SUA se bazează pe "prieteni și aliați" ca să recupereze drona căzută în Marea Neagră. Rusia a intrat deja în cursă

×
Codul embed a fost copiat

În Marea Neagră, rușii au început deja goana după drona americană prăbușită în urma incidentului de marți. În zonă au ajuns deja nave, dar și avioane rusești care încearcă să dea de resturile aparatului de zbor.

De cealaltă parte, americanii spun că se bazează pe "prieteni și aliați" ca să recupereze drona, dar au adăugat că tot ce era de valoare a fost distrus, cu referire la softul aparatului de zbor.

Pentagonul a dat publicității imaginile care, spun oficialii americani, arată momentul în care un avion rusesc Suhoi trece razant pe lângă drona MQ-Reaper. Aeronava lasă în urma ei și un nor de combustibil. Filmarea arată două astfel de treceri - ultima pare că avariază una dintre camerele dronei. Potrivit postului american NBC, care citează trei oficiali din serviciile americane de informații, ordinul pentru doborârea aparatului american a venit direct de la Kremlin.

Navele rusești au ajuns deja în zona unde s-a prăbușit drona americană și caută să o recupereze rapid, dar până acum nu au avut succes, au declarat mai mulți oficiali de la Pentagon, citați de postul NBC. Dar nici Moscova nu ascunde intenția de a recupera drona și de a o analiza.

Reporter: Ce credeți, este posibil să găsim rămășițele acestei drone americane și să le studiem?

Citește și
nave, rusia
Ucraina susține că o activitate neobișnuită a rușilor are loc în Marea Neagră. 20 de nave, trimise de urgență după drona SUA

Nikolai Patrushev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei: Nu știu dacă le putem recupera sau nu, dar cu siguranță va trebui să încercăm și ne ocupam de asta. Sper să avem succes.

SUA: „Vom începe operațiunile de recuperare”

Americanii spun că resturile dronei sunt la o adâncime de aproximativ 1.500 de metri și nu este exclus să rămână pentru totdeauna acolo. Orice operațiune de recuperare la acea adâncime ar fi dificilă. Șeful Pentagonului spune că vor încerca, totuși.

Gen. Mark Milley, președintele Statului Major Întrunit: „Nu avem nicio navă acolo, dar avem mulți aliați și prieteni în regiune. Vom începe operațiunile de recuperare. Acolo e proprietatea Statelor Unite. Dar, probabil, s-a dezintegrat. Suntem destul de încrezători că orice ar fi fost de valoare nu mai are nicio valoare”.

Pentru a dezamorsa tensiunile provocate de incident, secretarul american al Apărării a discutat la telefon cu omologul său de la Moscova, Serghei Șoigu.

Lloyd Austin: „Statele Unite vor opera zboruri oriunde le permite legea internațională. Luăm în serios orice situație care ar putea escalada și, din acest motiv, cred că e important să păstrăm liniile de comunicație deschise”.

John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională: „Marea Neagră nu aparține unei singure națiuni și vom continua să facem ce e nevoie pentru propriile interese de securitate din acea parte a lumii”.

Rușii îi avertizează pe americani

În tabăra cealaltă, rușii îi avertizează pe americani să nu încerce o revanșă. Ambasadorul rus în SUA, Anatoli Antonov, a declarat că un atac deliberat asupra unei aeronave în spațiu aerian neutru ar fi o declarație de război împotriva celei mai mari puteri nucleare, așa cum se consideră Rusia.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: „Pentru situația globală, orice incident care duce la o ciocnire între două mari puteri, cele mai mari două puteri nucleare din lume, poate duce la riscuri majore. Americanii trebuie să înțeleagă asta”.

Statele Unite atrag, însă, atenția că rușii au mai provocat și alte incidente similare, în alte părți ale lumii.

Mark Milley Președintele Statului Major General SUA: „Există un tipar al comportamentului rușilor în care observăm o oarecare agresivitate a acțiunilor lor, în ultima perioadă. Nu am încheiat încă analiza care să ne arate de ce se întâmplă asta, dar nu suntem doar noi implicați. Vedem că au mai fost incidente în care au fost implicați și britanicii, dar și alte state”.

