Donald Trump, discurs solemn către națiune: Cât sânge american mai trebuie vărsat?
Donald Trump, s-a adresat marţi seara naţiunii printr-un discurs televizat în direct de la Casa Albă, pledând pentru finanţarea construcţiei unui zid la frontiera cu Mexicul, dar nu a declarat o urgenţă naţională care i-ar fi permis să decidă singur în ac
Într-o alocuţiune solemnă de nouă minute, în Biroul Oval, preşedintele Statelor Unite a avertizat pe tema imigranţilor ilegali care fac să curgă ”sânge american”, însă a renunţat să lanseze o procedură de urgenţă excepţională care ar fi aruncat în aer un adevărat butoi cu pulbere la Washington.
Trump a cerut Congresului să aloce 5,7 miliarde de dolari pentru o construcţie de oţel la graniţa de sud, unde - a susţinut el - are loc o criză de securitate în curs de agravare. După ce a lăsat să se înţeleagă timp de câteva zile că ar putea declara o stare de urgenţă, ca prim pas pentru a finanţa construcţia fără aprobarea Congresului, preşedintele a anunţat că se va întâlni miercuri cu liderii parlamentarilor americani, pentru a negocia din nou deblocarea administraţiei SUA.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În discursul din Biroul Oval, Trump a enumerat o serie de infracţiuni grave comise în SUA de imigranţi ilegali, inclusiv de unii care au ajuns pe teritoriul american ca minori neînsoţiţi, şi a apreciat că este vina Partidului Democrat, de opoziţie, că forţele de protecţie a frontierei nu beneficiază de mijloacele de a apăra poporul de acest pericol. Americanii cheltuiesc anual sute de miliarde de dolari pentru a combate traficul de droguri şi efectele acestuia; suma cerută pentru zid este infimă prin comparaţie, a arătat el. Preşedintele a explicat că oricum construcţia se va autofinanţa prin economiile menţionate, dar Mexicul va plăti pentru zid - aşa cum a promis el - indirect, prin noul tratat comercial încheiat cu SUA şi Canada, în locul NAFTA.
Înaintea transmisiunii TV, democraţii au ameninţat că vor contesta în justiţie o eventuală decizie a preşedintelui de a declara starea de urgenţă. Nu este însă sigur - apreciază Reuters - că Trump a renunţat la această intenţie, înaintea vizitei la frontiera de sud-vest planificate joi.
Administraţia federală a SUA este parţial blocată de 18 zile, în lipsa unei legi privind cheltuielile bugetare, pe care Congresul, unde democraţii sunt majoritari în Camera Reprezentanţilor, iar republicanii în Senat, nu a reuşit să o adopte.
Congresmenii democraţi lansează critici dure la adresa preşedintelui Trump
Preşedinta democraţilor din Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA, Nancy Pelosi, l-a acuzat marţi pe Donald Trump că i-a luat pe americani "ostatici" prin aşa-numitul "shutdown" care paralizează o parte din administraţia federală, având drept singur obiectiv, în opinia ei, de a obţine finanţarea unei bariere la frontiera cu Mexicul, informează AFP şi dpa.
"Preşedintele Trump trebuie să înceteze să-i ia pe americani ostatici, să înceteze să creeze din nimic o criză" a migraţiei şi umanitare la frontieră şi "trebuie să redeschidă guvernul", a afirmat democrata în cadrul unei declaraţii solemne retransmise în direct.
"Preşedintele se foloseşte de decorul Biroului oval pentru a crea o criză, a alimenta frica şi a deturna atenţia de la haosul administraţiei sale", a declarat la rândul său şeful democraţilor din Senat, Chuck Schumer.
Cei doi au făcut aceste declaraţii ca răspuns la discursul către naţiune susţinut de preşedintele republican de la Casa Albă. Donald Trump a afirmat în acest discurs că le-a făcut o concesie democraţilor, optând în final pentru "o barieră de oţel mai degrabă decât pentru un zid de beton". De asemenea, el a denunţat o "criză umanitară şi securitară în creştere".
Însă democraţii au pus din nou pe seama lui Trump responsabilitatea pentru "shutdown"-ul care vizează circa 800.000 de angajaţi federali, amintind că ei au prezentat legi bugetare menite să scoată SUA din impas, pentru a fi găsită o soluţie durabilă. "Să nu credeţi greşit: democraţii şi preşedintele (Trump) doresc la unison întărirea securităţii la frontieră. Suntem însă în profund dezacord cu preşedintele în ceea ce priveşte cel mai eficient mod de a face acest lucru", a spus Chuck Schumer.
"Cert este că în prima zi a acestui Congres", la 3 ianuarie, democraţii din Camera Reprezentanţilor "au adoptat texte legislative deja aprobate de Senat", pentru a redeschide guvernul şi a finanţa soluţii inteligente şi eficiente pentru securitatea la frontieră", a adăugat Nancy Pelosi, având în spate noua majoritate democrată din Camera Reprezentanţilor, în timp ce republicanii controlează Senatul şi Casa Albă. "Cert este că femeile şi copiii de la frontieră nu sunt o ameninţare pentru securitate, ei reprezintă o provocare umanitară, o provocare pe care politicile pline de cruzime şi contraproductive ale preşedintelui Trump nu au făcut decât să o amplifice", a acuzat ea.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!