Mărturia profesoarei care a lucrat într-un lagăr din China: „Trebuia să stârpesc răul”
Sayragul Sauytbay, o femeie din China care a lucrat într-unul dintre centrele de detenție din provincia Xinjiang, susține că ar fi fost martoră a abuzurilor crunte suferite de deținuți.
Potrivit acesteia, în centrele de detenție din China oamenii nevinovați sunt spălați pe creier, abuzați, privați de mâncare și somn. Victimele au denunțat condițiile din aceste centre, însă sunt foarte puțini angajați care au admis că faptele prezentate sunt reale.
„Știam că acei oameni nu sunt vinovați cu nimic. Nu puteam să fac nimic să-i scap de suferință, așa că am decis ca într-o zi să fac public ce am văzut acolo. China a mințit comunitate internațională când a afirmat că nu sunt lagăre de concentrare, închisori, susținând că sunt centre de pregătire vocațională, dedicate musulmanilor”, a declarat Sauytbay, într-un interviu acordat CNN.
Femeia de origine kazahă a fost crescută în Xinjiang. Ea era directoarea unei grădinițe, când autoritățile i-au cerut să preia un post într-unul din aceste centre, unde a fost pusă să le predea chineza deținuților, pentru că era fluentă în ambele limbi. Când și-a preluat noul post, a decoperit că trebuie să „stârpească ceea ce este rău” la deținuți și să îi învețe să fie loiali Partidului Comunist, așa cum sunt cetățenii chinezi.
„Mi-au zis să le spun: „Partidul Comunist te-a condus spre această zi. Faptul că tu trăiești se datorează Partidului Comunist. Ai greșit pentru că n-au învățat limba chineză, ceea ce reprezintă o trădare la adresa statului”, a povestit femeia.
Mărturia sa coincide cu cea a multor foști deținuți, printre care Kairat Samarhan, care a mărturisit pentru CNN că a fost obligat să repete ore în șir: „Viață lungă lui Xi Jinping.”
Cei care nu făceau suficiente progrese erau pedepsiți dur.
„Dacă nu învățau suficient de repede, erau lăsați fără mâncare. Mâncarea oricum era proastă. Nu erau lăsați nici să doarmă.”
Pentru cei care se revoltau, pedepsele erau și mai dure, susține Sayragul Sauytbay. Astfel, deținuților uighuri li s-ar fi administrat pastile care îi făceau să se supună mai ușor regulilor.
Și condițiile de zi cu zi din aceste lagăre lasă de dorit, a mai spus ea. Astfel, camerele în care deținuții dormeau erau supraaglomerate, ei fiind obligați să își facă nevoile într-o găleată care se afla în fiecare cameră, fiindu-le interzis să folosească toaletele.
„Este o metodă fascistă de a tortura oamenii în secolul al XXI-lea. Gardienii luau fetele din celule și le aduceau înapoi după miezul nopții. Orice persoană normală putea vedea cum au fost torturate. Când se întorceau înapoi, erau alte persoane. Cred că le abuzează sexual.”
Majoritatea femeilor luate de gardieni erau tinere și necăsătorite, în general aveau în jur de 20 de ani.
Reacția autorităților chineze
Guvernul din China nici nu a confirmat, nici nu a negat acuzațiile, însă Ministerul de Externe din China o acuză pe femeie că „deformează realitatea”.
Femeia a fugit din lagăr și a plecat în Kazakhstan, însă a fost reținută de autorități pe motiv că a folosit documente ilegale pentru a pătrunde în țară. De aceea, ea urmează să fie deportată în China, unde riscă chiar și pedeapsa cu moartea.
„Am dovada vie că aceste lagăre de concentrare există. De aceea China vrea să mă întorc sau să mă ucidă”, a mai spus ea, precizând că în centrul de detenție în care lucra erau în jur de 2.500 de persoane.
2 milioane de oameni, închiși în lagăre
În ultimii ani, Guvernul chinez ar fi deschis mai multe lagăre de reeducare în provincia Xinjang, în care sunt trimiși oamenii din minorități musulmane precum uigurii și kazahii.
Potrivit Departamentului de Stat al SUA, 2 milioane de persoane ar fi fost închise în astfel de centre, în ultimii ani, acuzând autoritățiile chineze că vor să distrugă cultura și practicile islamice din cea mai vestică provincie a Chinei.
Pe de altă parte, autoritățile din China susțin că acestea sunt de fapt „centre de pregătire vocațională”, în care oamenii ar fi admiși voluntar. Foștii deținuți vorbesc, însă, despre tortură și îndoctrinare politică.
Potrivit organizației Human Rights Watch, aceștia sunt reținuți „fără dreptul la un proces: nu sunt nici acuzați, nici judecați. Mai mult, nu li se dă dreptul să contacteze avocați sau membrii ai familiei.”
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!