Președintele Consiliului European: ”S-a decis acordarea statutului de candidat UE pentru Ucraina și Moldova”

×
Codul embed a fost copiat

Președintele Consiliului European a anunțat, joi, că s-a ajuns la un consens privind statutul de candidat UE pentru Ucraina și Moldova. ”Un moment istoric”. 

 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat "un moment unic şi istoric".

"Acesta este un moment unic şi istoric în relaţiile dintre Ucraina şi UE", a salutat Zelenski într-o postare pe Twitter, spunând că, în opinia sa, "viitorul Ucrainei se află în interiorul UE".

Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la reuniunile liderilor din Uniunea Europeană şi Balcanii de Vest, la Consiliul European şi la Summitului Euro în format extins, care vor avea loc la Bruxelles. 

"O zi istorică, în care Consiliul a aprobat propunerea de a statua perspectiva europeană pentru Ucraina, Moldova şi Georgia, iar pentru Republica Moldova şi Ucraina a aprobat statutul de candidat pentru a deveni membri în Uniunea Europeană. Este un mare pas care s-a făcut astăzi. (...) Prin acest pas s-a schimbat paradigma lărgirii UE, politica de extindere a primit un nou impuls", a subliniat Iohannis, transmite Agerpres.

Anunțul acordării statutului de candidat UE pentru Ucraina și Moldova a fost transmis atât în limba ucraineană cât și în română.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz: „Ucraina aparține familiei europene. Și vom face tot ce e necesar pentru ca întregul bloc să spună DA, pentru că 27 de glasuri să spună DA pentru statutul de candidat pentru Ucraina! Și, la fel ca Europa postbelică, Ucraina are nevoie de un plan Marshall pentru reconstrucție.”

Existau temeri că premierul ungar Viktor Orban își va vinde scump votul și că va pune condiții insurmontabile. Nu este clar dacă s-a încheiat vreun targ în culise, dar Budapesta a anunțat luni că sprijină acordarea statului de candidat pentru Ucraina și Moldova.

Olaf Scholz: „Germania este în favoarea unei decizii pozitive și pentru Republica Moldova.”

Ucraina a depus cererea de aderare pe 28 februarie 2022, la 4 zile dupa izbucnirea războiului, iar Comisia Europeană și Parlamentul European au emis avize favorabile.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski: „Ucraina și-a făcut alegerea: un viitor mai apropiat de Uniunea Europeană. Am sacrificat enorm pentru asta. Firește, suntem abia la începutul drumului, dar acesta este în primul rând un țel pentru copiii noștri. Pentru ei vom clădi un stat european care va fi parte a Uniunii Europene.”

Și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a făcut o primă declarație pe contul său de Twitter: „Zi istorică pentru Moldova! Statele membre UE ne-au garantat statutul de candidat la Uniunea Europană. Un semnal neechivoc și puternic de sprijin pentru cetățenii noștri și viitorul european al Moldovei. Suntem recunoscători și angajați să avansăm pe calea reformelor”.

Ce urmează pentru Ucraina după primirea statutului de candidat

După acordul primit va urma un proces politic și birocratic complicat, guvernul din Kiev trebuie să își alinieze instituțiile și legile la restul organizației. Pentru început, Comisia a cerut Ucrainei impunerea unor legi care să asigure desemnarea unor magistrați calificați și scăderea influenței oligarhilor. De asemenea, Ucraina a promis că va continua anchetele, punerile sub acuzare și condamnările pentru corupție.

Dar și dacă va îndeplini condițiile, nimeni nu știe ce se va întâmpla în viitor la Kiev ori în alte capitale europene. Turcia, de exemplu, a obținut statutul de candidat în 1999 și a început tratativele de aderare în 2005. Nu este integrată nici astăzi.

O decizie în favoarea Ucraieni este în primul rând un gest de solidaritate și de recunoaștere a curajului pe câmpul de luptă. Perspectiva europeana nu e singurul front în care se manifestă sprijinul Occidentului. În ultimele 4 luni, Statele Unite şi Uniunea Europeană şi-au înmulţit măsurile punitive pentru a izola Rusia, vizându-i sistemul bancar, exporturile, averile conducătorilor sau industria.

Olaf Scholz: Adevărul este că suntem departe de reluarea negocierilor, pentru că Putin încă e convins că poate dicta condițiile păcii. De aceea, e cu atât mai important să rămânem uniți și fermi în privința sancțiunilor, a livrărilor de arme și a sprijinului financiar pentru Ucraina. Până când Putin își va recunoaște colosala eroare de calcul.

Adevărul este că solidaritatea europenilor și chiar a americanilor dă deja semne de fragilizare, iar asta se va accentua pe măsură ce ne apropiem de iarnă. După scumpiri record pentru benzină, populariatea președintelui Biden s-a prăbușit dramatic.

Președintele SUA, Joe Biden: Nu trăim vremuri normale. De la începutul războiului din Ucraina, prețul benzinei a crescut cu aproape 2 dolari pe galon în SUA. Mă adresez republicanilor din Congres care mă critică pentru prețul mare al benzinei. Vreți să spuneți că am greșit sprijinind Ucraina? Că am greșit ținându-i piept lui Putin? Că era de preferat să avem prețuri mai mici la benzină în Statele Unite, iar Europa în mâinile lui Vladimir Putin? Eu nu cred asta.

Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 120. Guvernatorul din Donețk: Rușii au ucis șase civili. Alți cinci oameni au fost răniți

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
Cei 27 de miniştri de Externe ai UE au ajuns la un ”consens total” privind candidatura Ucrainei la UE
Cei 27 de miniştri de Externe ai UE au ajuns la un ”consens total” privind candidatura Ucrainei la UE

Miniştrii de Externe ai celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au ajuns, marţi, la Luxembrug, la un ”consens total” în vederea acordării Ucrainei statutului de stat candidat la aderarea la UE.  

Cum sunt prețurile carburanților în România față de media UE și în ce țări se plătește mai puțin pentru benzină
Cum sunt prețurile carburanților în România față de media UE și în ce țări se plătește mai puțin pentru benzină

Prețul benzinei în România este cu 13,6% mai mic decât media țărilor din Uniunea Europeană, iar cel al motorinei cu 6,2% mai mic, potrivit calculelor Știrile ProTV.

Recomandări
O gafă colosală a trupelor Kievului le-a permis rușilor să avanseze pe front. Soldații Moscovei au profitat imediat
O gafă colosală a trupelor Kievului le-a permis rușilor să avanseze pe front. Soldații Moscovei au profitat imediat

Armata ucraineană a făcut o greșeală gravă pe front, în urma căreia soldații ruși au reușit să înainteze și să își treacă în palmares noi cuceriri.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Sondaj la comanda PSD: Bucureștenii îl vor tot pe Nicușor Dan în fruntea PMB. Firea l-a întrecut pe Piedone
Sondaj la comanda PSD: Bucureștenii îl vor tot pe Nicușor Dan în fruntea PMB. Firea l-a întrecut pe Piedone

Actualul primar al Capitalei Nicuşor Dan se află pe primul loc în intenţiile de vot ale bucureştenilor pentru postul de primar general, urmat de Gabriela Firea şi de Cristian Popescu Piedone, conform unui sondaj Avangarde.