Reactia Guvernului in fata viiturii: "Doamne ajuta sa nu se intample nimic" Harta zonelor amenintate

×
Codul embed a fost copiat

De luni dupa-amaiza, pentru Romania urmeaza doua zile consecutive de avertizari meteorologice. In unele zone vor cadea pana la 70 de litri de apa, pe metrul patrat, iar joi, oricat ar sta de linistiti unii, vine viitura pe Dunare.

Autoritatile par ca mai mult se roaga si invoca divinitatea, decat se pregatesc. E drept ca inainte sa plece in Germania si Slovacia, premierul Victor Ponta a convocat luni dimineata un comandament de urgenta.

"Doamne ajuta sa nu se intample nimic in Romania", a exclamat premierul Victor Ponta. "Sa dea Dumnezeu sa nu apara nici o fisura in diguri", a completat si Liviu Dragnea lasat la comanda cat premierul e plecat.

"Domnule vice prim-ministru, aveti de la mine toata autoritatea. Trebuie sa luam niste oameni din niste case pe care, Doamne fereste, le ia apa",

"Domnule prim-ministru va asigur ca, asa cum a fost si in perioadele trecute, coordonarea de aici, de la centru, va fi destul de stricta.", spune Liviu Dragnea, vice prim-ministru.

Citește și
inundatii, oameni
"Sunt aici de 80 de ani si n-am vazut asa ceva". Lacrimile disperate ale oamenilor loviti de viitura
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

"Sa nu imi stricati vizita de doua zile. Desi, sigur, merg in doua tari care se confrunta mult mai rau decat Romania cu aceste necazuri." - Victor Ponta, prim-ministru.

Teoretic, Romania e pusa la adapost, ne transmit oficialii. Acum debitul la intrarea in tara e de 8500 de mc/sec. Pana in 16 iunie e asteptat un debit de 10.500 de mc/sec, o valoare inca e sub cea de pericol, care e de 13.500 de mc/sec. Ar trebui sa stam linistiti, adauga autoritatile si pentru ca unda de viitura e atenuata de lacurile de acumulare din amonte.

Meteorologii au emis totusi 2 atentionari de cod galben de ploi torentiale, grindina si vijelii. Prima a intrat in vigoare luni la ora 16:00 si dureaza pana marti dimineata la 9 si acopera sferturi din tara. Vor fi zone in care cantitatile de apa pot depasi chiar 60 de litri pe mp. A doua atentionare cod galben intra in vigoare imediat ce se incheie prima si va fi valabila pana miercuri la 9 dimineata. Diferenta? Banatul si Crisana scapa dupa prima atentionare de fenomenele extreme, dar intra apoi Muntenia si Moldova.

Situatia se inrautateste pe rauri, pentru ca de data asta putem vorbi de cantitati de apa ce pot depasi local chiar si 70 de litri pe mp. Riscul evident de depasiri de debite si niveluri a fost anticipat si de Administratia Nationala Apele Romane care a emis la randul ei o atentionare hidrologica valabila de luni de la ora 18.00 pana marti la ora 16.00. Vorbim mai exact de cod galben de inundatii pe rauri din 14 judete.

COMANDAMENT DE URGENTA LA GUVERN PE TEMA INUNDATIILOR

Premierul Victor Ponta a convocat luni dimineata la Guvern un comandament de urgenta pentru combaterea efectelor inundatiilor si pentru asigurarea masurilor de preventie, avand in vedere prognoza privind viitura pe Dunare din zilele urmatoare..

Victor Ponta i-a cerut ministrului de Interne, Radu Stroe, sa verifice daca autoritatile ungare au nevoie de sprijin din partea Romaniei. El a cerut totodata autoritatilor locale sa nu mai astepte interventia Guvernului in caz de situatii urgente, inclusiv pentru eventuala evacuare a unor persoane.

"Exista inca mentalitatea ca toata lumea sta si asteapta, si dupa aceea o sa vina Guvernul si o sa repare diguri, o sa scoata apa din curtile oamenilor. Vreau sa va cer de data asta sa ganditi altfel. Nu bagam panica in oameni, dar daca e nevoie de masuri rapide si categorice, trebuie sa luam niste oameni din niste case care, Doamne fereste, le ia apa, nu stam cu mainile in san si dupa aia alergam cu elicopterele dupa ei sa-i scoatem din case. Aveti toata autoritatea din partea mea sa luati masurile necesare", a spus Ponta.

