China a legalizat "taberele de îndoctrinare” pentru sute de mii de oameni
China a legalizat, în mod retroactiv, aşa-numitele "centre de educare şi antrenament" din provincia Xinjiang, locuri în care sunt deja ţinuţi aproximativ un milion de "persoane influenţate de extremism", relatează The Guardian.
"Este o justificare retroactivă a reţinerii în masă a uigurilor, cazacilor şi ale altor minorităţi musulmane din Xinjiang", a declarat James Leibold, cercetător la universitatea australiană La Trobe, citat de The Guardian.
"Este o nouă formă de reeducare, care este fără precedent şi care nu prea are o bază legală, iar eu îi văd chinuindu-se să creeze o bază legală pentru această politică", a adăugat James Leibold.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Foto: Uiguri din Xinjian care privesc un spectacol de dans tradițional
Cu toate acestea, în ciuda legalizării lor, autorităţile chineze continuă să neage existenţa "centrelor de educare şi antrenament". Admit, totuşi, faptul că infractorii de rând sunt trimişi în "centre de antrenament vocaţionale".
Foşti deţinuţi au relatat însă, că în timpul detenţiei, au fost forţaţi să renunţe la religia musulmană şi să-şi declare loialitatea faţă de Partidul Comunist. De asemenea, au descris centrele drept "tabere de îndoctrinare politică".
Potrivit noii legislaţii, centrele de reeducare sunt obligate să-i înveţe pe cei închişi "educaţie idelogică", "reabilitare psihologică" şi corectare comportamentală". De asemenea, au obligaţia să predea limba chineză (dialectul "mandarin" - cel mai răspândit), educaţie vocaţionala şi educaţie legală.
Nu în ultimul rând, minorităţile din provincia Xinjiang nu mai au dreptul de a refuza "bunuri publice, precum radioul şi televiziunea (controlate de stat - n.r.)."
Foto: Nomazi cazaci din provincia Xinjiang
Xinjiang este singura provincie chineză care nu este dominată de populaţia Han (dominantă în tot restul Chinei). În schimb, ea este dominată de populaţii uigure, cazace, kirghize şi altele. De asemenea, este dominată şi de religia musulmană. Aceste două caracteristici, precum şi faptul că este o regiune relativ izolată de restul Chinei, au dus la numeroase episoade de instabilitate internă la nivelul provinciei. Autorităţile de la Beijing fiind, în mai multe rânduri, nevoite să efectueze adevărate demonstraţii de forţă pentru a restabili controlul asupra provinciei.
În acelaşi timp, din punct de vedere strategic, pentru China, provincia Xinjiang reprezintă "o zonă tampon" între zona centrală a teritoriului său (China dominată de populaţia han) şi restul Asiei Centrale.
Foto: Provincia Xinjiang este cel mai nord-vestic teritoriul chinez
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: The Guardian
Etichete: China, legalizare, minoritati, detentie, xinjiang, centre de reeducare,
Dată publicare:
11-10-2018 16:30