De ce se teme Republica Moldova că va fi următoarea victimă a lui Putin. Fost oficial: Apetitul față de noi este foarte mare

Republica Moldova
IMAGO

Tensiunile cresc în Republica Moldova, un stat mic aflat la granița cu Ucraina, iar asta din cauza faptului că există suspiciuni că Rusia pregătește terenul pentru o lovitură de stat care ar putea antrena națiunea în război.  

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat Rusia că folosește „sabotori” deghizați în civili pentru a alimenta tensiunile din țară care au fost instalate pe fondul unei perioade de instabilitate politică. Avertismente similare au venit și din partea președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski.

Între timp, președintele rus, Vladimir Putin, a acuzat în mod nefondat Kievul că plănuiește propriul asalt asupra unui teritoriu pro-rus din Moldova, unde Moscova are un punct de sprijin militar, sporind astfel temerile că el creează un pretext pentru o anexare în stilul Crimeei, scrie CNN.

Recent, președintele american, Joe Biden, s-a întâlnit cu președintele Maia Sandu, la Varșovia. Deși nu există niciun semn că acesta a acceptat invitația Maiei Sandu în Republica Moldova, Casa Albă a reafirmat sprijinul pentru „suveranitatea și integritatea teritorială" a țării.

Ce se întâmplă în Republica Moldova

La începutul acestei luni, Zelenski a avertizat că serviciile de informații ucrainene au interceptat un plan rusesc de destabilizare a unei situații politice deja instabilă în Republica Moldova.

Citește și
alexandru pop
Alexandru Plop, cel care și-a împușcat dintr-o mașină rivalul în Iași, extrădat în Republica Moldova pentru proces
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Recenta demisie a prim-ministrului țării a urmat unei perioade de crize, marcată de creșterea prețurilor la gaze și de o inflație foarte mare.

Noul prim-ministru moldovean a continuat demersul pro-european al guvernului. De atunci, au avut loc proteste pro-ruse în capitala Chișinău, susținute de un partid politic minoritar pro-Moscova.

Între timp, Moldova se străduiește să găsească noi surse de energie electrică. La jumătatea lunii octombrie, rachetele rusești care au lovit Ucraina au doborât substațiile care asigurau aproape o treime din importurile de electricitate ale Moldovei.

Rusia încearcă să profite de situație

Pe fondul tensiunilor, președintele Republicii Moldova acuză în mod direct Rusia că încearcă să profite de situație.

Maia Sandu acuză că au fost planificate „acțiuni în care sunt implicați sabotori care au urmat o pregătire militară și sunt deghizați în civili pentru a desfășura acțiuni violente, atacuri asupra clădirilor guvernamentale și luări de ostatici".

De asemenea, Maia Sandu a afirmat că indivizi deghizați în „așa-zisa opoziție" urmau să încerce să forțeze o schimbare de putere la Chișinău prin „acțiuni violente".

„Este clar că aceste amenințări din partea Rusiei și apetitul pentru escaladarea războiului față de noi este foarte mare. Moldova este cea mai afectată țară după Ucraina (de) război. Suntem încă o țară mică, care are încă o economie subdezvoltată, iar acest lucru creează multă presiune ", a declarat pentru CNN Iulian Groza, fost ministru adjunct de externe al Republicii Moldova și în prezent director al Institutului pentru Politici și Reforme Europene cu sediul la Chișinău.

Care este planul Rusiei

În ciuda pledoariilor de nevinovăție ale Moscovei, acțiunile sale în ceea ce privește Moldova seamănă izbitor de mult cu mișcările pe care le-a făcut înainte de anexarea Crimeei în 2014 și de invazia sa la scară largă în Ucraina anul trecut.

De asemenea, marți, Vladimir Putin a decis să anuleze un decret de politică externă din 2012 în care este recunoscută parțial independența Republicii Moldova.

Joi, ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina că „pregătește o provocare armată" împotriva regiunii separatiste pro-ruse Transnistria din Moldova „în viitorul apropiat".

Nu au fost oferite dovezi sau detalii suplimentare pentru a susține acuzația ministerului. Republica Moldova a respins declarațiile.

Acuzațiile venite din partea Rusiei i-a pus în alertă pe liderii occidentali. Afirmațiile au venit la aproape un an de când Vladimir Putin a făcut declarații similare, nefondate, potrivit cărora rușii ar fi fost ținta unor atacuri în Donbas - flancul estic al Ucrainei, unde Moscova a sprijinit separatiștii militanți începând din 2014 - ceea ce i-a permis să prezinte invazia sa în această țară ca pe un act de autoapărare.

„A mai fost cazul și înainte - am văzut activități constante ale Rusiei care încearcă să exploreze și să exploateze spațiul informațional din Moldova folosind propaganda. Odată cu războiul, toate aceste instrumente pe care Rusia le folosea înainte au fost multiplicate și intensificate. Ceea ce vedem este o reactivare a reprezentanților politici ruși în Moldova", a declarat Groza.

„Văd o mulțime de amprente ale forțelor rusești, ale serviciilor rusești în Moldova. Aceasta este o țară foarte slabă și noi toți trebuie să-i ajutăm”, a declarat, duminica trecută, premierul polonez Mateusz Morawiecki pentru CBS.

Interesele Rusiei în Republica Moldova

În centrul intereselor Rusiei în Moldova se află Transnistria, un teritoriu separatist care se strecoară de-a lungul flancului estic al țării și care găzduiește trupe rusești de zeci de ani.

Teritoriul - o enclavă de pe malul estic al Nistrului - a fost sediul unui avanpost militar rusesc în ultimii ani ai Războiului Rece. S-a declarat republică sovietică în 1990, opunându-se oricărei încercări a Republicii Moldova de a deveni un stat independent sau de a se uni cu România după dezintegrarea Uniunii Sovietice.

