Catalin Botezatu: "Nu am nicio calitate in dosarul tablourilor; eu am cerut o audienta la DIICOT"
Creatorul de moda Catalin Botezatu, al carui asistent a fost retinut in cazul furtului de tablouri de la Rotterdam, a declarat luni seara ca nu are nicio calitate in acest dosar si ca a fost la DIICOT pentru "o audienta" pe care o solicitase.
Botezatu a declarat la un post de televiziune ca anchetatorii "au avut amabilitatea" sa il primeasca si sa stea de vorba cu el, luni, despre dosarul furtului, in care, a subliniat creatorul de moda, el nu are nicio calitate.
"Nu am nicio legatura cu acest caz in afara faptului ca baiatul (Petre Condrat - n.r.) este asistentul meu", a mai spus Botezatu, care a precizat ca in perioada august-decembrie 2012 nu a colaborat cu Condrat.
Creatorul de moda a adaugat ca nu se afla in tara, anul trecut, in perioada in care ar fi fost facuta evaluarea tablourilor furate.
Botezatu a mai spus ca la atelierele sale nu a fost facut nicio perchezitie si ca, in opinia sa, asistentul sau este nevinovat.
Catalin Botezatu a negat inca de vineri, intr-o declaratie pentru Mediafax, orice implicare a sa in cazul vanzarii a doua din cele sapte tablouri furate in octombrie 2012 de la muzeul Kunsthal din Rotterdam.
"Nu stiu despre ce este vorba. Nu am nicio legatura cu ce s-a intamplat si nu am nicio legatura cu asa ceva. Intreaga presa a sarit pe mine, cand mai bine ar fi fost sa ia legatura cu organele abilitate, respectiv Parchetul. Este vorba despre imaginea mea, care are de suferit daca numele meu este adus nejustificat in asemenea scandal. Daca un cunoscut al meu sau un fost colaborator face ceva, nu inseamna ca eu am vreo vina sau sunt implicat. Repet, nu sunt implicat in asemenea actiune", a spus Botezatu.
Asistentul creatorului de moda Catalin Botezatu, Petre Condrat, a fost retinut luni seara, pentru 24 de ore, in dosarul furtului de tablouri de la Rotterdam, fiind acuzat de tainuirea unui bun provenit dintr-o infractiune.
Potrivit unor surse apropiate anchetei, citate de Mediafax, Condrat ar urma sa fie prezentat instantei marti, cu propunere de arestare preventiva.
Pe de alta parte, politistii si procurorii expertizeaza computerele ridicate in urma perchezitiilor la cei trei barbati suspectati de implicare in furtul celor sapte tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, potrivit unor surse din Politie.
Anchetatorii urmaresc sa afle daca in computerele suspectilor exista indicii cu privire atat la comiterea faptei, cat si la locul in care s-ar putea afla tablourile furate in octombrie 2012 de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, au precizat sursele citate.
Sapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin si Lucian Freud au fost furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam in noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012.
Operele sustrase sunt "Tête d'Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" si "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée" de Paul Gauguin, "Autoportrait de Meyer de Haan" si "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud.
Trei dintre suspecti - Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie si Radu Dogaru - au fost retinuti de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala, iar in 21 ianuarie, magistratii Judecatoriei Sectorului 5 au dispus arestarea lor preventiva pentru 29 de zile.
Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie si Radu Dogaru au fost arestati pentru modul organizat in care au actionat, pentru comiterea acesteia pe teritoriul unui stat strain si pentru marimea prejudiciului, aproximativ 18 milioane de euro fiind valoarea de asigurare, arata instanta Judecatoriei Sectorului 5 in motivarea deciziei.
Potrivit documentului citat, "in cursul anului 2012, inculpatii, impreuna cu alte persoane, s-au asociat in vederea savarsirii de infractiuni si au sprijinit membrii gruparii sa sustraga in noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012 din muzeul Kunsthal din Rotterdam, Olanda, un numar de sapte tablouri de mare valoare (printre care se numara tablouri ale pictorilor Henri Matisse, Paul Gaugain, Claude Monet), prejudiciul cauzat partii vatamate Fundatia Triton, la valoarea de asigurare, fiind de aproximativ 18 milioane de euro".