El a aratat ca localnicii trebuie mobilizati, deoarece "oamenii in general stau si se uita si vine Guvernul sa repare digul sau sa duca apa mai intr-o parte".

Premierul Ponta, care luni si marti se va afla in vizita in Germania si Slovacia, a cerut autoritatilor care raman sa coordoneze situatia sa nu-i "strice" vizita si a precizat ca Guvernul va analiza, in sedinta de miercuri, daca este nevoie de acordarea unor ajutoare sau chiar de schimbat persoane cu atributii in prevenirea inundatiilor.

Ponta a adresat in mod special solicitarea de a verifica ce se intampla cu digul la Ialomita si la Calafat, unde mai exista inca probleme.

Ministrul Administratiei, Liviu Dragnea, a aratat ca nivelul Dunarii nu va creste peste cota de inundatii, dar ca viitura pe Dunare va fi in Romania "intre 3-4 saptamani", si a cerut ca structurile regionale si teritoriale de la Apele Romane sa monitorizeze "fiecare bucatica" de dig, deoarece oricand poate aparea o fisura.

El a cerut sa nu mai apara situatii de genul celei consemnate vineri, cand conducerea Apele Romane Buzau i-a comunicat telefonic ca nu mai stie ce sa solutie sa dispuna pentru digul pe Ialomita, care "se manca".

Autoritatile din Ialomita au inceput, saptamana trecuta, sa consolideze digul din zona Fetesti, erodat in urma cresterii debitului Dunarii din luna aprilie.

Potrivit reprezentantilor Prefecturii Ialomita, apele Bratului Borcea al Dunarii s-au infiltrat in dig pe o lungime de aproape 70 de metri, iar daca acesta s-ar rupe, ar putea inunda aproximativ 30.000 de hectare de culturi agricole insamantate din Balta Ialomitei, Autostrada Soarelui si linia de cale ferata Bucuresti-Constanta.

"La Fetesti se lucreaza fara incetare pentru consolidarea digului. Lucrarile de consolidare au inceput in urma cu patru zile si se va ajunge la inaltimea digului initial, de 4,5-5 metri. S-au inceput lucrarile si pe partea digului dinspre Dunare, unde au fost aruncate pietre la piciorul digului. Prima data s-a inceput pe partea de incinta, unde s-a taluzat pamant. S-a incercat si se incearca largirea digului, s-au pus planse de fier, cu lungime de 14 metri si se realizeaza un ecran de protectie", a declarat, luni, prefectul judetului Ialomita, Constantin Atanasiu.

Autoritatile locale avertizeaza ca, daca va continua sa ploua, debitul Dunarii ar putea depasi nivelul critic inregistrat in luna aprilie, cand debitul a fost de aproape 12.000 de metri cubi pe secunda.

Sinteza declaratiilor din cadrul Comandamentului de urgenta:

Premierul Victor Ponta:

- Doua zile o sa fiu plecat din tara si vreau sa fiu sigur ca totul o sa fie in regula. Vreau sa dorm linistit ca s-au luat toate masurile necesare.

- Exista inca mentalitatea ca toata lumea sta si asteapta si dupa aia vine Guvernul si repara diguri. Vreau sa va rog sa ganditi altfel, cum am gandit asta iarna cu zapezile. La fel vreau sa se intample si acuma, nu bagam panica in oameni, dar daca e nevoie sa luam masuri drastice. Nu stam cu mainile in san si alergam cu elicopterele dupa ei s-ai scoatem din case. Aveti din partea mea autoritatea sa faceti tot ce este necesar.

- Vreau sa vad unde e nevoie, cat pot sa faca cei de pe plan local si sa-i mobilizam si pe oameni. ca oamenii stau in general si se uita.

- Doamne ajuta sa nu se intample nimic in Romania, desi mi-e greu sa inteleg cum tocmai in Romania nu se intampla nimic.

- Domnule vicepremier Dragnea veti fi aici cu toata autoritatea necesara. Va rog la Mediu sa ne pregatiti din timp, repet, nu vreau sa bagam, frica in oameni dar nici sa dormim linistiti.

