Dezastru ecologic în Europa: Mii de peşti morţi plutesc pe un fluviu. Localnicii sunt sfătuiți să stea departe de apă

oder fluviu polonia
Twitter / @aga_tumilowicz

Mii de peşti morți plutesc pe fluviul Oder care traversează Germania şi Polonia. Bancurile de pești s-au adunat la ţărmurile din apropierea oraşului Schwedt, din estul Germaniei.    

Oamenii vorbesc despre un dezastru ecologic, localnicii fiind sfătuiți să stea departe de apele fluviului, conform AFP și news.ro. 

Cel mai probabil, peștii morți au fost purtați de curent din Polonia. Localnicii și pescarii polonezi au semnalat că au văzut bancuri de pești fără viață încă din data de 28 iulie, însă autoritățile nu au luat nicio măsură. 

Oficialii germani acuză autorităţile poloneze că nu i-au informat despre acest dezastru ecologic, scrie DW News.

În Polonia, guvernul populist de dreapta este criticat pentru că nu a reacţionat mai devreme.

Citește și
nisetru
Repopularea Dunării cu sturioni a fost un succes. Unde a fost prins nisetru aruncat în fluviu în 2015
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Pe Twitter au apărut imagini cu dezastrul ecologic. Un internaut a surprins în imagini bancuri de pești morți, dar și un castor. 

Premierul Poloniei: „Amploarea poluării este foarte mare”

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a încercat să se justifice vineri.

”Iniţial, toată lumea a crezut că este doar o problemă locală. Amploarea poluării este foarte mare, suficient de mare pentru a spune că Oderul va avea nevoie de ani întregi pentru a reveni la starea sa naturală. Cantităţi uriaşe de deşeuri chimice au fost probabil aruncate în râu, cu deplina conştientizare a riscului şi a consecinţelor”, a precizat Morwiecki în podcastul său săptămânal.

Cauza dezastrului ecologic

Ministrul german al Mediului, Steffi Lemke, a cerut o anchetă exhaustivă în vederea stabilirii cauzelor acestui „dezastru ecologic”.

Michel Tautenhahn, adjunctul şefului Parcului Naţional Valea Oderului de Jos spune că există ”peşti morţi peste tot”.

„Sunt profund şocat. Simt că văd zeci de ani de muncă distruşi. Apa este viaţa noastră”, a mai spus el, adăugând că o mulţime de alte animale acvatice, precum scoicile, au fost şi ele afectate.

Axel Vogel, ministrul Mediului din landul Brandenburg, spune că moartea peştilor ar putea fi cauzată de distorsiunea nivelului de oxigen atunci când nivelul apei este prea scăzut, a mai argumentat el.

„Noi am observat o creştere a nivelului de oxigen de câteva zile, ceea ce indică faptul că a fost introdusă o substanţă străină care a provocat toate acestea”, a spus Vogel.

„Seamănă cu Cernobîl”

În Germania sunt în curs de desfăşurare teste pentru a stabili natura acestei substanţe. Autorităţile au semnalat niveluri extrem de ridicate de mercur. Ancheta urmează să stabilească dacă mercurul a provocat acest dezatru ecologic.

Opoziţia, autorităţile locale şi organizaţiile de mediu au cerut explicaţii guvernului polonez. Ei au cerut chiar şi demisia funcţionarilor din cadrul Ministerului Climei, inclusiv a unui viceministru care încuraja populaţia să înoate în apele fluviului.

”Seamănă cu Cernobîl, când, după dezastru, autorităţile sovietice au trimis oameni să ia parte la parada de 1 Mai”, a declarat Daniel Petrykiewicz, activist de mediu.

Poluarea din râul Oder ar putea afecta peştii din Marea Baltică

Poluarea industrială produsă pe râul Oder de-a lungul graniţei dintre Germania şi Polonia care a dus la moartea masivă a peştilor ar putea afecta viaţa marină chiar până în Mare Baltică, a avertizat ministrului Mediului dintr-un land german, informează DPA.

În funcţie de vânt şi de condiţiile actuale, poluarea este aşteptată să ajungă la gura de vărsare a râului Oder în apropiere de oraşul-port Szczecin din Polonia cel mai devreme în această seară, a scris ministrul Mediului din landul german Mecklenburg - Pomerania Inferioară într-o declaraţie de vineri seară.

Pe parcursul zilei de sâmbătă, partea vestică a lagunei Szczecin ar putea fi de asemenea afectată, se mai spune în comunicat.

Localnicii au interzis la pescuit

Ministru a lansat un apel către rezidenţi să nu pescuiască în apele râului şi să nu utilizeze apa în alte scopuri.

Oamenii de ştiinţă încearcă de mai multe zile să determine cauza dezastrului ecologic. Autoritatea poloneză din domeniul apei a precizat că 10 tone de peşti morţi au fost recuperate din râu de-a lungul graniţei.

Primarul oraşului din estul Germaniei Schwedt, Annekathrin Hoppe, a sus că moartea a mii de peşti este o catastrofă ecologică de proporţii fără precedent.

Recompensă pentru a găsi cauza poluării

Totodată, poliţia poloneză a oferit sămbătă o recompensă de 210.000 de euro pentru a găsi autorul gravei poluări din râul Oder, informează AFP.

''Comandantul şef al poliţiei a fixat astăzi o recompensă de un milion de zloţi pentru a ajuta la descoperirea autorilor acestei catastrofe ecologice'', a declarat presei vice-ministrul pentru Interne, Maciej Wasik.

Critici la adresa guvernului Poloniei

Guvernul naţionalist-populist polonez a fost vizat în ultimele zile de un val de critici, atât în Polonia, cât şi în Germania, pentru că nu a reacţionat mai rapid în faţa acestei catastrofe catalogată vineri drept ''dezastru ecologic'' de ministrul german al Mediului, Steffi Lemke.

Prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a recunoscut sâmbătă că i s-a adus la cunoştinţă situaţia abia pe în data de „9 sau 10 august”, deşi primele semne de poluare au fost înregistrate la sfârşitul lui iulie.

''Este evident că am aflat prea târziu. Serviciile de resort ar fi trebuit să mă informeze mai devreme'', a declarat el presei cu prilejul unei conferinţe de presă la Gorzow Wielkopolski (vest), centrul administrativ al regiunii pe unde curge Oder.

Sâmbătă, ministrul polonez al Climatului, Anna Moskwa, a precizat că analizele apei, atât poloneze, cât şi germane, au fost identice.

''Nu a fost identificat mercur. Analizele efectuate pe cele două părţi ale frontierei indică o saliniatate ridicată'', a precizat ea pentru presă, adăugând că alte analize sunt în curs de desfăşurare.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Alertă pe Dunăre. Debitul fluviului a ajuns la cote îngrijorător de mici
Alertă pe Dunăre. Debitul fluviului a ajuns la cote îngrijorător de mici

Situație îngrijorătoare pe Dunăre. Nivelul fluviului a scăzut atât de mult, încât au apărut dune de nisip, în locuri unde, acum câteva săptămâni era apă.

Repopularea Dunării cu sturioni a fost un succes. Unde a fost prins nisetru aruncat în fluviu în 2015
Repopularea Dunării cu sturioni a fost un succes. Unde a fost prins nisetru aruncat în fluviu în 2015

Au apărut primele semne că repopularea Dunării cu sturioni a fost un succes. Un nisetru aruncat în fluviu în 2015 a fost capturat accidental în Ucraina. Acțiunea de repopulare a costat milioane de euro inclusiv din fonduri comunitare.

Porturile de la Dunăre, o rețetă de succes pentru sârbi. Unde au eșuat autoritățile române
Porturile de la Dunăre, o rețetă de succes pentru sârbi. Unde au eșuat autoritățile române

Pe turiştii străini nu reuşim să-i atragem nici cu Dunărea. Malul românesc al fluviului are potenţial, dar îi lipsesc porturile şi infrastructura.

Inspectorul Pro, în vizită timp de o zi la Giurgiu și în Ruse. De ce turiștii preferă să meargă în Bulgaria
Inspectorul Pro, în vizită timp de o zi la Giurgiu și în Ruse. De ce turiștii preferă să meargă în Bulgaria

Ne aglomerăm cu miile pe Valea Prahovei și pe litoral, când la doar 60 de kilometri de Bucureșți, Dunărea se dă în spectacol și ne răsfață cu un peisaj incredibil.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.