New York Times: Misterul trenului care îl transportă pe liderul nord-coreean. VIDEO

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
tren coreea de nord

Trenul misterios care a poposit luni seara în Gara Centrală din Beijing i-ar aparţine liderului nord-coreean Kim Jong-un. Acesta ar fi avut o întâlnire secretă cu omologul sau chinez.

 

Se pare că Kim Jong-un a respectat tradiţia bunicului său, Kim Ir-sen, şi a tatălui său, Kim Jong-il, şi a efectuat prima călătorie în străinătate în calitate de lider al statului nord-coreean la bordul unui tren.

Ultima vizită a lui Kim Jong-un în China a fost în 2011. L-a însoţit atunci pe tatăl său. În 2011, cei doi au mers aproximativ 6.000 de kilometri cu trenul prin China, poposind pe la Beijing, Nanjing şi Shanghai.

Majoritatea informaţiilor despre trenurile folosite de dinastia Kim provin din rapoarte ale serviciilor secrete, din amintiri ale unor oficiali şi din presă, potrivit New York Times.

Fiecare călătorie a unui lider de la Phenian are loc cu trei trenuri. Trenul liderului se află în mijloc, fiind încadrat de trenul de securitate, în faţă, şi trenul cu provizii, în spate.

Un raport din 2009 arata ca trenul de securitate numără aproximativ 100 de bodyguarzi. Ei sunt responsabili de identificarea unor potenţiale ameninţări. Pe lângă provizii, trenul din spate transportă bodyguarzi de rezervă. Vagoanele trenurilor sunt blindate şi sunt mai grele decât cele obşinuite. Viteza maximă de deplasare ajunge la 60 de kilometri pe oră, mai scrie New York Times.

Trenul liderului este echipat cu tehnologii moderne.

"Puteai comanda mâncare rusească, chinezească, coreeană, japoneză şi franceză“, povesteste Konstantin Pulikovski, un oficial rus care a călătorit în 2011 împreună cu Kim Jong-il.

Kim Jong-un preferă brânza elveţiană, şampania Cristal şi coniacul Hennessy, potrivit NYT.

Kim Jong-un s-a deplasat la Beijing împreună cu soţia sa, Ri Sol-ju.

Liderul regimului de la Phenian ar fi declarat că a vrut să îl informeze personal pe preşedintele chinez Xi Jinping despre situaţia din Peninsula Coreea datorită „camaraderiei şi responsabilităţii morale“ faţă de China.

Agenţia China Nouă relatează că dialogul între preşedintele Xi şi liderul nord-coreean a avut loc în Marea Sală a Poporului din Beijing. Xi şi soţia sa au oferit şi un banchet în onoarea oaspeţilor din Coreea de Nord.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO