Dosarul Jaful Secolului: O romanca de 19 ani, banuita ca a ajutat la ascunderea tablourilor

×
Codul embed a fost copiat

Vin vesti din Olanda in Jaful Secolului din lumea artei, pus la cale, cel mai probabil, de niste romani. Politistii din Amsterdam au retinut o tanara, prietena cu unul dintre suspecti.

Autoritatile cred ca fata are informatii pretioase in acest caz fabulos, mai ales ca ar fi vazut panzele de sute de milioane de dolari, imediat ce au fost furate.

Tanara prinsa de politistii olandezi are 19 ani si este suspectata ca a ajutat la ascunderea tablourilor, imediat dupa spargere, inainte ca acestea sa fie aduse in Romania.

Imediat ce au aflat de retinere, doi politisti romani de la crima organizata si un procuror DIICOT au plecat la Amsterdam, pentru audierea tinerei. Spera sa afle de la ea amanunte care sa-i ajute sa gaseasca in cele din urma 7 panze, evaluate la peste 230 de milioane de dolari.

Situatia incepe sa devina tensionata. Cu cat trec mai multe zile cu atat scad sansele ca lucrarile sa fie recuperate.

Citește și
Tablouri furate
Dosarul Jaful Secolului. Ipoteza socanta: cateva tablouri ar fi fost incendiate, de frica politiei
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

S-au facut peste 70 de perchezitii pana acum, toate fara succes. Autoritatile au scotocit in casele suspectilor si ale rudelor lor. Au dat jos inclusiv tiglele de pe acoperisuri, au demontat sobe si cosuri de fum. Exista chiar si o informatie sumbra potrivit careia tablourile ar fi fost puse pe foc.

Procurorii au retinut-o chiar si pe Olga Dogaru, mama unuia dintre suspecti, in speranta ca vor reusi sa obtina mai multe informatii. S-a dovedit inutil, mai ales ca judecatorii au refuzat ca femeia sa fie arestata.

Au trecut aproape 5 luni de cand lucrarile au disparut din Olanda si alte 3 de cand autoritatile romane incearca sa le gaseasca.
 

Update 16:28

Romanca arestata luni dimineata in Olanda a fost audiata de trei anchetatori romani in legatura cu furtul tablourilor de la muzeul din Rotterdam, in conditiile in care aceasta era prietena cu unul dintre suspecti, au declarat, pentru MEDIAFAX, oficiali ai Politiei Romane.

Potrivit surselor citate, tanara a fost audiata de doi ofiteri ai Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate (DCCO) din Politia Romana si un procuror de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

Aceleasi surse au precizat ca romanca in varsta de 19 ani a fost arestata pentru o serie de infractiuni comise pe teritoriul olandez care nu au nicio legatura cu spargerea de la muzeu.

Cu toatre acestea, cei trei anchetatori romani au plecat imediat in Olanda sa o audieze, in conditiile in care tanara ar fi avut o legatura stransa de prietenie cu unul dintre cei trei suspecti de furtul tablourilor şi se presupune ca ar putea detine atat informatii referitoare la furtul in sine, cat si date care sa conduca la locul in care au fost ascunse operele de arta.

Potrivit politiştilor olandezi, romanca este suspectata ca a ajutat la ascunderea tablourilor inainte de presupusul lor transfer spre Romania, a relatat AFP.

Sapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin si Lucian Freud au fost furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012.

Operele sustrase sunt "Tête d'Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" si "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée" de Paul Gauguin, "Autoportrait de Meyer de Haan" si "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud.

Trei dintre suspecti - Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie si Radu Dogaru - au fost retinuti de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala, iar în 21 ianuarie, magistratii Judecatoriei Sectorului 5 au dispus arestarea lor preventiva pentru 29 de zile.

Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie si Radu Dogaru au fost arestati pentru modul organizat în care au actionat, pentru comiterea acesteia pe teritoriul unui stat strain si pentru marimea prejudiciului, aproximativ 18 milioane de euro fiind valoarea de asigurare, arata instanta Judecatoriei Sectorului 5 în motivarea deciziei.

Suspectii voiau sa dea foc tablourilor, din cauza situatiei generate, au spus reprezentantii DIICOT, la Tribunalul Bucuresti, precizând ca exista o interceptare in acest sens.

In fata judecatorilor Tribunalului Bucuresti, procurorul DIICOT a aratat Radu Dogaru a afirmat într-o interceptare a sa: "Mai bine nu le mai luam. Ar trebui sa le ardem".

