Atacatorul din New York, în atenția FBI într-o anchetă privind suspiciuni teroriste, din 2015

×
Codul embed a fost copiat

Imigrantul uzbek care a ucis 8 oameni si a rănit alți 12, după ce i-a lovit cu camioneta pe o pistă pentru biciclişti din Manhattan, le-a spus anchetatorilor că voia să ajungă cu mașina pe Podul Brooklyn, ca să facă şi mai multe victime.

UPDATE 16.00: Suspectul principal al atacului de marți din New York ar fi un devotat membru al grupării Stat Islamic. Astfel, el și-ar fi dorit ca în camera sa de spital să i se permită să afișeze un steag al grupării jihadiste, notează CNN.

Sayfullo Saipov, un cetățean uzbek în vârstă de 29 de ani, nu a făcut multe declarații, miercuri, când a apărut în fața instanței. Acesta a decis să intre cu mașina în mulțime, într-o zonă aglomerată din New York, întrucât credea că pe stradă vor fi mai multe persoane, dat fiind că era Halloween, potrivit documentelor anchetatorilor.

După ce a fost reținut, Saipov le-a spus anchetatorilor care l-au dus la Spitalul Bellevue că plănuia atacul de aproape un an, dar că în urmă cu două luni a decis să folosească o camionetă „pentru a provoca pagube cât mai mari în rândul civililor”.

Totodată, el le-a cerut anchetatorilor să îi permită să pună un steag al grupării Stat Islamic în camera sa de spital, precizând că „îi pare bine de ce a făcut”. Saipov a mai mărturisit și că s-a gândit să afișeze steagul și în camioneta cu care a intrat în mulțime, dar apoi s-a răzgândit, pentru că nu voia să atragă atenția.

Citește și
argentinieni
Atacul terorist din New York: Primele imagini cu cei cinci argentinieni uciși în atentat
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Deși autoritățile nu au găsit steagul grupării în apropierea mașinii, ei au găsit un bilețel scris în limba arabă, în care își exprima susținerea pentru gruparea jihadistă. Astfel, el a fost acuzat de susținere materială a grupării SI, distrugere de autoturisme și violență, a declarat avocatul Joon H.Kim. Pe de altă parte, gruparea n-a revendicat atacul.

Anchetatorii susțin și că acesta ar fi vrut să ajungă și pe podul Brooklyn, ca să facă și mai multe victime.

Ar fi fost în vizorul autorităților în 2015

O sursă de securitate citată de CBS a precizat că Saipov ar fi fost cunoscut autorităților americane, după ce, în 2015, numele său ar fi apărut într-o anchetă privind suspiciuni teroriste. Sayfullo Saipov ar fi avut legături cu indivizi considerați extremiști radicalizați, dintre care cel puțin unul ar fi cetățean uzbek.

Șeful Departamentului de Informații și Contraterorism al NYPD, John Miller, a declarat, joi, că ancheta FBI nu l-a vizat pe Saipov, ci pe oameni cu care avea legături, însă nu a dat mai multe detalii.

Biroul Federal de Investigații (FBI) a identificat un al doilea cetățean uzbek, Mukhammadzoir Kadirov, în vârstă de 32 de ani, care ar fi persoană de interes în acest caz.

O sursă de securitate citată de Reuters a precizat, sub protecția anonimatului, că Saipov ar fi ținut legătura cu Kadirov și cu o altă persoană de interes în achetă.

12:40 Sayfullo Saipov - operat după ce a fost împuşcat de poliţişti, în abdomen - a fost adus, într-un scaun cu rotile, în faţa unui judecător. Acesta l-a pus sub acuzare pentru cel mai grav atac din New York, de după 11 septembrie 2001.

Dar, potrivit documentelor din instanţă, imigrantul uzbec ar fi vrut să omoare cât mai mulţi oameni. Cursa lui s-a încheiat după ce camioneta pe care o conducea s-a ciocnit cu un autobuz şcolar. Dar, avea de gând să continue, pe Podul Brooklyn.

Saipov le-a mai spus anchetatorilor că e mândru de ce a făcut; şi a fost inspirat de materiale video postate online de gruparea teroristă Stat Islamic.

UPDATE 8:40 Preşedintele american Donald Trump cere condamnarea la pedeapsa cu moartea pentru autorul atacului de la New York.

„Teroristul de la New York era fericit când cerut să arboreze un steag ISIS în camera sa de spital. El a ucis opt oameni şi a rănit grav alţi 12. TREBUIE SĂ FIE CONDAMNAT LA MOARTE!", a scris Donald Trump într-o postare pe Twitter.

Bărbatul de 29 de ani de origine uzbecă a fost prezentat miercuri seară unui judecător şi a fost acuzat de terorism.

Donald Trump a spus însă că l-ar trimite la Guantanamo, pentru că justiţia americană este o glumă. De altfel, atentatul pare să fie pretextul perfect pentru ca preşedintele american să pună capăt încă unui program de imigraţie, de care au profitat de-a lungul timpului şi mulţi români - Loteria Vizelor.

Sayfullo Saipov le-a spus poliţiştilor că este mândru de fapta lui şi a vrut să îşi pună în salonul spitalului în care se află steagul ISIS. De altfel, autorităţile au făcut descoperiri şocante în telefoanele lui.

Joon H. Kim, procuror: „Erau mii de imagini care au legătură cu ISIS şi în jur de 90 de clipuri în care, printre altele, luptători ISIS ucideau prizonieri călcându-i cu tancul, decapitându-i sau împuşcându-i în faţă."

Bărbatul de 29 de ani le-a declarat anchetatorilor că pregătea totul de două luni. Individul a închiriat vehiculul cu care a comis atacul încă din 22 octombrie, ca să aibă timp să exerseze.

Dacă vecinii sunt şocaţi şi nu înţeleg gestul atacatorului, un alt uzbec, care l-a cunoscut pe Saipov în Ohio, spune că părea agresiv şi radical. Suspectul era şofer de camion şi şi-a pierdut asigurarea după câteva amenzi, iar companiile au încetat să-l mai angajeze.

În același timp, poliția federală americană a dat în căutare în cadrul anchetei cu privire la atacul care a îndoliat New York-ul marți un alt bărbat de naționalitate uzbecă, precizând că dorește să-l interogheze pe Mukhammadzoir Kadirov.

Donald Trump: „Avem nevoie de o justiţie rapidă şi fermă, mult mai rapidă şi mult mai fermă decât ce avem acum. Ceea ce avem acum e o glumă şi e de tot râsul. Nu e de mirare. L-aş trimite la Guantanamo. Cu siguranţă aş lua în calcul acest lucru, da."

Suspendarea Loteriei Vizelor

Trump a mai anunţat că începe demersurile pentru încheierea programului Loteria Vizelor, graţie căruia Saipov a ajuns în Statele Unite în urmă cu şapte ani. În plus, preşedintele american nu a uitat să îi acuze pe democraţi că au susţinut acest program.

Donald Trump: Voi cere Congresului să înceapă imediat lucrul să scăpăm de acest program. Loteria Diversităţii, sună drăguţ, dar nu e drăguţ. Nu e bine. Vrem un program bazat pe merit, în care oamenii să vină în ţara noastră pe bază de merit."

Pe de altă parte, democraţii l-au acuzat pe preşedinte că politizează o tragedie naţională şi au subliniat că proiectul de buget al Casei Albe propunea reducerea finanţării pentru combaterea terorismului.

La două zile de la cel mai grav atentat din New York de după 11 septembrie, în metropolă, măsurile de securitate sunt în continuare draconice.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Ordinul dat de Donald Trump după atacul din New York, soldat cu 8 morți și 11 răniți
Ordinul dat de Donald Trump după atacul din New York, soldat cu 8 morți și 11 răniți

Donald Trump a anunţat că a ordonat o consolidare a programului de verificare a străinilor care vor să intre pe teritoriul Statelor Unite în urma atentatului de la New York, relatează AFP.

Atacul terorist din New York: Primele imagini cu cei cinci argentinieni uciși în atentat
Atacul terorist din New York: Primele imagini cu cei cinci argentinieni uciși în atentat

Cinci argentinieni şi o femeie din Belgia se numără printre cele opt persoane ucise marţi, la New York, după ce un vehicul a intrat pe o alee destinată pietonilor şi bicicletelor în New York, scrie The Guardian.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.