Analisti: Renegocierea programului de ajutor de 130 de miliarde euro pentru Grecia "e inevitabila"
O renegociere a programului de ajutor al Greciei de 130 de miliarde de euro din partea FMI si a UE este aproape inevitabila indiferent de rezultatul alegerilor de duminica, potrivit analistilor, dar toata lumea va trebui sa faca unele concesii.
Pana in prezent, Fondul Monetar International si Germania, foarte influenta in politica europeana fata de Grecia, insista asupra faptului ca orice guvern nou va trebui sa respecte promisiunile facute in martie.
Dar ei nu vor avea de ales si vor trebui sa discute din nou cu Atena, care este deja in intarziere in privinta unora dintre angajamente.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Analistii subliniaza ca o ajustare a programului de ajutor va fi mult mai usoara daca ar castiga partidul conservator Noua Democratie (ND): liderul sau Antonis Samaras a promis deja sa respecte programul prevazut, sub rezerva unor modificari.
Dar ND este cot la cot cu partidul stangii radicale Syriza al lui Alexis Tsipras, care tocmai a inceput sa ceara o renegociere a pactului dupa ce a cerut timp de mai multe saptamani abandonarea lui pur si simplu.
Orice compromis va forta Europa sa compare riscul unei iesiri din zona euro a Greciei cu cel al unei indulgente care ar putea trece drept complezenta.
"Intrebarea este daca noul guvern va vrea sa negocieze de buna credinta si daca Uniunea Europeana va vrea in continuare sa ajute", rezuma fostul economist al FMI Simon Johnson, in prezent profesor la universitatea MIT. "FMI va face ce va putea, dar incepem sa ramanem fara optiuni".
Jacob Kirkegaard, de la institutul Peterson pentru economie internationala din Washington, considera probabil un acord indiferent de rezultatul alegerilor.
"Dupa parerea mea o victorie a Syriza nu va conduce la parasirea zonei euro de catre Grecia, aceasta fiind in opinia mea o probabilitate foarte, foarte slaba", a declarat el. "Realitatea este ca aproximativ 70 la suta dintre alegatorii greci se opun in continuare iesirii din zona euro".
Atat FMI, cat si partenerii europeni ai Germaniei au subliniat ca sunt de acord cu unele ajustari.
In orice caz, compromisurile trebuie sa vina din partea europeana, subliniaza Kirkegaard, deoarece FMI a anuntat clar in martie ca nu isi mai negociaza conditiile dupa ce Grecia a esuat deja in a-si respecta angajamentele in cadrul unui prim program.
"Va fi probabil foarte dificil pentru FMI sa accepte o renegociere, indiferent de rezultatul alegerilor". Europenii, in schimb, "pot face aproape tot ce este de facut din punct de vedere politic".
"Ceea ce inseamna, in opinia mea, ca ii pot oferi castigatorului alegerilor grecesti, indiferent cine va fi el, un pic de marja de manevra, asupra austeritatii, ceea ce va insemna probabil amanarea obiectivelor legate de deficit".
Dar reformele structurale criticate de Tsipras vor fi mai dificil de renegociat, subliniaza Kirkegaard.
"Un compromis este atunci cand vezi un guvern nou ca ingenuncheaza in fata Comisiei Europene si spune da, vom face reformele pe care ni le cereti", sustine economistul Adam Lerrick, de la American Enterprise Institute, un institut de cercetare liberal din Washington.
"Apoi, in fata ei spun, minunat, intelegem ca economia merge foarte prost si va oferim un an sau doi in plus pentru a va atinge tinta", adauga el.
Dar totul va depinde de increderea pe care Europa va fi dispusa sa o acorde unui guvern care a esuat de doua ori in a-si respecta angajamentele. "Daca Europa nu poate sa il faca sa respecte regulile, atunci sistemul bugetar nu poate sa functioneze", subliniaza Lerrick.
Cum Tsipras a promis sa cedeze in fata Europei daca Syriza castiga alegerile, "eu cred ca vom vedea cel putin o luna sau doua de negocieri", adauga Lerrick.
Sursa: Mediafax
Etichete: grecia, uniunea europeana, moneda euro, fondul monetar international, alegeri in Grecia,
Dată publicare:
16-06-2012 11:44