Romania, amenintata de viitura de pe Dunare. Ar putea depasi cotele de aparare saptamana viitoare
Dunarea este aproape de cotele record atinse in 2002, cand a provocat inundatii catastrofale. Acum, viitura coboara amenintator catre teritoriul Romaniei.
INUNDATII IN EUROPA CENTRALA, LIVE UPDATE, JOI, 6 IUNIE:
ora 15:10: Inundatiile provocate de cresterea nivelului Dunarii, in Ungaria, vor fi sub control, datorita implicarii profesionistilor si voluntarilor, anunta Departamentul ungar pentru inginerie (OMIT), citat de MTI.
Alegeri 2024
03:24
Rezultate alegeri prezidențiale în Bihor. Kelemen Hunor, cel mai votat candidat în judeţul condus de Ilie Bolojan
03:03
Marcel Ciolacu, învins de Călin Georgescu cu peste 20.000 de voturi în Prahova, unde PSD are şefia Consiliului Judeţean
02:54
Rezultate alegeri prezidențiale în Sibiu. Călin Georgescu şi Elena Lasconi sunt primii doi clasaţi în primul tur
02:48
Rezultatele alegerilor prezidențiale din România, în presa străină: Cutremur politic, un candidat pro-rus produce surpriza
"Viiturile anticipate nu vor crea situatii critice, scapate de sub control, datorita mobilizarii personalului si resurselor umane", precizeaza OMIT.
Nivelul Dunarii in Budapesta era de 7,27 metri joi dimineata. Cota fluviului urmeaza sa ajunga la 8,85 metri (+/- 20 de centrimetri) in cursul zilei de luni.
Premierul Viktor Orban a decretat starea de urgenta in alte zone din tara afectate de inundatii.
Ora 12:46: Debitul Dunarii este in crestere la intrarea in tara si ar putea depasi cotele de aparare saptamana viitoare, ca urmare a propagarii viiturii formate pe cursul superior al fluviului, in Germania si Austria, valoarea maxima, estimata la 10.500 mc/s, urmand sa fie atinsa in 13-15 iunie.
"Ca urmare a propagarii viiturii formate pe cursul superior al fluviului Dunarea (pe teritoriul Germaniei si Austriei), in perioada urmatoare se vor inregistra cresteri ale debitului si pe sectorul romanesc, cu posibilitatea depasirii cotelor de aparare", informeaza Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice - Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, intr-un comunicat de presa remis, joi, agentiei MEDIAFAX.
Potrivit estimarilor Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, debitul Dunarii la intrarea in tara va atinge, in perioada 13-15 iunie, o valoare maxima estimata la 10.500 de metri cubi pe secunda, sub valorile maxime de debite inregistrate in intervalul 11-13 aprilie 2013, respectiv de 11.900 de metri cubi pe secunda.
Debitul la intrarea in tara in sectiunea Bazias a fost in crestere miercuri, avand valoarea de 7.400 de metri cubi pe secunda, peste media multianuala a lunii iunie, de 6.400 de metri cubi pe secunda. In aval de Portile de Fier, debitele au fost in crestere pe sectorul Gruia-Calarasi, stationare pe sectorul Cernavoda-Vadu Oii si in scadere pe sectorul Braila-Tulcea,
In urmatoarele 24 de ore, debitul la intrarea in tara va fi in crestere, la o valoare estimata de 7.700 de metri cubi pe secunda, situandu-se peste media multianuala a lunii iunie. In aval de Portile de Fier, debitele vor fi in crestere pe sectorul Gruia-Braila si in scadere pe sectorul Isaccea-Tulcea, a precizat sursa citata.
Specialistii din cadrul Administratiei Nationale "Apele Romane" monitorizeaza in teren sectoarele de dig unde au fost semnalate infiltratii prin si pe sub portul digului la viitura din aprilie 2013, a precizat sursa citata.
Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga, a declarat, marti, ca debitele Dunarii sunt in limitele multianuale si, in prezent, nu este cazul sa fie emis cod galben sau portocaliu de inundatii.
Potrivit ministrului, s-a dispus o analiza a acestor debite avand in vedere eventualele precipitatii de la sfarsitul saptamanii, iar prefectii si responsabilii Administratiei "Apele Romane" au fost informati sa verifice digurile, mai ales pe portiunile in care acestea au stat sub presiune o perioada mai lunga.
"O atentie deosebita o acordam de joi bratului Borcea, unde trebuie consolidat digul.(...) Am dispus deja Apelor Romane sa faca lucrarea acolo unde se impune. Deja reprezentantii Apelor Romane au mobilizat utilaje in zona respectiva", a mai spus ministrul delegat pentru Ape.
Directorul Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, Daniela Radulescu, a precizat ca, in urma precipitatiilor cazute in bazinul superior al Dunarii, s-a format o viitura istorica, care se propaga in aval, insa pe sectorul romanesc al fluviului nu vor exista pagube.
Daniela Radulescu arata ca este anticipat un maxim al undei de viitura pe Dunare, la Bazias, care va fi inregistrat in intervalul 13 - 15 iunie, echivaland cu un debit de aproximativ 10.500 de metri cubi pe secunda. Ea preciza ca nici aceasta valoare nu este "una care sa sperie", fiind mai mica decat valoarea debitului inregistrata in intervalul 11 - 13 aprilie, de 11.900 de metri cubi pe secunda.
In cea mai mare parte a lunii aprilie, Dunarea a fost sub cod portocaliu de inundatii pe sectorul romanesc.
Cresterea nivelului apelor Dunarii a afectat in ultimele zile Germania, Austria, Cehia si Slovacia, relateaza AFP.
La Budapesta, viitura este asteptata pentru luni, cu un nivel de 885 de centimetri, care va depasi recordul de 860 de centimetri din 2006.
"Cantitatea de apa care vine este atat de mare incat reprezinta o amenintarea reala pentru vietile oamenilor, insa, cu o cooperare buna, vom putea proteja pe toata lumea", a anuntat premierul Viktor Orban, dupa ce a instituit stare de alerta in Pesta (centru), dar si in judetele Komarom-Esztergom (nord) si Györ-Moson-Sopron (vest).
Joi dimineata, el a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca autoritatile au identificat "noua puncte critice de-a lungul Dunarii", toate in judetele mentionate.
In Austria, nivelul apelor continua sa scada, dupa ce a atins un nou record istoric de 8,06 metri, inregistrat la Korneuburg, in apropiere de Viena.
Doua persoane au murit si alte doua sunt date disparute in Austria, din cauza inundatiilor. Circulatia este blocata pe mai multe drumuri, inclusiv ruta nationala de acces prin tunelul Brenner, un important punct de trecere spre Italia.
Ora 11:16 Situatia era in continuare dificila, joi, in anumite regiuni din Germania, afectate de inundatii considerate istorice, in special in fosta Republica Democratica Germania (RDG), unde mii de oameni au petrecut noaptea in centre de urgenta, relateaza AFP.
"Reusim sa dormim doar cateva minute, dupa care ne trezim", se lamenta o femeie pentru postul de televiziune NTV. "Nu exista nici cea mai mica sfera privata", a adaugat ea. Evacuata de la domiciliu impreuna cu copiii sai, ea s-a refugiat la gimnaziu, la Halle an der Saale (est), alaturi de alte sute de locuitori afectati de inundatii pe malul raului Saale, care ameninta acest oras industrial din fosta RDG.
Autoritatile locale se pregateau pentru ce este mai rau, in contextul in care zone din orasul vechi erau deja puternic inundate. Pana la 30.000 de persoane pot fi evacuate in cazul in care cedeaza diguri, consolidate cu saci de nisip.
