Europa intreaga a rasuflat usurata dupa votul din Grecia. Berlinul ramane insa intransigent
Moneda unica s-a apreciat instantaneu pe pietele asiatice, imediat ce Noua Democratie a fost numita invingatoare.
Partidul de dreapta ar putea forma, asadar, un guvern de coalitie pro-european.
Desi majoritatea liderilor europeni i-au felicitat pe greci pentru alegerea facuta, Berlinul a transmis din nou un semnal de alarma: masurile de austeritate nu pot fi negociate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In schimb, Parisul si Bruxellesul s-au aratat mai flexibile, cel putin privind termenul limita pentru implementarea reformelor.
Optimisti dupa rezultatul alegerilor, ministrii de Finante ai Zonei Euro au subliniat inca o data duminica seara ca sustin statul grec. Dar, spera si ca politicienii sa cada cat mai repede la intelegere pentru a forma un nou guvern, capabil sa puna in aplicare acele reforme promise.
Constient ca "tara nu are timp de pierdut", Antonis Samaras s-a prezentat drept un garant al mentinerii Greciei in Zona Euro, insa a declarat si ca vrea renegocierea planului de austeritate. Le-a promis alegatorilor scaderi de taxe, dar si restructurarea administratiei publice.Noua Democratie intentioneaza sa renegocieze cat de mult poate pactul cu masurile de austeritate, in care si-ar dori incluse si metode pentru cresterea economica. Si de aceea au primit atat de mult sprijin. Grecii i-au votat, dar asta doar pentru ca vor modifica masurile de austeritate.
Grecii ar putea obtine o perioada de ragaz, insa in ceea ce priveste continutul memorandumului, Germania isi mentine ferm pozitia, declarand ca nu poate fi negociat.
In Belgia, fostul ministru de Finante Didier Reynders a afirmat, de asemenea, ca exista "o marja de dialog posibila cu privire la termenele de punere in aplicare" a memorandumului incheiat intre Atena si creditorii sai. "Europenii trebuie sa insoteasca grecii catre cresterea (economica), este nevoie de disciplina dar si de speranta", a adaugat ministrul francez de Finante Pierre Moscovici.
Guvernul britanic s-a declarat, la randul sau, dispus sa colaboreze cu viitorul Cabinet grec, "indiferent care va fi acesta". "Marea Britanie va colabora cu Guvernul ce va fi format, indiferent care va fi acesta", a declarat un purtator de cuvant al Foreign Office.
Liderii europeni care nu isi ascund preferinta pentru liderul dreptei Antonis Samaras, s-au vazut mai linistiti dupa victoria acestuia in fata liderului stangii radicale Alexis Tsipras. Samaras pare in masura sa formeze, impreuna cu trei partide proeuro, un Guvern de uniune nationala.
Cancelarul german Angela Merkel l-a sunat rapid pentru a-l felicita pentru "rezultatul sau bun". Ea a declarat ca "pleaca de la principiul ca Grecia isi va respecta angajamentele europene". Ministrul german de Finante Wolfgang Schäuble a salutat "decizia alegatorilor greci de a continua aplicarea reformelor economice si fiscale profunde".
Ministrii de Finante din zona euro si-au exprimat speranta ca "va fi format rapid un Guvern grec care va pune in aplicare programul fata de care Grecia si zona euro si-au luat angajamentul la inceputul anului", intr-un comunicat al Eurogrup.Linistit dupa aceste rezultate care indeparteaza spectrul iesirii Greciei din zona euro, Eurogrup "asteapta ca institutiile de creditare sa revina in Grecia imediat ce noul Guvern va fi instalat (...) si sa se pregateasca pentru o prima examinare a situatiei tarii, in cadrul unui al doilea plan de ajutor".
FMI a anuntat, de asemenea, ca este "pregatit sa discute cu noul Guvern" grec, in timp ce presedintele Uniunii Europene Herman Van Rompuy si cel al Comisiei Europene Jose Manuel Barroso au promis sa ajute Atena. "Vom continua sa sustinem Grecia", au declarat ei intr-un comunicat comun difuzat de la Los Cabos (Mexic), unde va incepe luni un summit al sefilor de stat si de guvern din G20.
in timp ce Samaras promoveaza "o renegociere" a planului de austeritate impus tarii de doi ani de creditori, Tsipras voia "anularea" acestuia.
"Este important sa fie format un Guvern proeuropean care sa nu puna in discutie tot ce a fost negociat", a declarat Westerwelle.
Liderii europeni membri ai G20 au discutat duminica prin telefon inainte de inceperea summitului de la Los Cabos, a declarat seful Guvernului spaniol Mariano Rajoy, adaugand: "Cred ca ceea ce vom transmite este un mesaj de incredere in euro".
Ministrii de Finante ai G7 si-au exprimat, de asemenea, public dorinta de mentinere a Greciei in zona euro.
Sursa: Pro TV
Etichete: grecia, euro, europa, alegeri, ministri, angela merkel, Antonis Samaras, Eurogrup,
Dată publicare:
18-06-2012 07:46