Directorul ANM, Ion Sandu:

- ANM va emite in urmatoarea ora 2 atentionari de cod galben.

- Singura veste buna, din data de 14 sunt semnale ca vor fi ploi nesemnificative.

Reprezentant Apele Romane:

- In aceasta noapte s-a atins maximul la Budapesta. Aceasta viitura are o particularitate, diferita de orice viitura care se formeaza in mod normal pe Dunare. Colegii nostri din Ungaria estimeaza ca astazi deja este in scadere la Budapesta. Cum se explica aceasta descrestere, este vorba de o viitura care se produce o data la 500 de ani. La fel de repede cum s-a umflat, la fel de repede a scazut.

- Estimam debitul maxim a fi atins undeva la 16 iunie, 10.500 metri cubi. In urma cu o luna la Bazias aveam 10.900, care nu a generat probleme deosebite. in orice caz, situatia trebuie monitorizata.

Premierul Victor Ponta:

- Nu suntem noi cea mai bogata, dar daca e nevoiesa-i ajutampe vecinii nostri din Ungaria.

Vicepremierul Liviu Dragnea:

Vreau sa intaresc o informatie importanta, se pare ca intr-adevar nivelul Dunarii nu va mai creste. In schimb specialistii ne-au spus un lucru important, viitura la noi pe Dunare va fin 3-4 saptamani. nu este motiv de panica, dar.. Toate structurile teritoriale sa fie activate si sa monitorizeze fiecare bucatica de dig. Digul este vechi. Lucrarile la digul de la Dunare nu s-au efectuat de-a lungul anilor asa cum era necesar. Oricum poate aparea, Doamne fereste o fisura.

- Orice mica fisura care apare in dig...sa se poata interveni rapid.

- Activati si stati in legatura cu adevaratii profesionisti din structurile dvs.

Premierul Victor Ponta:

- Sa nu-mi stricati vizita de 2 zile.

- Daca e nevoie, sa luam decizii importante si poate ...nepopulare.

- Vreau sa vad ca doar acolo unde nu se descurca structurile obisnuite ...intervenim.

Romania se pregateste pentru marea viitura de pe Dunare

Dupa Ungaria si Germania, si Romania ar trebui sa fie in garda, pentru ca Dunarea vine cu cea mai mare forta din ultimii 40 de ani spre digurile noastre, deloc rezistente. De altfel, la unul dintre ele, cel de pe Bratul Borcea, din judetul Ialomita, se fac lucrari serioase de consolidare.

Doar 3 metri au mai ramas din portiunea de dig de pe Bratul Borcea. Ceilalti 10-15 metri au fost pur si simplu macinati de Dunare, dupa inundatiile din aprilie. De reparatii a venit vorba abia acum, odata cu vestea ca fluviul se indreapta cu forta spre tara noastra.

Pentru a proteja malul surpat, autoritatile l-au acoperit cu o bucata de material geotextil, iar acum au adus o barja cu pietris pentru a reface bucata de dig distrusa de ape. Si pe partea cealalta, se lucreaza intens.

Mariana Negroiu, directorul sistemului de gospodărire a apelor Ialomita: "Se realizeaza cel de-al doilea dig, de fapt se lateste digul care exista initial, avand o latime, digul nou construit, de aproape 8 metri si se realizeaza si acest ecran de protectie din palplanse metalice cu lungime de 14 metri."

Este un punct important pentru siguranta intregii zone. Daca digul cedeaza, judetul Ialomita ar putea fi serios lovit de inundatii. Mai mult, viitura ar putea rupe o conducta de petrol care alimenteaza mai multe obiective de interes national. Iar pagubele nu s-ar opri aici.

Atanasiu Constantin, prefectul judetului Ialomita: "Sunt in jur de vreo 28.000 de hectare de teren arabil, teren agricol care este cultivat in acest moment. Terenul este in proprietatea ADS-ului. Exista si autostrada de la Fetesti la Cernavoda si calea ferata care merge paralel cu autostrada."

In urma cu cativa ani, pe marginea Dunarii au fost plantati copaci, tocmai pentru a proteja malul si a consolida digul. Insa, padurea a fost scoasa la licitatie anul trecut de autoritati, iar castigatorul a inceput sa taie arborii.