In acest caz a fost retinut si asistentul creatorului de moda Catalin Botezatu, Petre Condrat, pentru tainuirea unui bun provenit dintr-o infractiune. Condrat a fost eliberat în 29 ianuarie din arestul Politiei Capitalei, dupa ce a dat declaratii procurorilor DIICOT.

 

Update 15:48

"Echipa de politie care ancheteaza asupra furtului de tablouri de la Kunsthal a arestat luni la pranz, la Rotterdam, o romanca, in varsta de 19 ani", a anuntat Politia din Rotterdam intr-un comunicat, precizand ca suspecta este prietena unui roman suspectat ca este unul dintre cei care au organizat furtul, detinut de la jumatatea lui ianuarie in Romania.

Sapte panze, inclusiv opere apartinand lui Picasso, Matisse, Monet si Gauguin au fost furate, la jumatatea lui octombrie, din Kunsthal, la Rotterdam. Acesta este considerat unul dintre cele mai spectaculoase furturi de tablouri din lume, in ultimii zece ani.
Experti au estimat valoarea "potului" intre 100 si 200 de milioane de euro.

"S-ar parea, potrivit anchetei, ca picturile au fost duse intr-o locuinta din Rotterdam imediat dupa furt", a anuntat politia. "Este probabil ca panzele sa fi scoase din rame acolo, dupa care, mai tarziu, sa fi fost transferate catre Romania", potrivit aceleiasi surse, citata de Mediafax.

"Femeia in varsta de 19 ani arestata este una dintre persoanele care locuia in acea locuinta", a subliniat politia.

Trei romani, inclusiv prietenul romancei in varsta de 19 ani, au fost arestati in Romania si plasati, la sfarsitul lui ianuarie, in detentie provizorie, prelungita pana la 21 martie.

Un al patrulea roman, un fost model, este inculpat in acest caz, dar a fost eliberat.

Situatia tablourilor este necunoscuta in continuare, desi unul dintre suspecti a recunoscut ca a vazut doua in Romania, si anume un Gauguin si un Matisse, in timpul unei incercari de vanzare.

 

CITESTE SI:

Dosarul Jaful Secolului. Ipoteza socanta: cateva tablouri ar fi fost incendiate, de frica politiei

Dosarul JAFUL SECOLULUI: Matusa unui dintre suspectii furtului de tablouri, eliberata

Asistentul lui Botezatu a fost eliberat din arest. Designer-ul l-a asteptat ascuns in masina

"Am vrut sa le vindem, dar nu am participat la Jaful Secolului". Cum urmau sa fie plasate tablourile

Catalin Botezatu: "Nu am nicio calitate in dosarul tablourilor; eu am cerut o audienta la DIICOT"

Suspectii in cazul tablourilor furate din Olanda, trei imigranti romani, cu un trecut dubios in tara

DIICOT: Autorii furtului din Rotterdam voiau sa dea foc tablourilor de 200 de milioane de euro

"Furtul secolului": asistent-managerul lui Botezatu, un negustor de arta si un expert, implicati

Seful Politiei: Tablourile furate in Olanda de cativa romani nu sunt pe teritoriul tarii noastre

Cine sunt romanii implicati in Jaful Secolului. Tablourile de 200 de mil. de euro sunt de negasit

O comoara de sute de milioane de euro, ascunsa in Romania. Trei romani, implicati in Jaful Secolului

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Dosarul JAFUL SECOLULUI: Matusa unui dintre suspectii furtului de tablouri, eliberata
Dosarul JAFUL SECOLULUI: Matusa unui dintre suspectii furtului de tablouri, eliberata

Judecatoria sectorului 5 Bucuresti a decis, sambata, eliberarea matusii unuia dintre suspectii in furtul de tablouri din muzeul din Rotterdam, apreciind ca aceasta poate fi cercetata de procurorii DIICOT in stare de libertate.

Dosarul Jaful Secolului. Ipoteza socanta: cateva tablouri ar fi fost incendiate, de frica politiei
Dosarul Jaful Secolului. Ipoteza socanta: cateva tablouri ar fi fost incendiate, de frica politiei

Ipoteza socanta in cazul tablourilor furate din Olanda, toamna trecuta, estimate la zeci de milioane de euro.

Dosarul JAFUL SECOLULUI: O localitate din Tulcea, sub asediu. Mama unuia dintre suspecti, retinuta
Dosarul JAFUL SECOLULUI: O localitate din Tulcea, sub asediu. Mama unuia dintre suspecti, retinuta

Localitatea Carcaliu din judetul Tulcea a fost azi-noapte sub asediu. Zeci de politisti, trupe speciale, agenti sub acoperire si mascati au cautat tablourile in valoare de 200 de milioane de euro furate dintr-un muzeu olandez.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.