Stare de alerta in tara vecina, din cauza viiturii de pe Dunare. Budapesta tremura pana miercuri

×
Codul embed a fost copiat

Starea de alerta se mentine la Budapesta. Viitura de pe Dunare a atins nivelul maxim duminica seara in capitala Ungariei, dar digurile inaltate de cateva zile incoace au reusit sa apere cea mai mare parte a orasului.

La fel se intampla deocamdata si in restul tarii, iar autoritatile cred ca digurile vor rezista cel putin pana miercuri, cand apele ar trebui sa fie mult mai scazute.

Dupa ce au facut prapad in Europa Centrala, suvoaiele se indreapta acum spre Romania.

Nivelul Dunarii s-a stabilizat duminica noapte in jurul valorii de 8,90-8,95 metri, cu variatii de cativa centimetri, iar autoritatile nu se asteapta ca apele sa mai creasca. Pe tot teritoriul Ungariei, digurile inaltate in ultimele zile de mii de voluntari, par sa reziste pana in acest moment. Autoritatile nu vor sa-si asume niciun risc insa, asa ca digurile vor continua sa fie pazite pana cel putin pe 13 iunie de oameni gata sa repare orice bresa.

In afara de strazile de pe malurile Dunarii, care erau deja inundate de cateva zile, varful maxim al viiturii a crutat orasul. Primarul Budapestei a anuntat ca, de luni dimineata, apele vor incepe chiar sa scada.

Citește și
Romania, Dunare
Romania, amenintata de viitura de pe Dunare. Ar putea depasi cotele de aparare saptamana viitoare
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Vor trece insa 7-8 zile, pana cand cotele fluviului vor reveni la un nivel apropiat de cel normal. La Budapesta, de exemplu, circulatia pe malurile Dunarii nu va fi reluata pana cand cotele apei nu vor atinge 6,50 metri - asta inseamna o scadere de aproape doi metri si jumatate.

Presa internationala remarca mobilizarea exemplara din Ungaria, din ultimele zile. La Szentendre, la 40 de kilometri nord de Budapesta, duminica inca se muncea la ridicarea digurilor. Un astfel de dig a fost construit din panouri, astfel incat sa reziste debitului urias al Dunarii si a fost sapata o fundatie adanca de peste 8 metri.

Digul a costat 2.3 milioane de euro. Pentru a-l construi, Ungaria a accesat fonduri europene. Structura se monteaza extrem de rapid: 100 de metri sunt asamblati intr-o ora de 6 oameni, cu conditia ca fundatia sa existe deja. Asemenea structuri au fost inaltate si in Austria, Slovacia si Germania.

Csaba Hende, ministrul Apararii din Ungaria:

"-Ati recomanda si autoritatilor romane sa aduca un astfel de dig la noi?
- Da, nu e treaba mea, dar cu fonduri europene ar putea sa fie contruite astfel de diguri in multe zone, in tari comunitare, printre care si Romania."

Din Ungaria, puhoaiele vor trece prin Serbia si vor intra in Romania in cateva zile. Viitura de pe Dunare este asteptata pe 15 iunie. Cu toate acestea, autoritatile nu par ingrijorate.

Lucia Varga, ministrul Apelor: "Acum Dunarea are 8000 de metri cubi la intrarea in tara, pe 15 iunie asteptam undeva la 10.000 - 11.000 de metri cubi, adica un debit ca cel din aprilie, pe care n-am avut probleme sa-l tranzitam. Specialistii verifica si consolideaza digurile."

Nimeni nu stie insa ce se va intampla daca ploile prognozate pentru zilele acestea vor fi abundente si daca, pe langa fluviul involburat, Oltul, Muresul, Siretul si Prutul se vor umfla la randul lor.

Cronologia evenimentelor, duminica, 9 iunie 2013:

Ploile abundente au provocat cresterea apelor cu 50 de centimentri in centrul orasului, acolo unde sistemul de canalizare a cedat. Niveluri record ale Dunarii au fost inregistrate in numeroase localitati din vest si nord-vestul tarii.

UPDATE 21:50

Un dig de protectie a cedat duminica pe fluviul Elba, in estul Germaniei, mii de persoane fiind nevoite sa isi paraseasca locuintele in regiunea orasului Magdeburg, relateaza BBC News online. Nivelul Elbei la Magdeburg atingea duminica de 7,44 metri, fiind de aproape patru ori mai mare decat cel normal (aproximativ doi metri).

Potrivit BBC, autoritatile germane efectueaza investigatii in urma unei scrisori anonime ce ameninta cu atacuri asupra mai multor diguri de protectie. Motivul din spatele acestor amenintari este necunoscut, insa amenintarea este luata in serios, potrivit lui Stephen Evans, corespondentul BBC la Berlin.

