Discuții secrete între Washington şi Phenian. Ce urmăresc Trump şi Kim Jong-un

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
donald trump, kim jong un,
Pro TV

Statele Unite și Coreea de Nord au începus să poarte discuții directe și secrete, în vederea pregătirii summitului la care vor participa președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong-un, au precizat oficiali de la Casa Albă.

Aceasta este un semn că planificarea aticipatei întrevederi înregistrează progrese semnificative, notează CNN.

Astfel, directorul CIA Mike Pompeo și o echipă din cadrul Agenției Centrale de Informații lucrează prin intermediul unor „canale de informații” pentru a face pregătirile necesare pentru acest summit, spus oficialii din Administrația Trump. Astfel, oficiali din cadrul serviciilor de informații americane și nord-coreene au purtat discuții de câteva ori și chiar s-au întâlnit într-o altă țară, cu scopul de a decide unde va fi organizat acest summit.

Decizia ca discuțiile să fie organizate la nivelul de servicii de informații ar fi mai mult de „fațadă”, în contextul în care Mike Pompeo așteaptă să fie confirmat ca secretar de stat, mai spun sursele. Acest lucru ar urma să se întâmple în următoarele săptămâni.

Pompeo este unul dintre consilierii de încredere ai președintelui american pe probleme de securitate naționale. Astfel, el a depus eforturi pentru ca summitul dorit de Trump să devină realitate.

Deși regimul de la Phenian nu a declarat, în mod public, că liderul Kim Jong-un îl învită pe Donald Trump la masa negocierilor, ci această invitație s-a făcut prin intermediul Seulului, mai mulți oficiali au precizat că liderul nord-coreean a fost informat că Trump acceptă să participe la summit. Mai mult de atât, Kim Jong-un ar fi reafirmat că este dispus să discute despre procesul de denuclearizare în Peninsula Coreeană.

Potrivit surselor citate de CNN, Coreea de Nord ar insista ca discuțiile dintre cei doi lideri să aibă loc în Phenian, însă este neclar dacă și Casa Albă ar fi dispusă să participe la un summit organizat în capitala Coreei de Nord. O altă variantă ar fi capitala Mongoliei, Ulaanbaatar.

Discuțiile dintre oficialii din sericiile secrete pun bazele unei întâlniri directe între Pompeo și omologul său nord-coreean, care va avea loc înainte de întrevederea dintre Donald Trump și Kim Jong-un, mai notează CNN. Cei doi vor discuta amănunțit despre agenda summitul după ce oficialii vor ajunge la un consens în ceea ce privește data și locul în care va fi organizat.

În cursul weekendului, Donald Trump le-a spus oamenilor săi de încredere că așteaptă cu nerăbdare acest summit. Cu toate acestea, pentru moment nu se știe când va avea loc; din estimările apărute în spațiul public, întrevederea dintre Kim Jong-un și Donald Trump ar putea avea loc la finalul lui mai sau la începutul lui iunie. Peste două săptămâni, președintele Statelor Unite va avea o întrevedere cu premierul Japoniei. Shinzo Abe ar urma să îi prezinte lui Trump îngrijorările pe care le are privind summitul SUA-Coreea de Nord.

Primii care au relatat despre aceste discuții secrete și directe au fost jurnaliștii de la New York Times. Oficialii din Administrația Trump au precizat și că discuțiile le dau „mai multă încredere” că liderul de la Phenian este serios în ceea ce privește summitul. Până la acest dialog între serviciile de informații, Donald Trump s-a bazat mai ales pe ajutorul Coreei de Sud, care a acționat ca intermediar.

Discuții cu Phenianul poartă și Departamentul de Stat, prin intermediul misiunii nord-coreene la ONU. Acestea au mai degrabă caracter informativ.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO