”Marele” miting al pro-rușilor de la Chişinău s-a încheiat după doar o oră şi jumătate, cu lansarea unor porumbei

×
Codul embed a fost copiat

Protestul de duminică la Chişinău s-a încheiat după doar aproximativ o oră şi jumătate, timp în care diverşi vorbitori au ţinut discursuri în care au criticat conducerea ţării.   

De asemenea, manifestanţii pro-ruși au strigat sloganuri antiguvernamentale şi împotriva preşedintei Maia Sandu.

Potrivit News.ro, câteva mii de persoane s-au adunat duminică în centrul Chişinăului, unde în faţa Parlamentului a fost anunţat un ”amplu” protest organizat de Mişcarea pentru Popor, din care face parte şi Partidul Şor al oligarhului prorus Ilan Şor, dat în urmărire internaţională şi pus pe lista sancţiunilor de Marea Britanie şi Statele Unite.

Anunţat iniţial în faţa Parlamentului, protestul s-a mutat în faţa Teatrului Naţional de Operă şi Balet, pe scările căruia au fost „scoase la vânzare” haine, semn că populaţia n-ar avea bani.

Citește și
Volodimir Zelenski
Zelenski susține că Rusia vrea să „stranguleze” Republica Moldova și cere ca Occidentul să trimită tancuri mai repede
Criminalul a folosit „un nivel de deghizare fără precedent”. Noi detalii despre crima de la Brăila

Protestul organizat de Partidul Şor s-a încheiat cu lansarea în aer a unor porumbei, în semn de „pace”.

Participanţii au adoptat o rezoluţie prin care cer ca guvernarea să ofere în şapte zile un răspuns pozitiv la solicitarea cetăţenilor de achitare a facturilor pentru lunile decembrie-februarie.

La final, trei ambulanţe au fost chemate pentru că unor participanţi li s-a făcut rău, dar înaintarea lor a fost îngreunată pe bulevardul principal, Ştefan cel Mare, care era blocat de protestatarii care se dispersau.

În cele din urmă, circulaţia pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt a fost reluată, a informat Poliţia.

Şi pentru a încheia într-o notă mai veselă deplasarea la miting, unii manifestanţi au dansat în parcuri după ce au plecat de la prostest, pe muzică pusă în boxe:

În toamnă, Partidul ŞOR organizase proteste în fiecare duminică, începând cu 18 septembrie, în faţa Parlamentului şi a Preşedinţiei, cerând demisia guvernului, diminuarea preţurilor şi tarifelor, precum şi majorarea salariilor. Protestele s-au derulat săptămâni de-a rândul. O investigaţie de presă a arătat că protestatarii veneau pentru că erau plătiţi.

Ilan Şor a fost condamnat în 2017, în primă instanţă, la 7 ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani în dosarul cunoscut sub numele de „furtului miliardului”, fiind dat acum în căutare internaţională

În fruntea protestatarilor s-au aflat deputata Marina Tauber, aflată sun control judiciar, Reghina Apostolova, membră a partidului Şor, preşedintele raionului Orhei, Dinu Ţurcanu, primarul municipiului Orhei, Pavel Verejanu, relatează TV8.md.

Opt autobuze cu manifestanți

Din municipiul Bălţi spre Chişinău s-au deplasat duminică dimineaţa opt microbuze şi autobuze cu manifestanţi, potrivit deschide.md.

Câteva grupuri de locuitori ai municipiului Bălţi, printre care şi tineri, au pornit organizat duminică dimineaţă spre Chişinău, pentru a manifesta împotriva actualei guvernări. Tinerii cer micşorarea tarifelor la agentul termic, gaze şi energie electrică.

Întrebaţi la îndemnul cui au ieşit să protesteze şi cum văd ei rezolvarea acestei probleme, doritorii de schimbare nu au fost pregătiţi să răspundă.

Oamenii au fost îndemnaţi să participe la miting de către reprezentanţii partidelor „ŞOR”, „PACE” şi Mişcarea Populară, relatează deschide.md.

Associated Press a relatat vineri că Facebook a permis politicianului fugar Ilan Şor să difuzeze reclame care îndeamnă la proteste şi revolte împotriva guvernului prooccidental, chiar dacă el şi partidul său politic se află pe listele de sancţiuni ale SUA.

Anunţurile în care apărea politicianul condamnat Ilan Şor au fost, în cele din urmă, eliminate de Facebook, dar nu înainte de a fi fost văzute de milioane de ori în Republica Moldova.

Contramanifestaţie cu steaguri ale României şi NATO

Pe de altă parte, câteva persoane s-au adunat în faţa Monumentului lui Ştefan cel Mare din centrul Capitalei pentru a protesta față de Partidul Şor şi mitingul preconizat în faţa Parlamentului.

Oamenii au venit cu steaguri ale României, dar şi ale NATO, relatează TV8.md.

Moldova s-a mai confruntat cu asftel de mişcări de stradă şi în toamna anului trecut. O investigaţie de presă a arătat că în spatele acestor proteste au stat forţe proruse din Republica Moldova, între care oligarhul Ilan Şor, dat în căutare internaţională.

De altfel, sâmbătă, autorităţile au efectuat peste 20 de percheziţii şi au reţinut opt persoane într-un dosar de finanţare ilegală legat de partidul lui Ilan Şor. Potrivit unui comunicat al Parchetului de la Chişinău, citat de deschide.md, „acţiunile de urmărire penală s-au desfăşurat pe întreg teritoriul R.Moldova, la domiciliile unor membri ai fracţiunii, care sunt implicaţi activ şi sistematic în recepţionarea şi distribuirea banilor în proporţii deosebit de mari către preşedinţi şi vicepreşedinţi ai oficiilor teritoriale a partidului, pentru transportarea şi remunerarea cetăţenilor din diferite regiuni ale ţarii la protestele organizate de Partidul Şor în perioada septembrie 2022 – prezent, inclusiv protestul planificat pentru data de 19 februarie”.

Poliţia i-a îndeamnat pe toţi participanţii la protestul de duminică să se conformeze indicaţiilor oamenilor legii, restricţiilor impuse de autorităţi, să nu vină cu mesaje care instigă la agresiune, violenţă sau alt gen de acţiuni periculoase pentru siguranţa cetăţenilor. „Poliţia nu va tolera nici o formă de provocare sau agresiune, inclusiv asupra angajaţilor săi. Persoanele care nu respectă conduita impusă de legea cu privire la întruniri, instigă sau comit acte de violenţă, dezordini sau destabilizări vor purta răspundere conform legislaţiei”, au subliniat oamenii legii.

Şase tineri cu comportament suspect, dintr-o instituţie cu profil sportiv, au fost conduşi duminică la Inspectoratul de Poliţie pentru documentare, iar asupra unuia dintre ei a fost găsit un cuţit.

Igor Grosu: Rusia mizează pe politicieni corupţi şi vulnerabili

Protestul din capitala Republicii Moldova vine pe un fond tensionat. Acţiunile de protest preconizate pentru ziua de duminică sunt „orchestrate”, a declarat preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, la Radio Moldova. El a spus că Federaţia Rusă mizează în Republica Moldova pe „politicieni corupţi şi vulnerabili”.

„Problema Federaţiei Ruse este că mizează întotdeauna în Republica Moldova pe politicieni corupţi şi vulnerabili. Ei nu înţeleg că la noi nu este dictatură ca în Federaţia Rusă. La noi chiar şi această grupare organizată are dreptul de a ieşi la proteste paşnice, în limitele legii, să nu destabilizeze. Dacă o să încerce, evident că instituţiile de menţinere a ordinii o să intervină şi nu o să permită”, a spus Igor Grosu.

Tonul între Moscova şi Chişinău s-a înăsprit în ultima vreme, oficialii ruşi avertizând că Republica Moldova ar putea deveni „noua Ucraina”, din cauza orientării ei proocidentale.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută în faţa liderilor UE şi apoi vineri, în faţa participanţilor de la Conferinţa de Securitate de la Munchen, că Rusia are planuri pentru a „distruge” şi „sugruma” Republica Moldova.

La rândul său, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a confirmat luni că a fost dejucat un plan al Moscovei de a destabiliza Moldova prin acţiuni subversive, inclusiv luări de ostatici şi atacuri asupra unor instituţii, în care ar fi urmat să fie implicaţi cetăţeni „cu pregătire militară” din Federaţia Rusă, Belarus, Serbia şi Muntengru.

De atunci, Republica Moldova a interzis accesul în ţară mai multor cetăţeni străini, unii din Serbia şi Muntengru. În cel mai recent exemplu, chiar în noaptea de sâmbătă spre duminică, au fost depistaţi pe aeroportul din Chişinău patru cetăţeni străini care voiau să intre în Moldova cu acte false. Erau cetăţeni din Uzbekistan şi veniseră din Istanbul.

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Exclus! Varianta de selecționer pe care Răzvan Burleanu o scoate din calcule pentru România
Exclus! Varianta de selecționer pe care Răzvan Burleanu o scoate din calcule pentru România
Citește și...
Consilierul lui Zelenski avertizează că Rusia vrea să preia puterea în R. Moldova. „Nu cu tancuri, ci cu bandiţi”
Consilierul lui Zelenski avertizează că Rusia vrea să preia puterea în R. Moldova. „Nu cu tancuri, ci cu bandiţi”

Mihailo Podoliak, consilierul preşedintelui Volodimir Zelenski, a făcut aluzie la o posibilă lovitură de stat, declarând că forțele ruse ar dori să preia puterea în Moldova, însă ”nu cu tancuri, ci cu bandiţi”, potrivit TV8, citat de news.ro.

Zelenski susține că Rusia vrea să „stranguleze” Republica Moldova și cere ca Occidentul să trimită tancuri mai repede
Zelenski susține că Rusia vrea să „stranguleze” Republica Moldova și cere ca Occidentul să trimită tancuri mai repede

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat vineri Conferinţei de Securitate de la Munchen, unde a insistat că este vital să fie oferite rapid mai multe arme Ucrainei pentru a o ajuta în războiul cu Rusia.

Recomandări
Un nou azil al groazei a fost găsit în Neamț. 50 de bolnavi erau ținuți nespălați și în condiții mizere | FOTO
Un nou azil al groazei a fost găsit în Neamț. 50 de bolnavi erau ținuți nespălați și în condiții mizere | FOTO

Zeci de oameni, tineri și vârstnici, cu mari probleme de sănătate, au fost găsiți într-un cămin insalubru. Aceștia erau ținuți nespălați, într-un miros insuportabil.

Cum a devenit Kamala Harris noul sac de box al Rusiei. „Trompetele” lui Putin, atac rasist la adresa vicepreședintelui SUA
Cum a devenit Kamala Harris noul sac de box al Rusiei. „Trompetele” lui Putin, atac rasist la adresa vicepreședintelui SUA

Ieşirea lui Joe Biden din cursa pentru alegerile prezidenţiale a luat prin surprindere inclusiv Moscova. Şi în timp ce Kremlinul mimează indiferenţa, propagandiştii săi îşi desfăşoară întregul arsenal rasist şi sexist la adresa Kamalei Harris.

Autoritatea pentru Protecția Copilului a explicat de la ce au pornit violențele din Leeds: ”Familia a fost informată”
Autoritatea pentru Protecția Copilului a explicat de la ce au pornit violențele din Leeds: ”Familia a fost informată”

Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului din România susține că familia din Leeds știa ce urma să se întâmple cu copiii lor, mai ales că în ziua în care s-au produs violențele avusese loc o ședință în instanța britanică, referitoare la acest caz.