Mai spre nord-est, orasul Bitterfeld era de asemenea amenintat, in contextul in care se astepta cresterea nivelului apelor Elbei, pana la sfarsitul saptamanii, potrivit agentiei germane DPA.
La nivelul intregii regiuni, mii de voluntari au ajutat la instalarea unor saci cu nisip in vederea protejarii digurilor si impiedicarii unor inundatii mai grave.
Aceste inundatii, pe tema carora urmeaza sa aiba loc discutii in Bundestag (Camera inferioara a Parlamentului german), au produs deja consecinte economice.
Traficul fluvial era la fel de perturbat de inundatii, aproximativ 500 de nave fiind imobilizate, potrivit editiei de joi a ziarului regional Rheinischer Post, care citeaza un raport al Ministerului Transporturilor. Intregul trafic a fost intrerupt pe Dunare, dar si pe anumite portiuni ale Elbei, Rinului, raurilor Neckar, Main si Weser.
Constructorul de automobile Porsche a fost nevoit sa isi intrerupa productia unui model, si anume Cayenne, la uzinele de la Leipzig, din cauza intreruperii aprovizionarii cu piese provenind din Slovacia.
Ora 11:00 Cehia revine la normal, dupa cinci zile de inundatii, care au provocat moartea a opt persoane, insa viitura urma sa ajunga in Germania joi dimineata, relateaza AFP.
Cinci persoane erau in continuare date diparute joi, iar alte 20.000 erau evacuate, au anuntat echipele de salvare cehe. Mii de locuinte au ramas fara electricitate, gaz si apa potabila.
Elba a atins punctul culminant in mai multe orase din nordul Cehiei, in apropierea frontierei cu Germania, joi, la ora locala 05.00 (06.00, ora Romaniei), potrivit unei companii locale de apa.
"Elba este la apogeu la Usti-nad-Labem si varful se apropie de Decin", a declarat Jiri Petr, de la societatea Povodi Labe, intr-un comunicat.
La Usti-nad-Labem, la aproximativ 30 de kilometri sud de frontiera cu Germania, apa a depasit miercuri barierele speciale de protectie.
"Este o rusine. Daca ar fi fost cu un metru mai inalte, ar fi fost suficient", a declarat un ofiter al politiei din Usti-nad-Labem pentru cotidianul Dnes.
"S-a intamplat repede, apa urca foarte rapid", a adaugat el.
"Noi suntem deja antrenati si obisnuiti cu aproape orice. Eu doresc doar ca apa sa se retraga cat mai repede posibil, pentru ca sa nu astept un inginer in securitatea constructiilor si sa pot intra in casa cat mai curand", a declarat pentru cotidian Josef Danko, un locuitor din Usti-nad-Labem.
Evacuarile, care au fortat 11.000 de persoane sa-si paraseasca locuintele in aceasta regiune, au devenit o ocazie pentru hoti. Trei barbati si-au incercat sansa intr-un restaurant din Usti-nad-Labem, dar au dat peste un chelner care isi petrecuse noaptea in local pentru a evacua bunurile in caz de urgenta.
"Mi-au spart nasul", s-a plans Ladislav Kratochvil pentru cotidianul Dnes.
La Praga, viata revine la normal. Metroul a inceput sa functioneze, in pofida faptului ca multe statii erau inchise joi dimineata.
Ora 10:00: Un pod care asigura o legatura intre Vamosszabadi (Ungaria) si Medvedov (Medve, Slovacia) a fost inchis de catre autoritatile slovace, iar 40 de persoane de la Esztergom au fost evacuate din cauza riscului ca Dunarea sa inunde zone adiacente, in nordul Ungariei, miercuri, relateaza MTI. Autoritatile locale au cerut locuitorilor cartierului Ligetfalu din Bratislava sa se pregateasca de evacuare.
Ora 7:00: 13 oameni au murit, doi sunt dati disparuti si zeci de mii si-au lasat casele, doar ca sa scape din calea apelor.
Este bilantul - inca provizoriu - al inundatiilor care au cuprins Europa centrala.
Oamenii n-au trecut deocamdata peste ce e mai greu - in unele regiuni, viitura va ajunge abia in zilele urmatoare.
Situatia ramane critica in Ungaria, Austria, Germania si IN nordul Cehiei.
Dunarea umflata a facut o prima victima in Slovacia. Langa barajul hidraulic din Gabcikovo, in sudul tarii, a fost gasit corpul unui barbat inecat.Iar in Bratislava, un cartier intreg e izolat complet de restul capitalei.
In sudul Germaniei, oamenii au fost salvati de pe acoperisuri cu elicopterul.
40.000 de pompieri si 5.000 de militari au fost mobilizati sa ajute populatia, dar n-au cum sa faca fata apelor care-au atins cote record. In Dresda, Elba va atinge azi un nivel de aproape 9 metri.
In Deggendorf, unde pe strazi apa masoara 3 metri, digurile au cedat. La fel s-a intamplat si in Halle.
Acolo, un afluent al fluviului Elba a inregistrat cel mai mare nivel din ultimii 400 de ani. Si 30.000 de oameni din zona au fost sfatuiti sa evacueze orasul.
Daca in Praga nivelul apelor incepe sa revina la normal, in nordul Cehiei, situatia este in continuare grava.Si Ungaria este cu ochii pe Dunare. In Budapesta, meteorologii cred ca apele vor depasi recordul inregistrat in 2002.
Autoritatile au ridicat diguri din pamant, in mai multe zone, pentru ca apa Dunarii sa nu inunde cartierele rezidentiale.
Potrivit estimarilor, viitura de pe Dunare va ajunge la Budapesta luni. Cheiurile sunt inchise, accesul la insula Marghit este interzis, iar doua hoteluri au fost evacuate miercuri.
O zona de agrement cunoscuta de pe malul Dunarii este deja inundata. Proprietarii unei trerase isi iau toate masurile de precautie si au adus saci de nisip.
Autoritatile au mobilizat 10.000 de oameni, gata sa intervina la nevoie.
FILMULUI EVENIMENTELOR DE MIERCURI, 5 IUNIE
Situatia ramane critica in Ungaria, Austria, Germania si nordul Cehiei. Oficialii germani au avertizat miercuri ca economia tarii se va resimti in urma potopului din aceste zile. unde autoritatile se pregatesc, pentru ce e mai rau.
In Budapesta, autoritati si localnici privesc cu ingrijorare apele Dunarii, care se umfla cu fiecare ora ce trece.
Autoritatile au ridicat de diguri din pamint, in mai multe zone, pentru ca apa Dunarii sa nu inunde cartierele rezidentiale.
Potrivit estimarilor, viitura de pe Dunare va ajunge la Budapesta luni. Cheiurile sunt inchise, accesul la insula Marghit este interzis, iar doua hoteluri au fost evacuate.
In restul tarii, pe o distanta critica de 190 de kilometri, digurile sunt consolidate cu saci de nisip. Autoritatile au mobilizat 10.000 de oameni, gata sa intervina la nevoie.
Si Germania are aceleasi probleme: in Saxonia, s-au revarsat mai multe rauri si cotele apelor tot cresc.
Oamenii fac tot ce le sta in putinta sa se fereasca de puhoaie. De multe ori, insa, lupta pare dinainte pierduta.
La Dresda, localnicii se tem sa nu impartaseasca soarta celor din Passau. Multi au fost deja evacuati, iar cladirile istorice din centru sunt protejate cu scanduri si saci de nisip.
Nivelul Dunarii a crescut si in Austria, unde apele au ajuns in centrul mai multor orasele de pe mal. Austria a inceput constructia unor diguri noi, dupa inundatiile catastrofale din 2002, dar nu sunt toate gata.
In Cehia, viitura de pe Vltava a atins marti nivelul maxim. Umflata este si Elba, care ameninta noi regiuni din Germania.