De ce este summitul NATO de la Madrid unul istoric. Stoltenberg: Partenerii plătesc un preț, nu are sens s-o negăm

×

Președintele Klaus Iohannis a ajuns, marți seara, la Madrid, pentru un summit de răscruce, în istoria de 73 de ani a Alianței Nord-Atlantice.

Vezi live text cu ultimele știri referitoare la războiului din Ucraina, ziua 125

Descrisă drept cel mai mare șoc strategic pentru Occident, de după atentatele din 11 septembrie 2001, invazia rusă din Ucraina a pus dureros în evidență necesitatea unei noi strategii NATO în fața amenințării ruse. Iar Rusia este atât de agresivă și sfidătoare, încât Agenția Spațială Roscosmos tocmai a publicat coordonatele sediilor occidentale de apărare, inclusiv ale Pentagonului și ale locului unde se desfășoară summitul NATO.

Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice: “Este în interesul nostru să sprijinim Ucraina. Lumea noastră, a aliaților din NATO, ar fi mult mai nesigură și instabilă dacă Putin câștigă acest război. Partenerii europeni și americani din NATO plătesc un preț, nu are sens s-o negăm, dar acest preț ar fi mult mai mare dacă Putin scapă nepedepsit pentru folosirea forței împotriva unui stat independent”.

Şeful NATO a făcut aceste declaraţii la deschiderea summitului, pentru care se adună, marți seara, în capitala Spaniei, liderii celor 30 state membre, plus Japonia, Coreea de Sud, Australia şi Noua Zeelandă. Printre ei și președintele României, Klaus Iohannis, care a sosit marți seara la Madrid, împreuna cu soția lui, Carmen Iohannis.

Citește și
ambasador rusia in sua
Ambasadorul Rusiei în SUA: Statele Unite împing Ucraina „să ucidă în masă civili”

Javier Solana, fost secretar general al NATO şi fost şef al diplomaţiei europene: “Acest summit are loc într-unul dintre cele mai dramatice momente din istoria relațiilor Rusiei cu Occidentul. Este primul summit NATO organizat într-o Europă însângerată de război.”

De ce este un summit istoric

Summitul de la Madrid este considerat unul istoric pentru că aici se va rescrie conceputul strategic, documentul care stă la temelia funcționarii alianței. Deși inițial era formulat mai vag, din negocieri a rezultat ca Rusia trebuie definită ca o amenințare directă asupra securității transatlantice. Şi în același document se va recunoaşte pentru prima dată importanță Mării Negre, iar statele aliate se vor obliga să aibă planuri de apărare regionale în locul celor naționale.

Pentru Alianţa Nord-Atlantică, cele mai importante cinci provocări sunt: evitarea unei escaladări a crizei din Ucraina, menţinerea unităţii occidentale în fata Moscovei, securitatea Țărilor Baltice, extinderea NATO şi creşterea cheltuielilor militare.

Aliaţii s-au angajat să dedice 2% din PIB cheltuielilor lor de apărare din 2024, dar numai nouă state din 30 au atins acest obiectiv în 2021. "Pentru a răspunde ameninţărilor actuale, obiectivul de 2% devine nivelul minim, nu mai este un plafon", a spus răspicat şeful NATO.

Pe de altă parte, vor fi consolidate semnificativ cele opt grupuri tactice ale NATO, amplasate în Lituania, Estonia, Letonia, Polonia, România, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria.

În privința României, este așteptat că alianţa să decidă că grupul de lucru care s-a format la sfârșitul lui martie să fie ridicat la grad de brigadă, ceea ce înseamnă patru mii de militari pe teritoriul țării și, de asemenea, s-ar putea decide înființarea, în perioada următoare, a unui depozit de armament și de muniție pentru că experiența din februarie a arătat ca trupele se pot disloca în 48 de ore, dar transportul echipamentelor necesita mai mult timp.

Erdogan, întâlnire cu Biden

Unul dintre cele mai delicate dosare ale summitului îl reprezenta opoziţia Turciei fata de primirea Suediei şi a Finlandei în NATO. Erdoan ştie foarte bine ce vrea pentru votul sau.

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei: "Am vorbit în această dimineață cu președintele Joe Biden, care și-a exprimat dorința să avem o întâlnire bilaterală în această seară (marți seara - n.red.) ori mâine (miercuri- .red.). I-am spus că ar fi posibil. Cel mai important subiect de discuție cu americanii este achiziția avioanelor F16".

După aceste declarații, Erdogan s-a întâlnit cu Jens Stoltenberg, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, și prim-ministrul suedez Magdalena Andersson și la finalul discuțiilor s-a anunțat că Turcia sprijină candidaturile Finlandei și Suediei la NATO.

Citește și...
Imagini de groază după bombardarea mall-ului din Ucraina:
Imagini de groază după bombardarea mall-ului din Ucraina: "Am văzut oameni arşi, plini de sânge. Femeile să nu se întoarcă"

Cel putin 18 oameni au murit si alti 36 sunt dati dispăruți după bombardamentul rusesc asupra mall-ului din centrul Ucrainei.

Ambasadorul Rusiei în SUA: Statele Unite împing Ucraina „să ucidă în masă civili”
Ambasadorul Rusiei în SUA: Statele Unite împing Ucraina „să ucidă în masă civili”

Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în SUA, acuză Washingtonul că prin aprovizionarea continuă a trupelor ucrainene agravează conflictul din Ucraina, scrie agenția de presă rusă TASS.

A început summit-ul NATO de la Madrid. Alianța va elabora un nou ”Concept Strategic” de apărare
A început summit-ul NATO de la Madrid. Alianța va elabora un nou ”Concept Strategic” de apărare

La Madrid a început, astăzi, reuniunea şefilor de stat şi de guvern ai Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), care are loc pe fondul celei mai grave crize de securitate din zona euroatlantică, după al Doilea Război Mondial.  

Recomandări
Cu cât au scăzut prețurile la benzină și motorină în ultima lună, la principalele benzinării. Date oficiale
Cu cât au scăzut prețurile la benzină și motorină în ultima lună, la principalele benzinării. Date oficiale

Prețul carburanților au scăzut în luna august, comparativ cu luna iunie. Preţul mediu al benzinei a scăzut cu 58 de bani, iar al motorinei cu 56 de bani. Prețurile variază însă de la o benzinărie la alta.

România trimite o a treia aeronavă către Franţa. Imagini cu echipa de pompieri salvatori | GALERIE FOTO & VIDEO
România trimite o a treia aeronavă către Franţa. Imagini cu echipa de pompieri salvatori | GALERIE FOTO & VIDEO

O a treia aeronavă este trimisă, vineri, de România către Franţa, pentru a transporta restul de personal format din pompieri salvatori care vor interveni pentru stingerea incendiilor de vegetaţie, informează DSU.

Situație îngrijorătoare în Albena, Bulgaria. Mai mulți copii, printre care și români, s-au îmbolnăvit brusc
Situație îngrijorătoare în Albena, Bulgaria. Mai mulți copii, printre care și români, s-au îmbolnăvit brusc

Situație îngrijorătoare în stațiunea Albena, din Bulgaria, după ce mai mulți copii s-au îmbolnăvit în ultimele zile, având simptome de vărsături, diaree și dureri de cap.