Iulia Timosenko cere judecarea lui Viktor Ianukovici pentru "crime in masa"

Dată publicare: 20-02-2014 20:57
Dată actualizare: 23-02-2014 00:27


Yulia Tymoshenko

Presedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, trebuie adus in fata justitiei pentru "crimele in masa" comise, afirma Iulia Timosenko, unul dintre liderii opozitiei ucrainene, indemnand partidele proeuropene sa nu mai negocieze cu actualul regim.

"Inlaturarea imediata a lui Ianukovici si inceperea investigatiilor impotriva lui pentru crimele in masa trebuie sa fie singura revendicare a poporului, a opozitiei si a comunitatii internationale", a declarat Timosenko, aflata in detentie pentru abuz de putere.

La randul ei, UE condamna violentele din Ucraina, cerand judecarea celor responsabili.

"Uniunea Europeana este socata si profund ingrozita de deteriorarea situatiei din Ucraina. Nu exista circumstante care sa justifice actele de reprimare la care asistam. Condamnam cu vehementa utilizarea violentei", se arata intr-un comunicat oficial al Consiliului UE.

"Cerem Administratiei de la Kiev sa dea dovada de retinere maxima, iar liderilor opozitiei sa se distanteze de cei care recurg la actiuni radicale si la violente", precizeaza Consiliul UE, indemnand regimul presedintelui Viktor Ianukovici si opozitia sa reinitieze dialogul.

Ministrii de Externe ai statelor membre UE au ajuns la un acord pentru impunerea de sanctiuni membrilor regimului din Ucraina implicati in reprimarea manifestatiilor, printre masuri figurand neacordarea de vize de calatorie si blocarea averilor.

"Am luat decizia, in stransa cooperare cu cei trei ministri care negociaza la Kiev, sa procedam foarte rapid, in urmatoarele ore, la retragerea vizelor si la blocarea averilor celor care sunt patati de sange", a declarat Emma Bonino, ministrul italian de Externe.

"Responsabilitatea pentru violente este a regimului Viktor Ianukovici, dar nu putem ignora faptul ca exista si grupuri extremiste si persoane infiltrate. Ii vizam pe toti cei patati de sange", a explicat oficialul italian, insistand pentru un "dialog esential" cu Rusia.

 

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO