Cum se pregateste Romania in zonele unde Dunarea ar putea provoca un cod portocaliu de inundatii
Autoritatile din Romania s-au reunit de urgenta pentru a analiza situatia hidrologica de pe Dunare, in cazul acestei viituri de proportii istorice.
Prefecturile si angajatii sistemului de gospodarire a apelor au primit deja adrese de la ministrul delegat pentru ape si paduri Lucia Varga prin care li se cere sa patruleze si sa verifice digurile in detaliu.
Pentru inceput, vor fi nevoiti sa anunte in sistem de urgenta unde ar trebui facute lucrari imediate. Cea mai grava situatie este in zona Bratul Borcea de Jos, unde o mare parte din dig este erodata. Oficialii ne anunta ca pentru acesta zona au fost alocate deja 200 de mii de lei pentru lucrari de consolidare. Sume suplimentare vor fi solicitate astazi guvernului.
Romania ar fi totusi la adapost datorita lacurilor de acumulare din amonte care atenueaza viitura, tin sa ne linisteasca responsabilii. Si tot potrivit lor, nu vom avea parte de pagube deosebite pe sectorul romanesc.
Daca va fi institutit cod galben sau portocaliu de inundatii pe Dunare vom vedea in perioada urmatoare, odata cu actualizarea prognozelor meteorologice.
LUCIA VARGA: NU EXISTA NICIUN PERICOL DE INUNDATII PE DUNARE, NICI DE COD GALBEN SAU PORTOCALIU.
Ministru delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga, a declarat, marti, ca in acest moment nu exista niciun pericol de inundatii pe Dunare, debitele fiind in limitele multianuale si nefiind cazul de cod galben sau portocaliu.
"Nu exista niciun pericol de inundatii pe Dunare. Nu vom da nici cod galben, nici cod portocaliu, pentru ca nu se impune. Debitele sunt in limitele debitelor multianuale, respectiv 7.100 de metri cubi pe secunda", a declarat, marti, Lucia Varga, ministru delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura.
Potrivit ministrului, s-a dispus o analiza a acestor debite avand in vedere eventualele precipitatii de la sfarsitul saptamanii, iar prefectii si responsabilii Administratiei "Apele Romane" au fost informati sa verifice digurile, mai ales pe portiunile in care acestea au stat sub presiune o perioada mai lunga.
"O atentie deosebita o acordam bratului Borcea de jos unde trebuie consolidat digul.(...) Am dispus deja Apelor Romane sa faca lucrarea acolo unde se impune. Deja reprezentantii Apelor Romane au mobilizat utilaje in zona respectiva. Lucrarea este mai ampla. Deocamdata au fost alocati 200.000 de lei si urmeaza in sedinta de Guvern de azi (marti, n.r.) sa vedem daca se mai aloca sume suplimentare din fondul de interventie", a mai spus ministrul delegat.
La randul sau directorul Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), Daniela Radulescu, a explicat ca, in urma precipitatiilor cazute in bazinul superior al Dunarii, s-a format o viitura istorica, care se propaga in aval, insa pe sectorul rominesc al fluviului nu vor exista pagube.
"Intr-adevar in bazinul superior al Dunarii a plouat foarte mult. Sunt cantitati care au atins 150 de milimetri pe arii extinse si local 250 - 300 de milimetri, o cantitate foarte importanta de precipitatii. S-a format o viitura istorica pe Dunare care se propaga acum pe fluviu, in aval. In acest moment, la intrarea in tara, la Bazias avem 7.100 de metri cubi pe secunda, este o valoare aproape de media lunii iunie, respectiv 6.400 de metri cubi pe secunda", a spus Radulescu.
Aceasta a mai aratat ca este anticipat un maxim al undei de viitura pe Dunare, la Bazias, care va fi inregistrat in intervalul 13 - 15 iunie, echivaland cu un debit de aproximativ 10.500 de metri cubi pe secunda. Nici aceasta valoare nu este "una care sa sperie", fiind mai mica decat valoarea debitului inregistrata in intervalul 11 - 13 aprilie, de 11.900 de metri cubi pe secunda, potrivit Danielei Radulescu.
In cea mai mare parte a lunii aprilie, Dunarea a fost sub cod portocaliu de inundatii pe sectorul romanesc.
Marti, premierul ungar Viktor Orban a decretat situatie de urgenta din cauza nivelului ridicat al apelor Dunarii, aceasta urmand sa intre in vigoare marti, la pranz.
Potrivit datelor primite din Austria, niveluri record sunt asteptate pe Dunare incepand de miercuri, a declarat premierul in cadrul unei conferinte de presa, dupa o intalnire cu comisia guvernamentala care coodoneaza efoturile de protectie de inundatii.
Situatia continua sa se inrautateasca, urmand sa atinga apogeul la sfarsitul saptamanii, a declarat el, adaugand ca "exista sanse realiste sa se mentina fluviul in matca", sustin acestia.