Dubai – „paradisul” în care au fugit bogații Rusiei. Emiratele Arabe Unite, indiferente față de războiul din Ucrainei

Ultima actualizare: 05-05-2022 16:18
dubai
Getty

Dubai a devenit un paradis pentru rușii bogați care fug de impactul sancțiunilor occidentale din cauza războiului din Ucraina.

Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

 

Miliardarii și antreprenorii ruși au sosit în Emiratele Arabe Unite (EAU) într-un număr fără precedent, au declarat lideri de afaceri pentru BBC.

Achizițiile de proprietăți în Dubai de către ruși au crescut cu 67% în primele trei luni din 2022, potrivit unui raport. În acest moment, Emiratele Arabe Unite nu au impus sancțiuni Rusiei și nici nu au criticat invazia acesteia în Ucraina.

De asemenea, oferă vize rușilor care încă nu au fost sancționați, în timp ce multe țări occidentale le-au restricționat.

Sute de mii de ruși și-au părăsit țara în primele luni ale anului

Se estimează că sute de mii de persoane au părăsit Rusia în ultimele două luni, deși cifrele exacte nu sunt disponibile.

Un economist rus a declarat că nu mai puțin de 200.000 de ruși au plecat în primele 10 zile de la începutul războiului.

Virtuzone, care ajută companiile să înființeze operațiuni în Dubai, a înregistrat o creștere uriașă a numărului de clienți ruși.

"Primim de cinci ori mai multe solicitări din partea rușilor de când a început războiul. Ei sunt îngrijorați de o prăbușire economică care se apropie. De aceea se mută aici pentru a-și asigura averea", a declarat directorul executiv George Hojeige.

Rușii „privesc Dubaiul ca pe o a doua casă”

Fluxul de cetățeni ruși a sporit cererea de vile și apartamente de lux în oraș. Agenții imobiliari raportează o creștere a prețurilor proprietăților, deoarece rușii care sosesc în Dubai caută să cumpere case.

Agenția imobiliară Betterhomes, cu sediul în Dubai, a constatat că achizițiile de proprietăți de către ruși au crescut cu două treimi în primele trei luni ale anului 2022.

O altă agenție imobiliară, Modern Living, a afirmat pentru BBC că a angajat mulți agenți vorbitori de limbă rusă pentru a răspunde cererii în creștere. Directorul executiv Thiago Caldas a declarat că au primit numeroase apeluri de la cetățeni ruși care doresc să se mute imediat în Dubai.

"Rușii care vin nu cumpără doar pentru investiții, ci privesc Dubaiul ca pe o a doua casă", a spus Caldas.

Corporațiile din Rusia își mută angajații în Emirate

Multe companii multinaționale și start-up-uri rusești își relochează, de asemenea, angajații în EAU.

Rusul Fuad Fatullev este cofondatorul WeWay, o companie de tehnologie blockchain care a avut birouri în Rusia și Ucraina. După izbucnirea războiului, el și partenerii săi au mutat sute de angajați în Dubai.

"Războiul a avut un impact masiv asupra operațiunilor noastre. Nu am putut continua așa cum eram, deoarece a trebuit să mutăm sute de oameni în afara Ucrainei și Rusiei", spune Fuad, care este cetățean rus.

Fatullev adaugă că au ales să își mute angajații în EAU, deoarece oferă un mediu economic și politic sigur pentru desfășurarea unei afaceri.

Cofondatorul WeWay a spus că întreprinderile rusești se mută în afara țării deoarece le este incredibil de dificil să opereze din cauza sancțiunilor. Provocarea a fost și mai acută pentru companiile care se ocupă de clienți și mărci internaționale, deoarece majoritatea firmelor occidentale au rupt legăturile cu întreprinderile cu sediul în Rusia, a spus el.

Firmele globale precum Goldman Sachs, JP Morgan și Google, care și-au închis birourile din Rusia, își relochează, de asemenea, o parte din angajați în Dubai.

"Există cu siguranță un exod de creiere care se întâmplă. O mulțime de oameni pleacă pentru că există multe restricții de afaceri în acest moment", spune Fatullev.

Statele din Golf, inclusiv Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, au respins apelurile guvernelor occidentale de a impune sancțiuni Rusiei.

Emiratele Arabe Unite au fost una dintre cele trei țări, alături de China și India, care s-au abținut la un vot al Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite din februarie pentru a condamna invazia Rusiei în Ucraina. De asemenea, s-a abținut și la un vot al Adunării Generale din 7 aprilie pentru a suspenda Rusia din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO