Vizita lui Kim Jong-un la Beijing, confirmată. De ce a fost păstrat secretul și ce a primit liderul nord-coreean
După speculaţii aprinse, a venit confirmarea: liderul nord-coreean Kim Jong-un, a vizitat, într-adevăr, Beijingul. A fost prima sa vizită externă de la preluarea conducerii ţării comuniste, în 2011.
Kim s-a întâlnit cu preşedintele chinez, cu care a purtat, potrivit presei chineze, "discuţii fructuoase".
Dis-de-dimineaţă, presa de stat chineză a confirmat că enigmaticul vizitator, care a sosit luni seara într-un tren blindat şi a fost primit cu multă pompa la Beijing, este însuşi liderul suprem de la Phenian, Kim Jong-un. Iar oficiosul de stat din Coreea de Nord, Rodong Sinmun, a prezentat abia astăzi, dar pe şapte pagini, întâlnirea cu preşedintele chinez Xi Jinping.
Atât sosirea cât și plecarea au fost ținute în mare secret, mister explicat ulterior de Beijing prin faptul că a fost o "vizită neoficială". De altfel, NU au putut fi observate anumite protocoale care însoțesc prezența șefilor de state și de guverne în China. De exemplu, steagul nord-corean NU a fost arborat în piața Tiananmen.
În cursul discuţiilor, liderul nord-corean, care a venit cu soția lui Ri Sol-ju, a dat asigurări că este gata să renunţe la armele nucleare. Cel puţin aşa transmite agenţia de presă China nouă. Dar Kim a pus condiţii...
”Chestiunea denuclearizării în Peninsula Coreană poate fi soluționată dacă atât Coreea de Sud, cât și Statele Unite, răspund eforturilor noastre de bună-voință și crează o atmosferă de pace și stabilitate, prin adoptarea unor măsuri progresive și sincronizate pentru instituirea păcii”, ar fi spus Kim.
Potrivit observatorilor, printre condițiile puse de liderul de la Phenian s-ar număra retragerea garanțiilor de apărare nucleară pe care Statele Unite le-au dat Coreii de Sud.
Christopher Bodeen, corespondent Associated Press: ”Pentru China a fost o importantă oportunitate de a-și reafirma rolul său crucial în eforturile de de-escaladare a tensiunilor din Penisnula Coreană. Deși ținută la mare secret, vizita a oferit șansa unor lungi întrevederi între Kim Jong-un și președintele Xi Jinping.”
China este principalul susţinător și aliat economic al Coreii de Nord. Așa că pare firesc să consulte Beijingul înaintea summiturilor anunțate cu președintele sud-corean, luna viitoare, și cu președintele american Donald Trump, în mai.
În prima sa reacţie, evident pe Twitter, Trump a salutat întrevederea de la Beijing. Dar a scris că, deocamdată, un maxim de sancţiuni şi presiunea asupra Phenianului trebuie menţinute cu orice preţ.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!