Instanta arata in motivare ca in acest dosar este implicat inclusiv un asistent al lui Catalin Botezatu, care, impreuna cu un cetatean moldovean, ar fi incercat sa evalueze si sa vanda doua dintre tablouri lui Constantin Dinescu.
Potrivit anchetatorilor, cele doua persoane i-ar fi prezentat tablourile lui Dinescu, acestea au fost evaluate de Mariana Dragu, angajata a Muzeului National de Arta al Romaniei (MNAR), iar dupa ce a aflat ca sunt originale, a refuzat sa le cumpere.
Evaluatorul a fost pus sub invinuire in acest dosar, au precizat anchetatorii, citati in motivarea instantei.
Muzeul National de Arta al Romaniei a anuntat ca, in cazul in care se demonstreaza ca Mariana Dragu, angajata institutiei in postul de conservator, este implicata in cazul tablourilor furate de la muzeul din Rotterdam, va lua masurile legale care se impun impotriva ei.
Reprezentantii MNAR au precizat ca institutia nu efectueaza, la cererea publicului sau institutiilor private, evaluari sau autentificari ale unor opere de arta si prin urmare nu a fost implicata in niciun fel in activitatea de evaluare a tablourilor care au fost sustrase de la muzeul Kunsthal din Rotterdam.
Anchetatorii au mai aratat ca cei trei barbati arestati ar fi fost denuntati procurorilor de catre o fosta iubita a unuia dintre acestia.
Conform sursei citate, exista trei fotografii cu cei trei cum au vizitat muzeul Kunsthal din Rotterdam.
Tribunalul Bucuresti a respins vineri recursul celor trei fata de masura arestarii preventive.
Autorii furtului din octombrie 2012 de la muzeul Kunsthal din Rotterdam voiau sa dea foc la tablouri din cauza situatiei generate, au spus reprezentantii DIICOT, la Tribunalul Bucuresti, precizand ca exista o interceptare in acest sens.
In fata judecatorilor Tribunalului Bucuresti, procurorul DIICOT a aratat Radu Dogaru a afirmat intr-o interceptare a sa: "Mai bine nu le mai luam. Ar trebui sa le ardem".
Procurorul a afirmat ca Dogaru nu a putut justifica, in declaratia sa, care erau obiectele despre care se discuta in acea convorbire, totodata aratand ca acesta a adus doua tablouri, de Henri Matisse, Paul Gaugain, la expertul Mariana Dragu.
Cei trei romani acuzati de implicare in furtul celor sapte tablouri ar fi fost ajutati de un cetatean albanez, cercetat in Romania pentru o tentativa de omor comisa cu o arma militara, au declarat pentru Mediafax surse apropiate anchetei.
Potrivit surselor citate, doi dintre cei arestati in dosarul furtului, respectiv Alexandru Bitu si Eugen Darie, ar fi ajuns in Olanda la propunerea unui interlop albanez care, pentru o perioada, a locuit in judetul Tulcea.
Albanezul ar fi intrat in atentia politistilor si a procurorilor romani dupa ce a comis la Tulcea o tentativa de omor asupra unui barbat pe care a incercat sa-l ucida cu o arma militara, in timp ce acesta se afla la volanul masinii sale.
Seful Politiei Romane, Petre Toba, declara, joi, intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu secretarul general Interpol, ca in cazul furtului de la muzeul din Rotterdam, considerat cel mai mare furt de tablouri din istorie, s-au facut perchezitii si s-au audiat mai multe persoane, ancheta fiind in plina desfasurare.
Petre Toba preciza ca exista indicii ca la furt au participat mai multe persoane, pana in prezent fiind arestati doar Eugen Darie, Radu Dogaru si Mihai Alexandru Bitu.