Director CIA: ”Putin e ferm convins că Occidentul a profitat de slăbiciunea Rusiei după 1990”
În timp ce rușii intensifică ofensivă din Donbas, Occidentul oferă tot mai mult ajutor militar Kievului.
Dacă Statele Unite au expediat deja un nou transport de armament greu în Ucraina, Germania a confirmat un ajutor de 1 miliard de euro, bani din care Kievul poate cumpăra blindate, incluisv de la companii germane.
Pe de altă parte, Moscova a interzis intrarea pe teritoriul său pentru premierul britanic Boris Johnson, ministrul de externe, ministrul apărării Ben Wallace şi alţi zece membri ai guvernului de la Londra. Nu că vreunul dintre aceștia ar fi plănuit o vacanță la Moscova în viitorul previzibil.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sub acoperirea anonimatului, un oficial american a declarat jurnaliştilor ca Pentagonul că are motive să creadă versiunea Kievului, potrivit căreia rachetele sale Neptun au scufundat crucişătorul Moskva.
Michael Repass: ”Prestigiul Rusiei şi al forţelor sale navale a fost grav ştirbit”.
Aşa cum era de aşteptat, Rusia, care are 30 de nave în largul Odessei, începe să-şi retragă vasele la distanţa mai mare de coastă.
Dmytro Tolokonnikov, cetățean Odessa: ”Vreau să cred că regiunea noastră şi Odesa sunt puţin mai în siguranţă, pentru că era una dintre navele ruseşti care ne ameninţau”.
Circulă speculaţii că, drept represalii după distrugerea navei amiral a Rusiei, Moscova s-ar pregăti să declare oficial război Ucrainei. Până acum, ruşii şi-au catalogat ofensiva drept o... operaţiune specială. Declaraţia formală de război ar deschide calea, printre altele, mobilizării unui număr mare de rezervişti, dar şi concentrarea economiei pe eforturile de război.
Este şi motivul pentru care liderul de la Kiev şi-a reînnoit apelul pentru suspendarea importurilor de energie din Rusia.
Volodymyr Zelensky: ”Următorul pachet de sancţiuni ar trebui să includă şi interdicţia importurilor de petrol. Lumea occidentală ar trebui să accepte că banii pe care Rusia îi primeşte pentru energie exportată sunt bani folosiţi pentru distrugerea democraţiei. Abia când se va lua decizia sistării importurilor, vom putea zări pacea la orizont”.
Furia şi frustrarea, induse de nenumăratele eșecuri militare în Ucraina, riscă să-l facă pe Vladimir Putin tot mai imprevizibil şi periculos, avertizează directorul CIA.
William Burns, Director CIA: ”Aş zice că Vladimir Putin este cel care mi-a scos peri albi. Eram ambasadorul SUA la Moscova, cu 15 ani în urmă, pe când observam cum în Putin fierbe un amestec inflamabil de ranchiună, ambiţie şi insecuritate. Apostol al răzbunării, Putin e ferm convins că Occidentul a profitat de slăbiciunea Rusiei după 1990. Apetitul lui pentru risc a tot crescut, iar cercul lui de sfătuitori s-a tot restrâns. Zi de zi, Putin demonstrează că şi puterile în declin pot fi la fel de distructive ca puterile care abia iau avânt”.