"I am Ukrainian". Mesajul unei tinere din Kiev, viral pe Internet. "Poate ne vor omori unul cate unul"


Ultimul update: Duminica 23 Februarie 2014 00:27
Data publicarii: Joi 20 Februarie 2014 21:14
Categorie: Stiri externe

Un videoclip de doua minute despre lupta protestatarilor din piata Maidan din Kiev face inconjurul Internetului. In imagini, o tanara cere ajutorul intregii lumi pentru salvarea Ucrainei.

In clipul postat pe Youtube, la inceputul lui februarie, cu cateva zile inainte de escaladarea violentelor in capitala ucraineana, o tanara anonima, de 25 de ani, povesteste care sunt motivele pentru care mii de ucrainieni sunt decisi sa isi dea viata.

"Sunt ucraineanca, nascuta in Kiev. Acum, sunt in Maidan, in zona centrala a orasului meu natal.

Vreau sa stiti motivul pentru care mii de oameni, din intreaga mea tara, sunt pe strazi. Exista un singur motiv: vrem sa fim liberi de dictatura, vrem sa fim liberi de politicieni care lucreaza doar pentru ei", povesteste ea.

Clipul a fost realizat de un producator de documentare din America, care se afla in Ucraina in acea perioada pentru a face un documentar despre tarile care se lupta pentru democratie, cum sunt Venezuela, Egipt, Malaezia, Zimbabwe si Ucraina. Tanara a preferat sa ramana anonima, deoarece se teme pentru viata ei si a apropiatilor.

"Sunt gata sa impuste, sa bata, sa raneasca oamenii pentru a-si salva banii, casele, puterea", a marturisit ea pe inregistrare.

Protestatari in Kiev, piata Maidan

De aproape 3 luni, ucrainienii sunt in strada si isi cer cele mai elementare drepturi, rezumate de aceasta tanara in clipul ei:

"Vreau ca acesti oameni, care sunt aici, demni si curajosi, sa duca o viata normala. Noi suntem oameni civiliati, dar guvernul nostru este unul de barbari."

Vrem ca tribunalele noastre sa nu mai fie corupte, vrem sa fim liberi."

Apelul ei si-a croit drum, prin intermediul Internetului, in intreaga lume. Convingerea in idealul pentru care lupta si pasiunea cu care isi spune povestea a facut ca acest mesaj sa fie printre cele mai urmarite, in aceste zile:

"Stiu ca, poate chiar maine, nu vom mai avea telefoane, conexiune la Internet si vom ramane singuri.

Poate ca politistii ne vor omora, unul cate unul, cand va cadea intunericul. Acesta este motivul pentru care va cer acum sa ne ajutati.

Avem libertatea in sufletele si in mintile noastre, acum va cer sa construiti libertatea si in tara noastra.

Ne puteti ajuta povestind despre acest video, impartasindu-l cu prietenii vostri. Va rog, impartasiti-l!", isi incheie tanara anonima mesajul.

Realizatorul a trimis clipul unor prieteni si, imediat, popularitatea acestuia a explodat. Doar pe platforma Youtube, videoclipul a strans aproape 4 milioane de vizualizari.

VIDEO PROTVPLUS.RO