei monede devalorizata cu minimum 50%.
De asemenea, Grecia ar putea sa nu revina la drahma, ci sa ceara recunoasterea unor datorii de tipul "IOU" ("I owe you") sau "GEURO" (Greekeuro) functionarilor si creditorilor sai.
Grecii isi lichideaza conturile bancare si fac stocuri de carburant inaintea scrutinului parlamentar
Cetatenii greci isi lichideaza conturile bancare, au facut stocuri de carburant, iar unii au angajat agenti de securitate inaintea alegerilor parlamentare de duminica, un scrutin considerat crucial pentru ramanerea tarii in zona euro, relateaza Wall Street Journal, in editia online.
"Nu stiu in cine sa mai am incredere", declara Ilias Daskalopoulos, un barbat in varsta de 28 de ani ramas somer. El a decis sa isi retraga toti banii din banca, cateva mii de euro pe care ii tine ascunsi in casa.
"Situatia poate fi foarte grava dupa alegerile de duminica", crede tanarul. Alti greci transfera banii in strainatate, au angajat agenti de securitate si au facut stocuri de carburant, de teama ca economia tarii va intra in colaps si ca institutiile nu vor mai fi capabile sa mentina ordinea. Rata somajului a atins nivelul de 22%, iar criminalitatea este in crestere.Liderii europeni au avertizat Grecia ca risca sa paraseasca uniunea monetara daca guvernul format dupa alegerile de duminica nu va respecta conditiile planului de creditare incheiat cu FMI, BCE si CE.
Grecii, confuzi si suparati inainte de referendum
In opinia lui Irini Tsinoglou, care priveste afisele electorale din fata Parlamentului impreuna cu fiica si nepoata sa, sarcina viitorului Guvern, oricare ar fi acesta, va fi dificila, caci vizeaza scoaterea tarii dintr-o recesiune care dureaza de cinci ani, capatand aspecte de adevarata criza economica.
"Sunt furioasa. Toate planurile pe care mi le-am facut in tinerete s-au naruit odata cu aceasta criza (...). Nu mai exista nicio speranta pentru viitor", declara Irini, croitoreasa pensionata, in varsta de 60 de ani.
"Sper ca un guvern va putea rezolva toate problemele oamenilor. Tinerii sunt in somaj (52,7% dintre persoanele cu varste intre 15 si 24 de ani fara educatie si peste o treime dintre cei intre 25-29 de ani - n. red.), sistemul de sanatate nu mai functioneaza. Si avem impozite noi pe care nu le putem plati in lipsa locurilor de munca", insista aceasta.
Odata cu criza, viata cotidiana devine foarte complicata. Fara bani in fata furnizorilor straini, circa 160 de tipuri de medicamente - de la antibiotice la antidpresive - lipsesc in prezent din farmaciile tarii, potrivit lui Kostas Lourantos, presedintele uniunii farmacistilor din Atena si imprejurimi, unde se concentreaza circa 40% din populatia Greciei.
Iar pe masura ce se apropie scrutinul, presa amplifica lista problemelor care ii ameninta, de la penele de curent electric iminente, la teama de o criza a alimentelor si iesirea din zona euro, daca statul va refuza programul de austeritate impus de creditorii externi, UE si FMI."Sunt confuza, dar sunt sigura de cel putin un lucru: nu voi vota cu cele doua partide care au condus tara in ultimii 30 de ani", declara o tanara in varsta de 35 de ani, referindu-se la socialistii din PASOK si conservatorii din Noua Democratie, considerati responsabili pentru criza si delapidarea resurselor nationale.
Aceasta isi pune problema sa voteze cu partidul Syriza (stanga radicala) "antimemorandum", dupa numele contractului care impune Greciei taieri bugetare drastice. Condus de Alexis Tsipras, Syriza a ajuns al doilea partid al tarii in urma alegerilor de la 6 mai, care nu au dus insa la formare unui Guvern, in prezent acesta fiind cotat cu acelasi sanse ca si Noua Democratie in sondaje.
"Sper ca partidele vor coopera. Ca toti vor fi uniti", declara un pensionar in varsta de 77 de ani, care incearca sa isi suplimenteze veniturile din pensia de 630 de euro, vanzand bilete la loterie in piata Syntagma, unde au avut loc numeroase manifestatii antiausteritate in ultimii doi ani.
Acesta se teme de repetarea scenariului de la 6 mai: un Parlament afectat de criza si austeritate, dar niciun Guvern. "Nu indraznesc sa imi imaginez ca vom fi obligati sa reluam alegerile pentru a treia oara, oamenii vor incepe sa arunce cu pietre. Oamenii sufera si noi ne permitem sa organizam alegeri?", se intreaba acesta.
"Sondajele il sustin pe acest idiot de Tsipras. In fine, nu cred ca poporul grec va vota cu Noua Democratie pentru a evita iesirea din zona euro", a declarat un angajat al Marinei comerciale, rezumand perplexitatea in care se zbate poporul.
"Am votat intotdeauna cu Noua Democratie si totusi nu voi vota niciodata cu acest idiot Samaras (liderul partidului Noua Democratie), care a ratat orice ocazie de a face ceva pentru tara", a adaugat acesta indignat. "Nu imi ramane decat sa votez cu Venizelos", liderul socialistilor indepartati de la putere si fost ministru al Finantelor."In prezent este singurul care pare sa stie despre ce vorbeste", conchide el.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: grecia, alegeri, Zona Euro, criza financiara, Alexis Tsipras, SYriza, Noua Democratie, Antonis Samaras,
Dată publicare:
15-06-2012 11:24