Tiraspolul este al doilea oraș ca mărime din Republica Moldova și este capitala și centrul administrativ al Republicii Moldovenești Pridnestrove independente de facto (Transnistria).

Orașul este situat pe malul estic al râului Nistru. Tiraspolul este un centru regional al industriei ușoare, cum ar fi producția de mobilă și de bunuri electrice.

Republica Moldovenească Nistreană, situată în regiunea de est a țării, nu este recunoscută la nivel internațional, dar are propriul președinte, monedă și armată. Transnistria - un stat nerecunoscut la nivel internațional - face parte din Republica Moldova. Regiunea este idependentă de facto din 1991, după ce a învins cu succes forțele moldovenești în războiul din Transnistria.

De atunci, a avut loc o încetare a focului, dar Transnistria - unde se află cea mai mare parte a industriei moldovenești - este în continuare o regiune de „conflict înghețat”, scrie CNN.

În anul următor, când Moldova și-a declarat independența, Rusia a venit în Transnistria ca o „forță de menținere a păcii" și a trimis trupe pentru a-i susține pe separatiștii pro-Moscova din această regiune.

Transnistria nu a fost recunoscută la nivel internațional, nici măcar de Rusia. Chișinăul nu are practic niciun control asupra acestui teritoriu.

De ce este importantă Republica Moldova pentru Rusia

Republica Moldova este un stat mic, cu o populație de doar 2,615 milioane de locuitori, situat în sud-estul Europei. Se învecinează cu România la vest și cu Ucraina la nord, est și sud.

Guvernul și majoritatea cetățenilor săi doresc legături mai strânse cu UE, iar țara a obținut anul trecut statutul de candidatură.

Republica Moldova este, de asemenea, sediul unui grup separatist pe care Moscova a încercat cu nerăbdare să îl stârnească.

În ultimul an, Republica Moldova a reprezentat un punct fierbinte de la periferia invaziei rusești în Ucraina. Rachetele Rusiei au pătruns în spațiul aerian al Republicii Moldova de mai multe ori, inclusiv la începutul acestei luni.

Exploziile din Transnistria, din aprilie anul trecut, au stârnit îngrijorarea că Vladimir Putin caută să atragă acest teritoriu în războiul său. De-a lungul ultimului an, aceste temeri au dispărut.

Cu toate acestea, oficialii de la Chișinău au avertizat Occidentul că țara lor ar putea fi următoarea pe lista lui Putin.

Luna trecută, șeful Serviciului de Securitate al Moldovei a avertizat că există un risc „foarte mare" ca Rusia să lanseze o nouă ofensivă în estul Moldovei în 2023. Moldova nu este membră NATO, ceea ce o face și mai vulnerabilă.

Conform CNN, în scenariul în care Rusia va lansa o ofensivă de primăvară care să se concentreze asupra sudului Ucrainei, armata rusă ar încerca să se strecoare spre Odesa și apoi să ajungă la Transnistria. Astfel ar fi creată o punte terestră care să măture sudul Ucrainei și să se apropie și mai mult de teritoriul NATO.

 

Articol recomandat de sport.ro
Nici Mbappe, nici Haaland! Cine este noul favorit să câștige Balonul de Aur
Nici Mbappe, nici Haaland! Cine este noul favorit să câștige Balonul de Aur
Citește și...
Adrian Cioroianu: Unirea României cu Republica Moldova, mai posibilă azi decât era acum un an
Adrian Cioroianu: Unirea României cu Republica Moldova, mai posibilă azi decât era acum un an

Istoricul Adrian Cioroianu afirmă că mulţi politicieni de la Chişinău şi de la Bucureşti au susţinut ideea unionistă dinadins, pentru a compromite acest ideal.

Alexandru Plop, cel care și-a împușcat dintr-o mașină rivalul în Iași, extrădat în Republica Moldova pentru proces
Alexandru Plop, cel care și-a împușcat dintr-o mașină rivalul în Iași, extrădat în Republica Moldova pentru proces

Un bărbat care și-a împușcat un rival în Iași la începutul acestei luni, apoi a fugit în Republica Moldova, a fost acum extrădat pentru proces.

Provocarea Moscovei: Ucraina plănuiește invadarea Transnistriei, cu batalionul Azov. Ce spune Armand Goșu despre diversiune
Provocarea Moscovei: Ucraina plănuiește invadarea Transnistriei, cu batalionul Azov. Ce spune Armand Goșu despre diversiune

Apar noi motive de tensiune și îngrijorare, în vecinătate. Kremlinul încearcă să destabilizeze situația din Republica Moldova, şi anunţă alarmist, prin intermediul ministerului apărării, că Ucraina plănuiește să invadeze Transnistria.

Klaus Iohannis, despre amenințarea rusă: ”România va sprijini Moldova în orice scenariu. Repet, în orice scenariu”
Klaus Iohannis, despre amenințarea rusă: ”România va sprijini Moldova în orice scenariu. Repet, în orice scenariu”

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, la Varşovia, că România va sprijini Republica Moldova cu orice este necesar, ”în orice scenariu”. Şeful statului a precizat că scenariile vor depinde, însă, de situaţia concretă din teren.

Istoricul Armand Goșu: Rusia ar putea atrage România într-un conflict în Republica Moldova
Istoricul Armand Goșu: Rusia ar putea atrage România într-un conflict în Republica Moldova

Informaţia ca Vladimir Putin a abrogat un decret din 2012, în care se stipula că Rusia va căuta modalităţi de rezolvare a conflictului din Transnistria, a stârnit un val de îngrijorare.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.