Cronologia evenimentelor, duminica, 9 iunie 2013:

In timp ce toata Europa isi numara mortii si pagubele dupa viitura uriasa ce a ajuns abia la jumatatea Dunarii, Romania nu pare ca se pregateste pentru ce o asteapta saptamana viitoare.

Sunt anuntate ploi inca de luni, raurile sunt umflate, iar fluviul vine cu cea mai mare forta din ultimii 40 de ani spre digurile noastre deloc rezistente. Dealtfel, la unul dintre ele se lucreaza in aceste zile pe Bratul Borcea, in Judetul Ialomita.

Autoritatile vor sa refaca un dig care a fost distrus la ultimele inundatii si macinat din nou de viitura din aprilie. Nimeni nu s-a mai sinchisit sa-l repare, iar acum cand au auzit ca s-ar putea sa vina puhoi mare s-au apucat sa repare. Vor sa puna o membrana geo textila peste mal si sa umple cu pietris.

In plus, vor folosi piloni metalici care vor ramforsa digul.

Daca viitura din 15 iunie rupe digul, apele ar putea inunda autostrada A2 - pe segmentul Fetesti Cernavoda, ar putea rupe o conducta de petrol care alimenteaza mai multe obiective de interes national, precum si o linie de inalta tensiune care duce curent electric spre Capitala de la Centrala Nucleara de la Cernavoda.

Inundatii devastatoare in Europa

Germania trece prin inundatii catastrofale in care 12 oameni au murit. Pagubele depasesc 100 de milioane de euro iar 20.000 de militari sunt implicati in operatiuni de salvare dupa ce (inundatii europa 040613) Dunarea a depasit un repord istoric, vechi de 500 de ani: 12 metri adancime la Passau.

Fluviul a batut recorduri vechi de un secol si in Austria, unde sistemul de diguri a rezistat exemplar. Pe cehi, insa, viitura i-a terorizat. In sase zile de inundatii, s-au inregistrat 10 morti, cinci disparuti si peste 20.000 de sinistrati. Iar pagubele au depasit 20 de milioane de euro.

Polonia si Slovacia au ridicat bariere de-a lungul malurilor, au inchis retele intregi de comunicatii si-au oprit temporar alimentarea cu apa, gaze si electricitate in anumite zone.

Cod rosu este acum in Ungaria, unde este un alt debit istoric. In cel mai negru scenariu, autoritatile din Budapesta vor evacua zeci de mii de persoane.

Din Ungaria, puhoaiele de apa vor trece prin Serbia si vor intra in Romania in cateva zile. Viitura de pe Dunare este asteptata pe 15 iunie. Ea va aduna apa celor mai mari 6 rauri ale tarii. Cu toate acestea, autoritatile nu par ingrijorate.

"Acum Dunarea are 8000 de metri cubi la intrarea in tara, pe 15 iunie asteptam undeva la 10-11 mii de metrii cubi- adica un debit ca cel din aprilie, pe care n-am avut probleme sa-l tranzitam. Specialistii verifica si consolideaza digurile", spune Lucia Varga, ministrul apelor.

Nimeni nu stie insa ce se va intampla daca ploile prognozate pentru luni si marti vor fi abundente si daca pe langa fluviul involburat, Oltul, Muresul, Siretul si Prutul se vor umfla la randul lor.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Stare de alerta in tara vecina, din cauza viiturii de pe Dunare. Budapesta tremura pana miercuri
Stare de alerta in tara vecina, din cauza viiturii de pe Dunare. Budapesta tremura pana miercuri

Starea de alerta se mentine la Budapesta. Viitura de pe Dunare a atins nivelul maxim duminica seara in capitala Ungariei, dar digurile inaltate de cateva zile incoace au reusit sa apere cea mai mare parte a orasului.

"Sunt aici de 80 de ani si n-am vazut asa ceva". Lacrimile disperate ale oamenilor loviti de viitura

Vremea ramane instabila, iar ploile torentiale si vijeliile nu ne vor ocoli nici duminica. In nordul tarii mai ales, oamenii sunt cu ochii pe raurile umflate de precipitatiile de pana acum, care au inundat deja sute de gospodarii.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.