De ce se radicalizează imigranții din Uzbekistan
Autorul atacului terorist din New York, în urma căruia opt persoane au murit, iar alte 12 au fost rănite, este Sayfullo Saipov, imigrant uzbek care a mărturisit că a acționat în numele grupării Stat Islamic.
Mai mulți cetățeni ai acestui stat din Asia Centrală au ajuns în atenția autorităților, după ce au fost implicați în atacuri teroriste. Atacul de Halloween din New York este ultimul dintr-o serie de astfel de atentate, notează BBC News.
Unul a avut loc în 1 ianuarie, când o persoană a deschis focul într-un club de noapte din Istanbul, cauzând moartea a 39 de persoane. În 3 aprilie, un etnic uzbec din Kyrgyzstan a comis un atac la o stație de metrou din Sankt Petersburg, cauzând moartea a 14 persoane. Câteva zile mai târziu, în 7 aprilie, un atac cu o camionetă a avut loc pe o stradă aglomerată din Stockholm, cauzând moartea a patru persoane.
Alegeri 2024
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
După aceste atacuri, Uzbekistanul a început să fie perceput ca un stat care ar produce islamiști radicali. Un exemplu în acest sens ar fi numărul cetățenilor uzbeci care și-au părăsit țările pentru a se alătura luptătorilor din Siria, Irak și Pakistan. Potrivit Centrului Internațional pentru Studierea Radicalizării și Violenței Politice, 500 de cetățeni uzbeci s-au alăturat militanților din Siria și Irak, în 2015.
Cu toate acestea, este înșelătoare ideea că Uzbekistan a devenit sursa majoră pentru radicalizarea extremiștilor, atrage atenția BBC News.
Potrivit sursei citate, amenințarea teroristă este extrem de scăzută în Asa Centrală. De exemplu, din 85.000 de incidente teroriste, câte au avut loc între 2001 și 2016, la nivel global, doar 10 au avut loc în Uzbekistan și 70 în toată Asia Centrală.
Rolul islamului în Uzbekistan a înregistrat o creștere, dar nu ar trebui considerat drept semn al radicalizării. În caz contrar, ar putea apărea situații în care orice musulman care se roagă într-o moschee să fie tratat ca un extremist, notează BBC News.
Autoritățile uzbece susțin că islamiștii reprezintă o amenințare majoră la adresa securității, însă analiștii susțin că autoritățile se folosesc de acest argument pentru a justifica represiunile care-i vizează pe criticii regimului. De exemplu, în mandatul fostului președinte, Islam Karimov, musulmanii au fost persecutați. Potrivit organizației Human Rights Watch, 12.000 de persoane sunt încarcerate, sub acuzația de extremism.
Experiența în calitate de migrant ar contribui la radicalizarea teroriștilor
O privire atentă asupra profilului atacatorilor din Uzbekistan și din Asia Centrală arată că majoritatea și-au părăsit țara de origine cu mult timp înainte să comită atentatele. Un astfel de exemplu este Sayfullo Saipov, care s-a mutat legal în Statele Unite, în 2010.
Dr. John Heathershaw de la Universitatea Exeter susține că, pentru a înțelege de ce se radicalizează persoanele din Asia Centrală, astfel încât ajung să comită atacuri, este necesară o privire asupra experienței lor ca migranți.
„Nu putem asuma că cineva a părăsit țara de origine în urmă cu șapte sau opt ani, cu scopul de a se alătura unor grupări militante și să comită, mai târziu, atacuri. Cred că explicația trebuie căutată în comunitățile de migranți și diaspora. Cu siguranță că acolo se întâmplă ceva”, a spus el.
BBC mai notează că luptătorii din Uzbekistan care se alătură grupărilor teroriste sunt recrutați în afara granițelor țării de origine. Dacă sunt persecutați în noua țară, mai ales după ce au renunțat la familie, ei devin mai ușor de recrutat. Astfel, o ipoteză a radicalizării lui Saipov ar putea fi că nu a beneficiat de o viață simplă în calitate de migrant în SUA.
Sursa: BBC NEWS
Etichete: terorism, teroristi, radicalizare, atac new york,
Dată publicare:
02-11-2017 17:24