Lumea, din nou cu ochii pe Grecia. Cursa contra-cronometru a lui Samaras pentru a forma un guvern
Abia am trecut hopul de duminica si toata lumea e din nou cu ochii pe Grecia. Victoria chinuita si fragila a unui partid pro-european nu e de ajuns.
Acum liderul conservatorilor a inceput o cursa contra cronometru, ca sa-si gaseasca aliati pentru guvernare. Are doar trei zile pentru asta, iar prima dintre ele s-a incheiat fara un acord de coalitie.
Prima intalnire pe care a avut-o Antonis Samaras dupa castigarea alegerilor a fost cu liderul stangii radicale, Syriza, Alexis Tsipras, care a anutat ca "nu doreste sa participe la acest guvern".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
A urmat apoi o intalnire cu liderul socialistilor, clasati pe locul al treilea la scrutin. Nici aceasta n-a fost prea productiva.
''Nu am nicio indoiala ca solutia cea mai buna este un guvern de uniune nationala, cu participarea a patru forte politice: Noua Democratie, Syriza, Stanga Democratica si PASOK", a declarat Evangelos Venizelos, liderul PASOK.
Populistii din partidul Grecii Independenti au refuzat orice colaborare cu dreapta, in timp ce micul partid de stanga Dimar s-a arata dispus sa negocieze.
Europa poate rasufla usurata. Pentru moment inca n-a venit sfarsitul euro. Duminica grecii au ales - nu se vor intoarce la drahma, isi vor continua drumul inceput cu UE si FMI. In acest nou context, pana si nemtii par sa fie dispusi sa mai lase cat de cat de la ei in ceea ce priveste masurile de austeritate.
Luni seara, la summitul G20 din Mexic, cancelarul Angela Merkel a fost ceva mai binevoitoare decat de obicei, chiar daca nu vrea deloc sa renunte la acordurile semnate de greci.
''Evident ca vom discuta cu Grecia, sa vedem daca putem da un impuls cresterii economice, in cadrul programului nostru de crestere, creat pentru intreaga Uniune Europeana'', a spus Merkel.
Restul Europei pare dispus la concesii, ceea ce sugereaza ca Merkel va fi supusa la presiuni, sa le intinda o mana grecilor.
Victoria dreptei pro-europene in Grecia n-a adus deloc linistea pe pietele financiare. Bursele au intampinat cu mare prudenta rezultatul alegerilor, iar randamentul obligatiunilor spaniole - care reflecta costurile la care se poate imprumuta statul spaniol - a depasit 7 procente, un nedorit record de la crearea zonei euro.