Vizita lui Kim Jong-un la Beijing, confirmată. De ce a fost păstrat secretul și ce a primit liderul nord-coreean
După speculaţii aprinse, a venit confirmarea: liderul nord-coreean Kim Jong-un, a vizitat, într-adevăr, Beijingul. A fost prima sa vizită externă de la preluarea conducerii ţării comuniste, în 2011.
Kim s-a întâlnit cu preşedintele chinez, cu care a purtat, potrivit presei chineze, "discuţii fructuoase".
Dis-de-dimineaţă, presa de stat chineză a confirmat că enigmaticul vizitator, care a sosit luni seara într-un tren blindat şi a fost primit cu multă pompa la Beijing, este însuşi liderul suprem de la Phenian, Kim Jong-un. Iar oficiosul de stat din Coreea de Nord, Rodong Sinmun, a prezentat abia astăzi, dar pe şapte pagini, întâlnirea cu preşedintele chinez Xi Jinping.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Atât sosirea cât și plecarea au fost ținute în mare secret, mister explicat ulterior de Beijing prin faptul că a fost o "vizită neoficială". De altfel, NU au putut fi observate anumite protocoale care însoțesc prezența șefilor de state și de guverne în China. De exemplu, steagul nord-corean NU a fost arborat în piața Tiananmen.
În cursul discuţiilor, liderul nord-corean, care a venit cu soția lui Ri Sol-ju, a dat asigurări că este gata să renunţe la armele nucleare. Cel puţin aşa transmite agenţia de presă China nouă. Dar Kim a pus condiţii...
”Chestiunea denuclearizării în Peninsula Coreană poate fi soluționată dacă atât Coreea de Sud, cât și Statele Unite, răspund eforturilor noastre de bună-voință și crează o atmosferă de pace și stabilitate, prin adoptarea unor măsuri progresive și sincronizate pentru instituirea păcii”, ar fi spus Kim.
Potrivit observatorilor, printre condițiile puse de liderul de la Phenian s-ar număra retragerea garanțiilor de apărare nucleară pe care Statele Unite le-au dat Coreii de Sud.
Christopher Bodeen, corespondent Associated Press: ”Pentru China a fost o importantă oportunitate de a-și reafirma rolul său crucial în eforturile de de-escaladare a tensiunilor din Penisnula Coreană. Deși ținută la mare secret, vizita a oferit șansa unor lungi întrevederi între Kim Jong-un și președintele Xi Jinping.”
China este principalul susţinător și aliat economic al Coreii de Nord. Așa că pare firesc să consulte Beijingul înaintea summiturilor anunțate cu președintele sud-corean, luna viitoare, și cu președintele american Donald Trump, în mai.
În prima sa reacţie, evident pe Twitter, Trump a salutat întrevederea de la Beijing. Dar a scris că, deocamdată, un maxim de sancţiuni şi presiunea asupra Phenianului trebuie menţinute cu orice preţ.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!