Drona „Ali Baba”, o nouă dovadă că Rusia nu este o superputere militară. Ce au constatat experții occidentali
Statele Unite se grăbesc să transfere Ucrainei toate echipamentele necesare pentru o contraofensivă majoră în această primăvară, potrivit site-ului Politico. De altfel, chiar secretarul american al Apărării a declarat că "nu mai este timp de pierdut".
Pe de altă parte, China se declară îngrijorată de o intensificare a luptelor și îndeamnă Ucraina şi Rusia să reia "cât mai repede posibil" discuţiile de pace, după cum i-a transmis, joi, ministrul de Externe chinez, omologului său ucrainean.
Ucrainenii, dar și responsabilii de la Pentagon, cred că șansele Kievului de a păstra Bahmutul cresc de la o oră la alta.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Se apropie momentul când putem frânge agresiunea rusă. Nu există teroriști care să-și poată spori potențialul în confruntare cu lumea liberă. Iar Rusia nu face excepție”.
Între timp, Varșovia a confirmat că va trimite la Kiev mult așteptatele MIG-uri 29.
Andrzej Duda, președintele Poloniei: „Aceștia sunt ultimii ani de funcționare, conform specificațiilor tehnice, dar în majoritatea cazurilor sunt încă în stare bună de funcționare. În următoarele zile predăm Ucrainei patru avioane, în stare bună de funcționare. Celelalte aeronave sunt în proces de recondiționare, sunt în pregătire și cu siguranță vor fi predate treptat”.
Polonia devine astfel prima țară NATO care furnizează Ucrainei avioane de luptă. Dar nu va fi singura.
Mette Frederiksen: „Ei bine, avioanele de luptă sunt cerute de multă vreme de Ucraina și este un subiect dezbătut în rândul aliaților. Da, am discutat cu aliații noștri și luăm în considerare (trimiterea de avioane în Ucraina), la fel ca și alte state din rândul aliaților”.
Totuși, Casa Albă a anunțat că decizia Poloniei nu nu va determina Statele Unite să trimită Ucrainei aeronave F-16.
Rușii manevrează „drona Ali Baba”
Pe de altă parte, militari ucraineni au găsit într-o pădure de pe teritoriul lor rămăşiţele a ceea ce pare a fi o dronă de uz civil Mugin-5, fabricată de o companie chineză. A fost folosită de ruși, după ce au adaptat-o pentru a fi înarmată. Fragmente din ea au fost arătate de militarii ucraineni jurnaliştilor CNN.
Ivan Watson: „Dronele Mugin sunt la vânzare online în China pe platforme precum Tao Bao și Ali Baba cu aproximativ 15.000 de dolari bucata, ceea ce i-a făcut pe unii bloggeri militari s-o boteze 'drona Ali Baba'”.
Experții occidentali o cataloghează însă drept „o bombă stupidă”, între altele pentru ca nu poate fi folosită pentru supraveghere.
Chris Lincoln-Jones, ofiţer în rezervă al armatei britanice şi specialist în drone: „Acest tip de dronă ar fi mult mai eficientă dacă ar avea instalată o cameră decentă”.
Faptul în sine de a folosi drone civile e o dovadă în plus că Rusia nu este o superputere militară.
Chris Lincoln-Jones: „Pare un fel de a derula operațiuni pe front foarte primitiv, nesofisticat și nu prea avansat tehnologic”.
Un an de la masacrul din teatrul din Mariupol
Între timp, joi, la împlinirea unui an de la masacrul din teatrul din Mariupol, președintele Zelenski a postat pe rețelele de socializare un videoclip emoținant. Filmul este o reconstituire bazată pe declarațiile supraviețuitorilor și arată ce s-a întâmplat în clădirea distrusă de ruși.
Volodimir Zelenski: „În urmă cu un an, armata rusă a comis una dintre cele mai grave crime ale acestui război. Bombele rusești au distrus un teatru din Mariupol. O clădire care a fost folosită drept adăpost. Erau femei cu copii, femei însărcinate și bătrâni, acolo. Țara asta rea va fi trasă la răspundere pentru fiecare dintre ei”.
Aceste imagini suprind primii locuitori din Mariupol, care, terorizați de bombardamentele rușilor, au început să se ascundă în subsolurile teatrului. S-au adunat sute de oameni, cei mai mulți bătrâni, femei și copii. Și au organizat acolo o adevărată tabără de supraviețuire, unde zile în șir s-au gospodărit cum au putut.
Au scris mare, cu vopsea pe asfalt, în fața și în spatele teatrului, cuvântul „copii” ca să-i atenționeze pe atacatori. Dar nu a contat pentru ruși.
Potrivit Kievului, aproximativ 300 de oameni au murit în teatrul lovit de bombele rusești, în urmă cu un an.
Supraviețuitorii își amintesc totul de parcă a fost ieri.
Femeie: „Îmi doresc cu adevărat ca și ei să simtă ce am simțim noi. Vedeam toate acele avioane în aer, dar nu mi-a venit să cred până în ultimul moment că urmau să ne bombardeze pe noi, oameni pașnici. Au și ei mame și copii, cum au putut să arunci acele bombe asupra noastră? Nu-i voi ierta niciodată! Niciodată! Sunt o persoană bună, dar ei nu sunt oameni. Nu-i pot numi nici măcar animale”.
Între timp, Mariupol a fost cuerit de trupele Kremlinului și se află sub ocupația rușilor, care au dărâmat și ce mai rămăsese din clădirea teatrului.