Doi psihologi CIA, acuzați că au torturat teroriștii care au planificat 9/11

Ultimul update: Luni 14 August 2017 16:19
Data publicarii: Marti 08 August 2017 22:57
Categorie: Internaţional
CIA

Doi psihologi care au ajutat CIA să conceapă programul de interogare de după atentatele teroriste de la 11 septembrie urmează să fie judecaţi în septembrie pentru promovarea utilizării unor metode de tortură.

Un tribunal federal din statul Washington au dispus luni organizarea unui proces cu cu un mare juriu, în numele a trei foşti deţinuţi - dintre care unul a murit într-o închisoare CIA în urma unui interogatoriu în forţă - şi au respins eforturi în vederea unei înţelegeri şi unei audieri complete în acest dosar, relatează AFP.

Știrile ProTV au prezentat pentru prima dată documentul intern care relevă funcționarea unei închisori secrete CIA, chiar pe teritoriul țării noastre

Procesul, lansat de Uniunea Americană pentru Libertăţi Civile (ACLU) din partea foştilor deţinuţi, urmează să fie primul proces împotriva ”programului torturii”.

Guvernul a respins eforturi anterioare, evocând o necesitate de a proteja informaţii sensibile.

FBI a publicat fotografii noi cu urmarile atentatului de pe 11 septembrie de la Pentagon. GALERIE FOTO

În acest dosar sunt vizaţi psihologii James Mitchell şi Bruce Jessen, recrutaţi de CIA în 2002 cu scopul să conceapă şi să ajute la desfăşurarea interogatoriilor unor suspecţi în războiul împotriva terorismului capturaţi în Afganistan şi în alte locuri.

Cei doi au fost plătiţi cu suma de 80 de milioane de dolari pentru activitatea lor, care a inclus un ajutor în interogarea lui Khalid Sheikh Mohammed, considerat ”creierul” atentatelor comise de Al-Qaida pe 11 septembrie 2001, şi a lui Abu Zubaydah, alt reprezentant de rang înalt al grupării.

ACLU îi acuză pe Jessen şi Mitchell că se fac vinovaţi şi că au profitat financiar de pe urma torturării ilegale a tanzanianului Suleiman Abdullah Salim, a libianului Mohamed Ahmed Ben Soud şi a afganului Gul Rahman.

Primii doi au fost eliberaţi mai târziu, după ani de încarcerare, însă Rahman a murit de hipotermie într-o celulă a unei închisori CIA, în noiembrie 2002, după două săptămâni de ”tortură brutală”, acuză ACLU.

”Aceasta este o zi istorică pentru clienţii noştri şi pentru toţi cei care care au fost torturaţi şi caută să li se facă dreptate”, a subliniat într-un comunicat avocatul ACLU Dror Ladin.

Hotărârea tribunalului înseamnă că, pentru prima oară, indivizi responsabili de programul brutal şi ilegal de tortură al CIA vor avea de înfruntat responsabilitatea juridică semnificativă a ceea ce au făcut. Clienţii noştri au aşteptat mult timp să li se facă dreptate”.

Tribunalul a respins argumentul psihologilor potrivit căruia ei nu sunt deloc responsabili de activităţile de interogare ale CIA şi că nu au nimic a face cu interogarea celor doi bărbaţi.

Ei au afirmat totodată că nu sunt responsabili de decizii specifice de a folosi ”tehnici de interogare consolidate” în cazurile specifice ale celor trei suspecţi.

Ei subliniază că au furnizat CIA o listă de metode din care Agenţia Centrală americană de Informaţii să aleagă.

Apărând acest lucru ca legal, ei au evocat un proces de după al Doilea Război Mondial în care un tehnician, acuzat de implicare în furnizarea de gaz otrăvitor Zyklon B lagărelor naziste de concentrare, a fost achitat de acuzaţii de crimă în masă.

Ei au subliniat, de asemenea, că decizia de a folosi asemenea tehnici a fost luată de către CIA şi a fost aprobată de către Departamentul Justiţiei, iar din acest motiv ei nu pot să fie traşi la răspundere.

CIA Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

O victimă a atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001 a fost identificată după 16 ani

O victimă a atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001 a fost identificată după 16 ani

FBI a publicat fotografii noi cu urmarile atentatului de pe 11 septembrie de la Pentagon. GALERIE FOTO

FBI a publicat fotografii noi cu urmarile atentatului de pe 11 septembrie de la Pentagon. GALERIE FOTO

Ororile ascunse in inchisoarea CIA din Romania. The Guardian: Se faceau experimente pe oameni in centrele secrete de detentie

Ororile ascunse in inchisoarea CIA din Romania. The Guardian: Se faceau experimente pe oameni in centrele secrete de detentie

Ce scrie in raportul Senatului SUA despre inchisoarea CIA din Romania. Milioane de dolari, SUBVENTIE pentru oficialii nostri

Ce scrie in raportul Senatului SUA despre inchisoarea CIA din Romania. Milioane de dolari, SUBVENTIE pentru oficialii nostri

VIDEO PROTVPLUS.RO

vladimir putin

Analiză. Putin savurează ”victoria” de la summitul cu Trump. Mesajul transmis rușilor și Occidentului

Momentul în care vaporașul cu turiști se scufundă. 9 morți, membri ai aceleiaşi familii

Cea mai secetoasă vară din ultimii 50 de ani în UK. Imagini filmate din elicopter

Reacția lui Donald Trump la faptul că ar fi fost înregistrat în secret de fostul său avocat

Coreea de Nord trece prin ”cea mai gravă perioadă” din ultimii 20 de ani

Adolescentă violată de fratele său a fost condamnată la închisoare pentru că a avortat

comemorare rezistenta germana anti-nazista

Apelul lansat de urmașii celor care au încercat să-l asasineze pe Hitler în 1944: ”Unde ar fi Europa azi?”

Pentagonul anunţă alocarea a 200 milioane de dolari suplimentare pentru apărarea Ucrainei

Raport: Poliţia şi serviciile secrete britanice folosesc minori ca spioni

”Parcul Morților”. Descoperire macabră sub un loc de joacă din Polonia

Cleric musulman, arestat după ce a pălmuit o activistă pentru drepturile femeilor. VIDEO

Statul american Iowa a fost lovit de 27 de tornade: ”N-am mai văzut așa ceva”