Cel putin 15 persoane au murit in urma unor inundatii in Europa Centrala, iar costurile cu inlaturarea consecintelor sunt evaluate la miliarde de euro.
 

UPDATE 19:00

Apele umflate se indreapta spre Romania, dupa ce au facut prapad in Europa Centrala.

O sosea si o alee de promenada din Budapesta au fost inghitite de apele Dunarii.

Autoritatile spun ca daca Dunarea trece de nivelul de 9 metri si 30 de centimetri, vor aparea probleme foarte mari, iar multe diguri s-ar putea sa nu reziste.

UPDATE 17:30 Acest nivel ar urma sa dureze, probabil, sase ore, iar retragerea apelor ar urma sa dureze sapte-opt zile. Cheiurile in Budapesta urmeaza sa fie practicabile din nou dupa ce nivelul apei va atinge 6,50 metri.

La precedentele inundatii, in 2006, la Budapesta a fost inregistrat un nivel de 8,60 metri.

"Este necesar ca digurile de protectie sa reziste pana miercuri", cand scaderea nivelului apei va fi pronuntata, a adaugat primarul.



UPDATE 17:00
Dunarea a atins un nivel record de 8,90 metri la Budapesta duminica, la ora 13.00 GMT (16.00, ora Romaniei), si nu urma sa mai creasca, in timp ce digurile de protectie de pe fluviu, in Ungaria, au rezistat, relateaza AFP.

"Nivelul Dunarii stagneaza la 8,90 metri. Nu mai asteptam cresteri" semnificative, a declarat primarul Budapestei Istvan Tarlos intr-o conferinta de presa pe Insula Margareta, in centrul capitalei, precizand ca ar putea sa se inregistreze variatii de cativa centimetri.

Pana acum, digurile au rezistat gratie eforturilor supraomenesti depuse in ultimele zile de mii de voluntari si militari. Perioada critica va dura sase ore, insa si zilele care vor urma sunt dificile, dupa cum a averizat premierul Victor Orban.

La Budapesta, nivelul Dunarii a atins duminica dimineata opt metri si 83 de centimetri, mult peste maximul de 8 metri si 60 de centimetri, inregistrat in 2006.

A plouat puternic si apele vor continua sa creasca pana duminica seara, cand vor depasi 8 metri si 95 de centimetri.

In estul si nord-estul Ungariei, viitura a depasit sambata record dupa record, iar mii de voluntari si militari trudesc fara incetare, pentru intarirea digurilor si ridicarea barierelor de protectie. In unele zone, insa, puhoaiele au reusit sa treaca de sistemul de protectie si au inundat sate intregi.

Premierul Viktor Orban a petrecut noaptea la Esztergorm, la 50 de kilometri de capitala. Vizibil obosit, a averizat inca o daca populatia ca urmeaza zile negre.

"Viitura se apropie de Budapesta, inima tarii. Urmeaza doua zile decisive, din cauza ca in zonele aflate in pericol locuiesc cei mai multi oamnei si sunt cele mai multe bunuri de valoare. Acolo trebuie sa ne concentram toata atentia.", a spus Orban.

Retragerea apelor va fi lenta, asa ca responsabilii vor supraveghea digurile toata saptamana viitoare.

Citeste si:

Exista 3 motive pentru care Europa ar trebui sa fie optimista

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
"Sunt aici de 80 de ani si n-am vazut asa ceva". Lacrimile disperate ale oamenilor loviti de viitura

Vremea ramane instabila, iar ploile torentiale si vijeliile nu ne vor ocoli nici duminica. In nordul tarii mai ales, oamenii sunt cu ochii pe raurile umflate de precipitatiile de pana acum, care au inundat deja sute de gospodarii.

Romania, amenintata de viitura de pe Dunare. Ar putea depasi cotele de aparare saptamana viitoare
Romania, amenintata de viitura de pe Dunare. Ar putea depasi cotele de aparare saptamana viitoare

Dunarea este aproape de cotele record atinse in 2002, cand a provocat inundatii catastrofale. Acum, viitura coboara amenintator catre teritoriul Romaniei.

Cum se pregateste Romania in zonele unde Dunarea ar putea provoca un cod portocaliu de inundatii
Cum se pregateste Romania in zonele unde Dunarea ar putea provoca un cod portocaliu de inundatii

Autoritatile din Romania s-au reunit de urgenta pentru a analiza situatia hidrologica de pe Dunare, in cazul acestei viituri de proportii istorice.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.