Dosarul JAFUL SECOLULUI: Matusa unui dintre suspectii furtului de tablouri, eliberata

tablouri furate din Olanda

Judecatoria sectorului 5 Bucuresti a decis, sambata, eliberarea matusii unuia dintre suspectii in furtul de tablouri din muzeul din Rotterdam, apreciind ca aceasta poate fi cercetata de procurorii DIICOT in stare de libertate.

Decizia poate fi contestata la Tribunalul Capitalei, care va decide definitiv daca femeia poate fi eliberata sau ar trebui cercetata in stare de arest preventiv, pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor, asa cum a propus DIICOT.

Patru arme de vanatoare, care ar apartine suspectilor din cazul furtului de tablouri de la Muzeul Kunsthal din Olanda, au fost gasite de procurorii DIICOT in urma unor perchezitii facute in judetul Tulcea, au declarat vineri, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Armele ar fi fost folosite de cei trei suspecti arestati in cazul furtului de tablouri din Olanda. Intrebate daca in acest caz procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au pus sub invinuire si un al patrulea suspect, respectiv o persoana care ar fi coordonat activitatea infractionala a celor trei suspecti, sursele citate au precizat vineri ca nu pot oferi lamuriri in acest moment si au infirmat totodata gasirea vreunui tablou dintre cele furate din Olanda si cautate de autoritatile romane.

Marti, anchetatorii au facut mai multe perchezitii in localitatea tulceana Carcaliu, unde locuiesc rude ale suspectilor in cazul furtului de tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, existand indicii ca acolo s-ar afla doua dintre tablouri, potrivit unor surse din Politie.

Citește și
tablouri furate din Olanda
Dosarul JAFUL SECOLULUI: O localitate din Tulcea, sub asediu. Mama unuia dintre suspecti, retinuta
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Sursele citate au declarat pentru Mediafax ca achetatorii au descins la locuinta unei matusi a lui Radu Dogaru si la mai multe rude celorlalti suspecti. Acestea nu sunt primele perchezitii facute in localitatea Carcaliu, insa de data aceasta ar exista indicii ca aici s-ar afla doua dintre tablourile furate de la muzeul din Rotterdam.

Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, ca tablourile de zeci de milioane de euro furate din Olanda au fost scoase din ramele in care se aflau si tinute o perioada in localitatea Macin din judetul Tulcea, "in pungi de un leu", iar cand au vrut sa le vanda, hotii nu au stiut ce pret sa ceara pe ele.

Sapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin si Lucian Freud au fost furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam in noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012.

Operele sustrase sunt "Tête d'Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" si "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée" de Paul Gauguin, "Autoportrait de Meyer de Haan" si "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud. Trei dintre suspecti - Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie si Radu Dogaru - au fost retinuti de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala, iar in 21 ianuarie, magistratii Judecatoriei Sectorului 5 au dispus arestarea lor preventiva.

Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie si Radu Dogaru au fost arestati pentru modul organizat in care au actionat, pentru comiterea acesteia pe teritoriul unui stat strain si pentru marimea prejudiciului, aproximativ 18 milioane de euro fiind valoarea de asigurare, arata instanta Judecatoriei Sectorului 5 in motivarea deciziei.

Potrivit deciziei instantei, "in cursul anului 2012, inculpatii, impreuna cu alte persoane, s-au asociat in vederea savarsirii de infractiuni si au sprijinit membrii gruparii sa sustraga in noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012 din muzeul Kunsthal din Rotterdam, Olanda, un numar de sapte tablouri de mare valoare (printre care se numara tablouri ale pictorilor Henri Matisse, Paul Gaugain, Claude Monet), prejudiciul cauzat partii vatamate Fundatia Triton, la valoarea de asigurare, fiind de aproximativ 18 milioane de euro".

Instanta arata in motivare ca in acest dosar este implicat inclusiv un asistent al lui Catalin Botezatu, care, impreuna cu un cetatean moldovean, ar fi incercat sa evalueze si sa vanda doua dintre tablouri lui Constantin Dinescu. Potrivit anchetatorilor, cele doua persoane i-ar fi prezentat tablourile lui Dinescu, acestea au fost evaluate de Mariana Dragu, angajata a Muzeului National de Arta al Romaniei (MNAR), iar dupa ce a aflat ca sunt originale, a refuzat sa le cumpere. Evaluatorul a fost pus sub invinuire in acest dosar, au precizat anchetatorii, citati in motivarea instantei.

Anchetatorii au mai aratat ca cei trei barbati arestati ar fi fost denuntati procurorilor de catre o fosta iubita a unuia dintre acestia. Tribunalul Bucuresti a respins recursul celor trei, astfel ca acestia sunt cercetati in continuare in arest preventiv.

Autorii furtului din octombrie 2012 de la muzeul Kunsthal din Rotterdam voiau sa dea foc la tablouri din cauza situatiei generate, au spus reprezentantii DIICOT, la Tribunalul Bucuresti, precizand ca exista o interceptare in acest sens. In fata judecatorilor Tribunalului Bucuresti, procurorul DIICOT a aratat Radu Dogaru a afirmat intr-o interceptare a sa: "Mai bine nu le mai luam. Ar trebui sa le ardem".

In acest caz a fost retinut si asistentul creatorului de moda Catalin Botezatu, Petre Condrat, pentru tainuirea unui bun provenit dintr-o infractiune. Condrat a fost eliberat in 29 ianuarie din arestul Politiei Capitalei, dupa ce a dat declaratii procurorilor DIICOT.

Petre Condrat a fost si el testat la poligraf, surse din Politie declarand pentru Mediafax ca a spus adevarul. Procurorii DIICOT nu au gasit in computerele si telefoanele mobile ale lui Petre Condrat indicii relevante privind locul unde s-ar afla tablourile furate de la muzeul Kunsthal sau alte detalii incriminatorii, potrivit unor surse judiciare.

Articol recomandat de sport.ro
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Citește și...
Dosarul Jaful Secolului. Ipoteza socanta: cateva tablouri ar fi fost incendiate, de frica politiei
Dosarul Jaful Secolului. Ipoteza socanta: cateva tablouri ar fi fost incendiate, de frica politiei

Ipoteza socanta in cazul tablourilor furate din Olanda, toamna trecuta, estimate la zeci de milioane de euro.

Dosarul JAFUL SECOLULUI: O localitate din Tulcea, sub asediu. Mama unuia dintre suspecti, retinuta
Dosarul JAFUL SECOLULUI: O localitate din Tulcea, sub asediu. Mama unuia dintre suspecti, retinuta

Localitatea Carcaliu din judetul Tulcea a fost azi-noapte sub asediu. Zeci de politisti, trupe speciale, agenti sub acoperire si mascati au cautat tablourile in valoare de 200 de milioane de euro furate dintr-un muzeu olandez.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit
Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit

Craterul din centrul orașului Slănic Prahova s-a adâncit peste noapte cu 20 de centimetri. Deja 42 de oameni au fost evacuați din locuințe. Două familii care n-au avut unde să se ducă sunt găzduite temporar în pensiuni din zonă.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).