"Furtul secolului": asistent-managerul lui Botezatu, un negustor de arta si un expert, implicati


Ultimul update: Luni 28 Ianuarie 2013 07:07
Data publicarii: Vineri 25 Ianuarie 2013 10:33
Categorie: Stiri actuale

Unde sunt tablourile de 200 de milioane de euro furate dintr-un muzeu olandez? Aceasta este intrebarea la care procurorii DIICOT nu au reusit inca sa primeaca un raspuns. Au ajuns panzele la Iasi, asa cum banuiesc ei sau au fost distruse de hoti?

In acest puzzle complicat apar insa din ce in ce mai multe elemente. Autoritatile au conturat filiera afacerii, din care ar face parte asistent-managerul lui Catalin Botezatu, un negustor de arta si un expert de la Muzeul National de Arta.

Deocamdata insa, raman dupa gratii doar trei suspecti, care au aparut astazi in fata judecatorilor.

Audierea suspectilor
JUDECATOR - INVINUIT EUGEN DARIE
-Ati fost vreodata la muzeul din Roterdam?
-Da.
-Si ati vazut tablourile?
-Nu.
-Nu le-ati vazut?
-M-am uitat la cu totul altceva.
-La ce v-ati uitat?
-La niste statuete de bronz.
-Va place arta in general?
-Nu, dar eram curios...

Eugen Darie a fost inregistrat intrand in muzeul Kunsthal din Rotterdam, cu cateva zile inainte de producerea jafului.

- Ati fost o singura data in muzeele respective?
- Nu. De doua ori.
- In ambele muzee ati fost de doua ori?
- Da.
- Dar ce v-a manat asa curiozitatea sa vedeti de doua ori acelasi muzeu?
- Prima data am fost intamplator si a doua oara am vrut sa ii fac prietenei o surpriza.
(...)
- Dvs ce ati inteles din ce ati vazut acolo?
- Nimic!

Eugen Darie nu a convins instanta ca nu are nicio legatura cu furtul panzelor care valoreaza peste 200 de milioane de euro. In schimb, procurorii au avut mai mult succes dupa ce le-au aratat magistratilor ca telefonul barbatului apare in inregistrari in apropierea muzeului, chiar in noaptea jafului.

Dupa ce ar fi fost furate, panzele au ajuns pe teritoriul Romaniei. Mihai Bitu a inceput sa caute posibili cumparatori si chiar a fotografiat panzele, pentru a fi cat mai convingator. Asa a ajuns iubita unuia dintre suspecti sa afle despre furt. Furioasa ca a fost parasita, femeia s-a dus glont la politie, unde a facut un denunt.

Astfel, anchetatorii au intrat pe fir si au intreceptat discutiile dintre cei trei. I-au urmarit si au aflat ca au ajuns in Bucuresti, in incercarea de a vinde lucrarile. Au gasit repede un intermediar care avea conexiuni in lumea mondena, potenta financiar.

Hotii l-ar fi contactat pe Petre Condrat, manechin si tanar asistent manager al creatorului de moda Catalin Botezatu. Acesta, impreuna cu un cetatean moldovean, ar fi transmis mai departe mesajul catre un negutator de arta.

Negustorul i-ar fi indrumat la un expert care sa confirme daca ca panzele sunt sau nu autentice.

Informatiile din ancheta arata ca evaluatorul contactat lucreaza la Muzeul National de Arta. Acesta ar fi confirmat ca cele doua opere sunt originale si ca ar valora 60 de milioane de euro.

Cei de la Muzeul National de arta au reactionat printr-un comunicat:  "In conditiile in care se va dovedi ca doamna Mariana Dragu a realizat evaluarea tablourilor sustrase chiar si in timpul sau liber, urmeaza sa se ia masurile legale ce se impun fata de aceasta."

Dupa ce expertul a confirmat ca are in fata un Gauguin si un Mattise, panzele au disparut. Poate ca cei implicati in filiera si-au dat seama ca este prea riscant sa scoata pe piata, chiar si la negru, astfel de valori cunoscute ca furate. Cert este ca preuspusii hoti s-au speriat.

"Mai bine nu le mai luam. Ar trebui sa le ardem", ar fi spus Radu Dogaru, unul dintre suspecti.

Avocata lor vine cu o varianta de lucru.

Cei trei s-ar fi reintors in Macin, de unde sunt de loc. De acolo i-au ridicat anchetatorii DIICOT. Perchezitiile de pana acum, 12 la numar, nu au dus la niciun rezultat. Unde se afla tablourile? Inca ramane un mister.

"Nu stiu despre ce este vorba. Nu am nicio legatura cu ce s-a intamplat si nu am nicio legatura cu asa ceva. Intreaga presa a sarit pe mine, cand mai bine ar fi fost sa ia legatura cu organele abilitate, respectiv Parchetul. Este vorba despre imaginea mea, care are de suferit daca numele meu este adus nejustificat in asemenea scandal. Daca un cunoscut al meu sau un fost colaborator face ceva, nu inseamna ca eu am vreo vina sau sunt implicat. Repet, nu sunt implicat in asemenea actiune", a declarat Catalin Botezatu pentru Mediafax.

VIDEO PROTVPLUS.RO