Repopularea Dunării cu sturioni a fost un succes. Unde a fost prins nisetru aruncat în fluviu în 2015
Au apărut primele semne că repopularea Dunării cu sturioni a fost un succes. Un nisetru aruncat în fluviu în 2015 a fost capturat accidental în Ucraina. Acțiunea de repopulare a costat milioane de euro inclusiv din fonduri comunitare.
Nisetrul a fost lăsat la apă în urmă cu 6 ani cu un cod implantat într-o înotătoare. Cercetătorii ucrainieni l-au capturat accidental, dar și-au anunțat imediat colegii din România.
Tudor Ionescu, Centrul de Biodiversitate Acvatică: "A fost capturat accidental undeva aproape de golful Odessei, în Ucraina. Când a fost populat undeva aproximativ 190 de grame, iar acum are, din datele colegilor noștri din Ucraina, undeva la 7 kilograme. Ceea ce denotă că au supraviețuit, cresc și acuma îi așteptăm să se întoarcă pe Dunăre, pentru reproducere".
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Și în 2018, cercetătorii din Tulcea au prins 4 exemplare, 3 de nisetru și unul de păstrugă. Aceiași specialiști spun că, în ultimii doi ani, au dat peste mult mai mulți pui de păstrugă decât de obicei.
Dr. ing. Marian Paraschiv, INCDDD Tulcea: "În condițiile în care noi prindeam unul, doi, cinci pe an, în perioada respectivă vorbim de aproape 200".
Pentru a ajunge aici, statul român a cheltuit sume importante în cadrul programelor de populare.
Cristina Munteanu, manager de proiecte WWF România: "Sunt în jur de 650 de mii de exemplare repopulate din 2006 până în prezent. Ca nivel de cheltuieli, în ceea ce privește statul român, valoarea ar fi cam în jur de două milioane de euro, iar pe celelalte fonduri cred că suma este asemănătoare".
Mai multe informații despre eficientă programului ar putea să aducă un proiect pentru care Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării a obținut finanțare europeană săptămâna trecută. Institutul din Tulcea este partener, iar cercetătorii vor participa la sesiuni de pescuit științific, în intevalul 2021 – 2023.