Documente declasificate privind practicile abuzive din centrele de detenţie din China


Ultimul update: Luni 25 Noiembrie 2019 10:23
Data publicarii: Luni 25 Noiembrie 2019 09:07
Categorie: Stiri externe

Documente clasificate ale guvernului chinez făcute publice de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţii (ICIJ) descriu practicile represive utilizate în taberele de detenţie din regiunea chineză Xinjiang, cu populaţie majoritar musulmană.

ICIJ susţine că a obţinut o listă din 2017 ce conţine o serie de principii „care servesc efectiv drept manual pentru funcţionarea taberelor de detenţie”, cu instrucţiuni privind împiedicarea evadărilor, menţinerea secretă a existenţei taberelor, îndoctrinarea deţinuţilor şi „când să se permită deţinuţilor să-şi vadă rudele sau să folosească toaleta”.

Experţi ONU şi activişti internaţionali pentru drepturile omului afirmă că cel puţin un milion de uiguri şi membri ai altor grupuri minoritare se află în detenţie în Xinjiang.

Publicarea acestor documente de ICIJ urmează unui articol apărut în 16 noiembrie în cotidianul The New York Times conform căruia preşedintele chinez Xi Jinping a ordonat încă din 2014 o luptă „fără nicio milă” împotriva „terorismului şi separatismului” în regiunea Xinjiang.

Potrivit unor ONG-uri de apărare a drepturilor omului, peste un milion de musulmani, în principal de etnie uigură, se află în detenţie în această vastă regiune din nord-vestul Chinei, în urma unei campanii de reprimare întreprinse în ultimii ani contra terorismului şi islamismului.

Cele peste 400 de pagini de documente publicate în urmă cu zece zile de cotidianul american oferă o imagine foarte rară asupra mecanismelor puse în funcţiune în Xinjiang, ca reacţie la atentate atribuite de Beijing unor separatişti uiguri.

Aceste scurgeri de informaţii în presă survin pe fondul amplificării criticilor la adresa Beijingului pentru nerespectarea drepturilor omului în Xinjiang. SUA şi alte peste 30 de ţări condamnă ceea ce au numit o „campanie oribilă de reprimare”.

Autorităţile chineze au respins acuzaţiile privind tratamentele la care sunt supuşi uigurii şi alte etnii în Xinjiang, afirmând că Beijingul doar oferă instruire profesională în vederea eradicării separatismului şi a extremismului islamist.

Mărturia profesoarei care a lucrat într-un lagăr din China: „Trebuia să stârpesc răul”
China a legalizat
25 de uiguri au evadat dintr-o închisoare din Thailanda, cu ajutorul păturilor
VIDEO PROTVPLUS.RO