Cât despre incidentul în sine, oficialii de la Pentagon spun că nu au certitudinea că rușii au vrut să lovească drona intenționat.

Mircea Mîndrescu, fost comandant NATO: „Nu trebuie să excludem și posibilitatea că această drona a fost atinsa cred eu și aici aproape că sunt convins, pentru că nu vad de ce un pilot destul de scump și care trebuie să-și protejeze și viața ar intra cu avionul care este mult mai sensibil, într-o elice de aeronavă”.

Statele Unite au mai pierdut drone Reaper și în trecut, în teatrele de operații. În 2019, militanți libieni cu sprijinul mercenarilor Wagner au doborât una deasupra orașului Tripoli. În același an, rebelii houthi au reușit să lovească o dronă în Yemen.

Aceste aparate de zbor au fost folosite extensiv de americani în diverse zone de război, pentru supraveghere și lovituri de precizie. O dronă Reaper a fost utilizată, de exemplu, în atacul asupra lui Qassem Soleimani, un general iranian care opera în Irak și în Siria.

Citește și...
SUA au publicat imagini cu avionul rusesc care s-a lovit de o dronă americană deasupra Mării Negre | VIDEO
SUA au publicat imagini cu avionul rusesc care s-a lovit de o dronă americană deasupra Mării Negre | VIDEO

O dronă americană care survola deaspura Mării Negre a fost doborâtă, marți, după mai multe șicane provocate de două avioane de luptă rusești. Momentul a fost dat publicității de armata SUA.

Ucraina susține că o activitate neobișnuită a rușilor are loc în Marea Neagră. 20 de nave, trimise de urgență după drona SUA
Ucraina susține că o activitate neobișnuită a rușilor are loc în Marea Neagră. 20 de nave, trimise de urgență după drona SUA

Potrivit ucrainenilor, Rusia a mobilizat 20 de nave de război și o mulțime de unități ale flotei auxiliare în Marea Neagră, acolo unde, marți, o dronă a armatei SUA a fost doborâtă de două avioane de luptă ale Kremlinului.

Discuția purtată între Washington și Kremlin, după ce o dronă SUA a fost doborâtă de ruși în Marea Neagră
Discuția purtată între Washington și Kremlin, după ce o dronă SUA a fost doborâtă de ruși în Marea Neagră

Tensiunea a crescut în Marea Neagră, după prăbușirea de marți dimineață a dronei americane din cauza unor avioane rusești.

Recomandări
Ministrul britanic al Apărării: „Trebuie să fim realiști, Ucraina nu va adera la NATO în viitorul apropiat”. Ce zice Zelenski
Ministrul britanic al Apărării: „Trebuie să fim realiști, Ucraina nu va adera la NATO în viitorul apropiat”. Ce zice Zelenski

Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării, care și-a exprimat dorința de a deveni următorul secretar general al NATO, nu vede Ucraina aderând în scurt timp la Alianță.

Regele Charles al III-lea, primit cu flori la reședința sa din Valea Zălanului. Suveranul a revenit în locul lui de suflet
Regele Charles al III-lea, primit cu flori la reședința sa din Valea Zălanului. Suveranul a revenit în locul lui de suflet

Suntem martorii unui moment istoric. Regele Charles al III-lea, cel mai iubit dintre ambasadorii noștri și, în același timp, primul monarh britanic care ne vizitează țara, s-a întors în locurile sale dragi.  

Andrew Tate, agresiv în timpul unui interviu acordat BBC.
Andrew Tate, agresiv în timpul unui interviu acordat BBC. "Nu tu ești șefa aici! Nu suntem egali!". Ce l-a deranjat

În primul interviu acordat unui post de televiziune de când se află în arest la domiciliu, controversatul Andrew Tate a avut ocazia să își apăre reputația și chiar a negat, pe un ton agresiv, că ar fi întreținut o cultură a misoginismului.