Decizia Angelinei Jolie de a-si extirpa ovarele, laudata de oncologi. O alta vedeta a dezvaluit ca poarta "gena cancerului"

Ultima actualizare: 28-03-2015 07:10

Decizia Angelinei Jolie de a-si indeparta ovarele de teama sa nu se imbolnaveasca de cancer, dar mai ales curajul de a impartasi public experienta ei sunt laudate de specialistii oncologi.

Acestia spun ca, prin exemplul ei, actrita ar putea ajuta si alte femei sa constientizeze riscurile bolii.

Kelly Osbourne, fiica lui Ozzy, a marturisit ca si ea are "gena cancerului" si planuieste acelasi tip de operatie.

In articolul publicat in New York Times, actrita in varsta de 39 de ani a detaliat motivele care au facut-o sa ia decizia radicala de a-si indeparta ovarele si trompele uterine. Inca de acum doi ani, Angelina a aflat ca este purtatoare a genei BRCA1, care predispune la cancer mamar si ovarian. Atunci, a trecut printr-o operatie de extirpare a sanilor.

"Scopul acestei gene este sa ajute corpul sa repare eventuale vatamari ale ADN-ului. Daca exista o mutatie in aceasta gena, persoana este predispusa la cancer. ADN-ul nu se poate "repara" singur si se "reprogrameaza" sa provoace boala", a spus Carol Brown, medic oncolog.

Medicii atrag insa atentia ca operatia radicala pe care a ales-o Angelina este o solutie doar pentru un numar redus de paciente.

"Cele care au mostenit un risc ridicat de a face cancer ovarian sau al trompelor uterine. Acestea sunt femeile pentru care poate fi pusa in discute o asemenea operatie. Nu cred ca Angelina vrea sa spuna ca aceasta solutie este pentru toate femeile, ci doar pentru cele care au mai avut cazuri in familie si care au aceasta mutatie", a spus Carol Brown.

Medicii se asteapta ca anuntul actritei sa le motiveze suplimentar pe femei sa mearga la controale. Un studiu publicat luna trecuta arata ca dupa anuntul de acum doi ani al Angelinei, numarul testelor de detectare a genei BRCA a crescut cu 40%.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO