ANIMAȚIE GRAFICĂ Cum s-au ”jucat” avioanele rusești cu drona americană, până a fost lovită din greșeală de un pilot
Crește tensiunea în Marea Neagră, după ce o dronă americană Reaper s-a prăbușit din cauza unor avioane rusești.
Două aparate Suhoi s-ar fi ”jucat” cu drona americană până când unul dintre piloții ruși și-a agățat elicea și a doborât drona, spun surse Pentagon.
Chemat să dea explicații, ambasadorul rus în Statele Unite a subliniat că țara sa nu vrea o escaladare a conflictului în zona Mării Negre.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Incidentul a avut loc în spațiul aerian internațional, deasupra Mării Negre. O dronă americană de tip MQ-9 și două avioane Suhoi 27 operau la aproximativ 120 de kilometri sud-vest de coastele peninsulei Crimeea. Potrivit New York Times, drona decolase de la o bază aeriană din România, pentru o misiune de supraveghere a mișcărilor rusești din Crimeea.
Potrivit unor surse de la Pentagon citate de presa americană, piloții ruși s-au "jucat" cu drona timp de aproape o jumătate de oră și au trecut pe sub ea de cel puțin 19 ori. Au aruncat și combustibil în fața ei, cel mai probabil pentru a bruia senzorii vizuali.
Ultima oară, însă, unul dintre piloții ruși ar fi pierdut controlul propriului avion și a tras de manșă prea repede. În încercarea de a-l stabiliza, a "agățat" elicea dronei, care a scăpat de sub control și s-a prăbușit în mare.
John Kirby, purtător de cuvânt CNS al SUA: ”Președintele (Joe Biden) a fost informat de Consilierul de Securitate Națională de acest incident. Nu este neobișnuit să existe interceptări ale aeronavelor rusești sau aeronavelor americane deasupra Mării Neagre. Dar aceste eveniment este, evident, demn de remarcat având în vedere de cât de nesigur și neprofesionist a fost. Într-adevăr, a fost nesăbuit să provoace doborârea uneia dintre aeronavele noastre".
Americanii nu sunt siguri că pilotul rus a avut intenția de a avaria drona.
Brig. Gen. Pat Ryder, purtător de cuvânt al Pentagonului: ”Încă analizăm ceea ce s-a întâmplat cu exactitate. Dar, bazându-ne pe acțiunile piloților ruși, e clar că au acționat periculos, neprofesionist și cred că acțiunile lor vorbesc de la sine”.
Experții nu cred că incidentul va duce la o confruntare directă SUA-Rusia
Moscova susține, însă, că pilotul nu a atins drona, ci că ea s-ar fi prăbușit din cauza unor erori de pilotaj. Ambasadorul Rusiei în SUA a fost convocat rapid la Departamentul de Stat, pentru a da explicații.
Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în SUA: ”Nu vrem nicio confruntare între Statele Unite și Federația Rusă. Suntem în favoarea unor relații pragmatice, în interesul oamenilor din Statele Unite și din Federația Rusă”.
În ciuda mesajului pașnic, rușii spun că drona americană zbura cu transmițătoarele închise în spațiul aerian declarat al așa-zisei operațiuni speciale militare și nu avea ce să caute atât de aproape de granițele rusești.
Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în SUA: ”Această dronă poate transporta câteva bombe. Care ar fi reacția Statelor Unite dacă o dronă rusească ar zbura foarte aproape de San Francisco sau de New York?”.
Experții cred că incidentul e unul serios, dar nu va duce la o confruntare directă între cele două puteri.
Matt Lee, Associated Press: ”Vor fi repercusiuni, mai ales că are legătură cu toată situația din Ucraina. Nu mă aștept ca situația să escaladeze până la o conflagrație majoră, o conflagrație directă între cele două tabere”.
Drona căzută în Marea Neagră nu era înarmată
În mod obișnuit, drona MQ-9 REAPER este folosită atât la supraveghere, cât și pentru atac. O astfel de aeronavă este monitorizată și manevrată de un echipaj aflat la sol. Drona căzută în mare nu era înarmată.
Brig. Gen. Pat Ryder, purtător de cuvânt al Pentagonului: ”Din evaluarea noastră, impactul a cauzat daune și aeronavei rusești. Dar știm că aeronava rusească a aterizat apoi, nu voi intra în detalii în legătură cu locul aterizării”.
În ultimele ore a început o adevărată cursă pentru recuperarea epavei dronei. Rușii sunt într-o poziție mai bună, pentru că au nave mai aproape de locul prăbușirii.
Americanii au șters de la distanță software-ul dronei și ar putea încerca să o recupereze, pentru a nu lăsa în mâinile rușilor un echipament atât de valoros.
Sursa: Pro TV
Etichete: marea neagra, prabusire, incident, drona, avioane de lupta, Suhoi, MQ-9 Reaper,
Dată publicare:
15-03-2023 13:12